Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Natisni članek

Mazda Športni Avtomoto

Sreda, 25. 5. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Test nove generacije

Mazda MX-5 - tri sekunde do začetka uživanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Mazda MX-5 - fotogalerija testnega vozila

Zapeljiva, prikupna, zabavna, športna, lahkotno dinamična, uživaška, agresivna … Koliko avtomobilom lahko pripišete vse te lastnosti? Mazda MX-5 je še boljša, kot je bila. Užitek z veliko začetnico.

 

Poudarki:

Mazda MX-5 - fotogalerija testnega vozila | Foto:

Tako majhna karoserija, pa tako veliko detajlov. Privlačna od daleč, čedna od blizu, nežna in hkrati agresivna. Samo žarometa dajeta misliti, da je lahko le japonska.

Okolje za dva je v marsičem vsaj podobno, če že ne identično kaki drugi mazdi, a prav nič ne moti. V izbranem paketu je že vsa mogoča oprema, škoda le, da volanski obroč ni vzdolžno nastavljiv. Prostor je utesnjen, a je najteže od vsega z vozniškega sedeža zlesti iz avtomobila.

Zasnova in mehanika omogočata tako uživaške lagodne vožnje brez strehe kot športno vožnjo na meji dirkaške. Ni elementa podvozja in pogona, ki si ne bi zaslužil pridevnika odličen. Pritiskanje na plin lahko porabo dvigne do dobrih deset litrov, a je za zelo živahno vožnjo v resničnem svetu dovolj dobrih sedem litrov na sto kilometrov.

Motor: 2,0-litrski bencinski štirivaljnik (118 kW)

Poraba na testu: 8,5 litra na 100 kilometrov

Cena testnega vozila: 31.490 EUR

Klik, vuš, pop. Tri sekunde!

Odpreš zaklep platnene strehe, jo potisneš proti zadku in s pritiskom navzdol prisiliš, da se zaskoči. Srednje močan človek to naredi z eno roko, malo šibkejši si pomaga z dvema. Zdaj med potnikoma in nebom ni nič več.

To je roadster ali (majhen) dvosedežni kabriolet. To je to. To je sožitje voznika (in sovoznika) z okolico med vožnjo. To je najbližje motociklu, kar zadeva sožitje, in v nekem pogledu celo več od tega – pri motociklu moraš imeti čelado, tu pustiš vetru, da ti boža lase in preglasi druge šume.

MX-5 je že od prve generacije najboljša sodobna definicija klasičnega britanskega roadsterja in z vsako generacijo je glede tega še boljša. Manj dela in napora s streho, a več užitka v vožnji.

Video - preprostost ročnega odpiranja strehe:

Vse je dobro, manjkajo pa odlagališča ...

Mazda MX-5 - fotogalerija testnega vozila | Foto:

Za tiste, ki še niso imeli te izkušnje (ali sreče): v majhnem roadsterju je vse tesno. Povprečno visok Evropejec ima nad glavo prostora dovolj, dolžine tudi, še največ je pri osnovnih merah na tesno pri širini, a tudi še ni kritično. Toda – utesnjen je prostor!

In zato je tudi kak gumb malo od rok. Na primer krmilnik osrednjega zaslona … Zdi se pri roki, ker je med sedežema, a se zatakne s komolcem desne roke. Ni hudega. Bolj (z)moti položaj gumba za glasnost za krmilnikom – tega je lažje doseči z levo roko. Še lažje pa tipke na volanskem obroču, ki opravljajo isto nalogo. Pa še kakšna druga se najde na prečkah obroča, ki je menda enak kot v kakšni drugi mazdi. Škoda le, da je nastavljiv zgolj po višini, v globino pa ne.

