Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
2.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mazda Družinski Avtomoto

Petek, 4. 12. 2015, 2.21

8 let

Mazda 5 CD116

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Umirjeni in okoljsko naravnani dizelski motor temu družinskemu avtomobilu pristaja, a ni poceni. Sicer pa hvalimo drsna vrata, a naj jih premika elektrika.

Drsna vrata so zakon

Mazda 5 je družinski avtomobil, tovrstni avtomobili pa se morajo še zlasti dobro odrezati pri vsakodnevni vožnji otrok v vrtec ali šolo. S tega vidika si Mazdina petka zasluži čisto petico. Drsna vrata so zakon, saj omogočajo, da starša na kakršnemkoli parkirnem mestu stopita povsem zraven otroka in mu tako z lahkoto odpneta pettočkovni varnostni pas otroškega sedeža.

Priporočamo električno odpiranje drsnih vrat

Pri otrocih, ki se znajo že sami skobacati s svojih jahačev, je izredno dobrodošlo električno odpiranje drsnih vrat, tudi s stikalom na daljincu. Pri mazdi 5 to pomeni, da morate izbrati opremski paket TX plus, ki je od preizkušene različice dražji še za dobrega tisočaka, a menimo, da se splača. Zakaj? No, zaradi lenobe že ne, kajti tudi ročno odpiranje je pri tej petici dokaj lahkotno. Elektriko priporočamo zaradi varnosti – če otrok v času zapiranja vrat nenadoma vtakne roko ali celo skoči vmes, bo elektrika postopek zapiranja prekinila, pri ročnem drsenju vrat pa jih bo otrok "fasal".

Hvalimo zložljiva sedeža v zadku

Enoprostorec mora biti tudi prilagodljiv. V tem pogledu mazda ponuja nekaj inovativnih rešitev. Zadnja dva sedeža sta tudi v tej generaciji petice dobro obložena, udobnejša od večine drugih enoprostorcev z zložljivimi sedeži v prtljažniku – naj s tem spomnim na naš primerjalni test, na katerem je petka zmagala.

Mazda 5 ni za 5-članske družine

Na letošnjem zimskem primerjalnem testu, kjer smo iskali najprimernejšega enoprostorca za družino s tremi majhnimi otroki, pa mazda ni mogla sodelovati, petica je namreč zgolj štirisedežnik (zadnjih dveh sedežev ne ocenjujemo kot primernih za vsakodnevno uporabo). Mazdina inovacija, pri kateri se sredinski sedež druge vrste lahko pospravi v sedalo enega od stranskih, se nam ne zdi dobra rešitev. Cenimo dejstvo, da stranska potnika zato udobneje sedita, a žrtev tretjega sedeža se nam zdi prevelika.

Motor za umirjene očete

A vse zgoraj napisano smo že povedali v testu petice z dvolitrskim bencinarjem, tokratno mazdo 5 je poganjal dizelski motor, edini, ki je ta hip na voljo (mimogrede, po dolgem času smo spet vozili motor s samo dvema ventiloma na valj). Menimo, da je namenjen družinskim očetom, ki nekaj dajo tudi na ekologijo in z okoljskim čutom tudi vozijo. Zmogljivosti so pričakovano zmerne, nikoli preslabotne, vseeno pa motor ne kaže znakov živahnosti. Umirjeni značaj se še najbolj pokaže na avtocesti, kjer je vožnja pri 130 kilometrih na uro že kar malce preveč hrupna. Krivimo prestavna razmerja šeststopenjskega ročnega menjalnika, ki so določena v skladu z okoljevarstvenim umirjanjem prometa. Ali pa ima Mazda velik interes po dobri prodaji na severu Evrope, kjer se vozijo največ 110 kilometrov na uro?

Bencin ali dizel?

In čeprav smo v testu bencinske mazde 5 pohvalili vozne lastnosti, ki jih ima seveda tudi ta dizelska, vseeno menimo, da petici kot pravemu družinskemu avtomobilu zaradi značaja bolj pristaja ta umirjeni dizel. Vseeno menimo, da bo na odločitev vplivalo predvsem število letno prevoženih kilometrov – dizel je tisoč evrov dražji od dvolitrskega bencinarja – in poraba. Naj torej povemo, da je dizelska mazda na našem testnem krogu porabila slabih sedem litrov nafte, pri čemer lahko zaradi umirjenega značaja avtomobila pričakujemo še kakšnega pol litra nižjo porabo. Ocenjujemo jo kot dobro, ne pa tudi hvalevredno.



Ne spreglejte