Bolj kot vse drugo v MX-5 moti to, da skoraj ni prostora za stvari. V vratih ni predalov ali žepov. Med sedežema ni nič uporabnega. Predala pred sovoznikom ni. Samo tam, kjer se srečata sredinska konzola in armaturna plošča, je nekaj majhnega. In med sedežema tako daleč nazaj, da je nadvse nepriročno. O da, za sedežema je stena, ki skriva predale, eden je celo zaklenjen in prostornina je kar pohvalna. A kaj, ko še suhljat in nadpovprečno gibčen voznik vsega tega ne doseže, če kje varno ne stoji. | Foto: Bolj kot vse drugo v MX-5 moti to, da skoraj ni prostora za stvari. V vratih ni predalov ali žepov. Med sedežema ni nič uporabnega. Predala pred sovoznikom ni. Samo tam, kjer se srečata sredinska konzola in armaturna plošča, je nekaj majhnega. In med sedežema tako daleč nazaj, da je nadvse nepriročno. O da, za sedežema je stena, ki skriva predale, eden je celo zaklenjen in prostornina je kar pohvalna. A kaj, ko še suhljat in nadpovprečno gibčen voznik vsega tega ne doseže, če kje varno ne stoji.

Poznate Nadio Comaneci?

To je torej davek na majhen dvosedežni kabriolet. A ni še konec. Sedeti za volanskim obročem je prijetno, ne le ergonomsko (položaj za upravljanje), tudi utesnjenost načeloma ne moti. Toda kako priti ven? Še težje kot zlesti noter! Zakaj sem se vedno, ko sem lezel ven, spomnil na Nadio Comaneci? Lahko pa na to gledate tudi z drugega zornega kota: za užitek je treba nekaj narediti. Nekaj vložiti. Malce napora. Nič ne škoduje, še več – nagradi!

Mazda MX-5 - fotogalerija testnega vozila | Foto:

O doživljanju vožnje s kabrioletom ste najbrž že veliko prebrali, a vseeno: tudi (ali še posebej) MX-5 poskrbi za fantastično  uživanja s tovrstnim avtomobilom. Čutiš naglo spremembo zunanje temperature, ko zapelješ s sonca v senco, čutiš otoplitev, ko zvečer zapelješ s podeželske ceste v mesto, slišiš ptice, ko pojejo, vonjaš pomladansko cvetenje flore, da, tudi gnojenje polj in tisto, kar spuščajo stari romunski tovornjaki skozi izpuh. A kar je pomembno: doživljaš naravo povsem drugače kot na katerikoli drug način in z vsemi čutili dosti bolj intenzivno.

Od 40 do 214 kilometrov v isti prestavi!

Tradicionalno sta v MX-5 na voljo dva motorja: prvi, šibkejši, za tiste, ki jih zanima zgolj prvi, pravkar opisani del, in drugi, zmogljivejši, za tiste, ki bi radi izkusili tudi športnost tako majhnega avtomobila, kar gre s prvim izjemno lepo skupaj. Tokrat MX-5 nima več tiste klasične vetrne mreže, kot jo poznamo – velike, ki se šopiri od enega do drugega boka za sedežema. Zdaj je nekaj majhnega le med varnostnimi loki. Krasno se sklada oblikovno, tudi aerodinamiko so močno dodelali, a vseeno ni čudeža. Pri 130 kilometrih na uro je dobro imeti kapo ali ruto.

A nazaj k motorju. V testni MX-5 je zmogljivejši od obeh in zmore 118 kilovatov, kar je za dobro tono več kot dovolj. Ne dovolj za udobno in lagodno vožnja; dovolj za tisto, čemu resnično lahko rečemo športno-dirkaška vožnja. Vleče od tisoč vrtljajev v minuti, in to tudi v 6. prestavi, ko je hitrost kakih 40 kilometrov na uro, in celo rahlo navkreber. Elastičnost je tako vrhunska: od 1.000 do 6.700, ko elektronika povsem nezaznavno prekine vžig, v 6. prestavi pa to pomeni od 40 do 214 kilometrov na uro, kolikor obljublja tovarna. | Foto: A nazaj k motorju. V testni MX-5 je zmogljivejši od obeh in zmore 118 kilovatov, kar je za dobro tono več kot dovolj. Ne dovolj za udobno in lagodno vožnja; dovolj za tisto, čemu resnično lahko rečemo športno-dirkaška vožnja. Vleče od tisoč vrtljajev v minuti, in to tudi v 6. prestavi, ko je hitrost kakih 40 kilometrov na uro, in celo rahlo navkreber. Elastičnost je tako vrhunska: od 1.000 do 6.700, ko elektronika povsem nezaznavno prekine vžig, v 6. prestavi pa to pomeni od 40 do 214 kilometrov na uro, kolikor obljublja tovarna.

Preden postanete pogumni, se spoprijateljite z dobrim kleparjem

Lepa lastnost motorja je tudi, da lepo in zvezno, brez obotavljanja po pritisku na plin in pri vsakih vrtljajih lepo potegne. Šolski primer je tudi odličen menjalnik: prestavna razmerja so ravno pravšnja, pretikanje pa brezhibno natančno, z ravno prav upora ročice, s pravim odzivom ročice po vklopu prestave in z izjemno kratkimi ter natančnimi gibi.

Mazda MX-5 - fotogalerija testnega vozila | Foto:

Kot pravi roadster ima MX-5 še vedno pogon na zadnji kolesi in seveda je tam varuh z imenom ESP. Ta je skalibriran tako, da je na suhem pri športni vožnji lahko že precej zabavno, a tudi zelo hitro. Res je: z izklopljenim je počasneje, a je zabave dosti več. Je pa dobro imeti kakega dobrega kleparja v telefonskem imeniku.

Zadnji pogon? Že, že, a precej drugačen, kot ga poznate iz bavarskih ali švabskih izdelkov.

V nasprotju z marsikaterim drugim avtomobilom, ki mu tudi tu rečemo športen, se pri MX-5 zgodi zelo hitro: pritisneš gumb za stabilizacijski ESP in v hipu imaš na voljo cel paket športnosti, saj je tej mazdi športnost položena že v zibko. A je treba biti po izklopu stabilizacijskega sistema vseeno previden.

Kdor se lahko pohvali, da ima serijo 5 v malem prstu, bo tu naletel na drugačnega bika: kratko medosje, nizko težišče, spredaj sredinsko nameščen motor … Kombinacija drži, da skoraj ne moreš verjeti. A ko spusti … Takrat spusti do konca in malo nihalo se hitro postavi tako povprek, da (pogosto) tudi odličen volan ne more rešiti nastale situacije. Zato tisti nasvet o telefonski številki kleparja …

Tisti vse bolj redki, ki jim sama vožnja pomeni užitek, bodo na koncu v točki B neradi zlezli ven danes, jutri in vsak naslednji dan. A vedno pride neki konec in sledijo tri sekunde poveznjenja strehe prek glav, lezenja izpod volanskega obroča in zapuščanja danes morda najbolj prvinskega prizorišča uživaštva sožitja človeka, stroja in narave. Jutri je nov dan. | Foto: Tisti vse bolj redki, ki jim sama vožnja pomeni užitek, bodo na koncu v točki B neradi zlezli ven danes, jutri in vsak naslednji dan. A vedno pride neki konec in sledijo tri sekunde poveznjenja strehe prek glav, lezenja izpod volanskega obroča in zapuščanja danes morda najbolj prvinskega prizorišča uživaštva sožitja človeka, stroja in narave. Jutri je nov dan.

Za pikolovce

Mazda MX-5 je od sprednjega do zadnjega odbijača odličen izdelek, tako tehnično kot oblikovno. Zakaj, le zakaj so pri vsem tem izdelali senčnika nad sprednjo šipo iz tako trde plastike? Prav škoda.

Pri novi MX-5 traja odpiranje in zapiranje strehe resnične tri sekunde. Če ste kupec: boste počakali na različico z električno pomično trdo streho ali je ta pravšnja?

  • Platnena je prava, ker pri električno pomični pomik traja dlje
    27,59 %
    16 glasov
  • Platnena je prava, ker je cenejša
    6,90 %
    4 glasov
  • Trda streha je prava, ker je potem MX-5 bolj uporaben pozimi
    13,79 %
    8 glasov
  • Trda streha je prava, ker ima MX-5 z njo dvojen značaj – kabriolet z odprto in kupe s poveznjeno
    50,00 %
    29 glasov
  • Za užitke, ki jih nudi in jih pričakujem, je čisto vseeno
    1,72 %
    1 glasov
Oddanih 58 glasov

Cena testnega vozila: 31.490 EUR

Cena osnovne različice: 23.990 EUR (mazda MX-5 G130 emotion)

Osnovna cena testnega vozila: 31.490 EUR (mazda MX-5 G160 revolution top)

Dodatna oprema: 0 EUR

Testni MX-5 ni imel dodatne opreme.

Redno servisiranje do 120.000 km: 1.333 EUR

20.000 km: 180 EUR / 40.000 km: 263 EUR / 60.000 km: 216 EUR / 80.000 km: 263 EUR / 100.000 km: 211 EUR / 120.000 km: 200 EUR

Časovni interval med servisi je največ eno leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

 

TEHNIČNI PODATKI - MAZDA MX-5 G160 REVOLUTION TOP

MOTOR:
bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1998 cm3; največja moč: 118 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 200 Nm pri 4600 vrt/min
PRENOS MOČI:
pogon na zadnji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/45 R 17 W
MERE IN MASE:
dolžina: 3915 mm, širina: 1735 mm, višina: 1230 mm; medosna razdalja: 2310 mm; premer kroga obračanja: 10,4 m; masa praznega vozila: 1015 kg; največja dovoljena masa: 1260 kg; vleka priklopnika ni predvidena; prostornina prtljažnika: 130 l
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 214 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,3 s; mestna vožnja: 8,7 l/100 km, odprte ceste: 5,4 l/100 km, kombinirano: 6,6 l/100 km; povprečna avtonomija: 682 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 154 g CO2/km, Euro 6
OPREMA:
pameten ključ, samodejni pomik šip v vratih (samo navzdol), vetrna mreža, nastavljivost nagiba sedalnega dela voznikovega sedeža, 3-stopenjsko ogrevanje sedežev, sedeža recaro (kombinacija usnja in alkantare), avdio sistem z vhodi USB (2×) in AUX, bluetooth, zvočniški sistem Bose, navigacijski sistem, osrednji zaslon s krmilnikom in občutljiv za dotik, samodejna klimatska naprava, v usnje odet in po višini nastavljiv volanski obroč, dva nastavka za pločevinko, izklopljiv stabilizacijski sistem, čelne in bočne varnostne blazine, ISOFIX, tempomat in omejevalnik hitrosti, parkirni pripomoček zadaj, steklena in ogrevana zadnja šipa, tipalo za dež, samodejna zatemnitev vzvratnega ogledala, žarometa in dnevne luči v tehniki LED, samodejni preklop z dolgih luči na zasenčene, statična sledljivost osvetlitve ovinka, sistem za mrtve kote, pasiven sistem nadzora vožnje znotraj prometnega pasu, opozorilo na prečni promet zadaj, potovalni računalnik, dvojni števec dnevnih kilometrov, 17-palčna ulita platišča, sistem začasnega zaustavljanja motorja, svetovalec za pretikanje, vzmetenje Bilstein, delna diferencialna zapora
VARNOST:
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; 1x isofix; ABS; nadzor zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila ESP (izklopljiv); nadzor tlaka v gumah; sistem za mrtve kote; nadzor na nenamernim zapuščanjem prometnega pasu (pasivno); ocena NCAP: 4 zvezdice (2015)

 

Ne spreglejte