Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
5.28

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Seat test avtomobila

Četrtek, 5. 7. 2018, 5.28

5 let, 9 mesecev

Test: seat arona 1.5 TSI FR

Je boljši avto ali njegov motor?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Seat arona 1.5 TSI FR | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Preizkusili smo enega najpomembnejših Seatovih avtomobilov, ki nas je prevažal naokrog z Volkswagnovim novim 1,5-litrskim bencinskim štirivaljnim agregatom TSI. Arona ni le dvignjena ibiza, je bolj prostorna, višja in s paketom opreme FR nagovarja najbolj zahtevne kupce. Ti so,za takšen paket pripravljeni plačati krepko čez 20 tisočakov.

Motor: 1,5-litrski štirivaljni turbo bencinar s 110 kilovati

Poraba na testu: 5,9-6,9 litra

Cena testnega vozila: 24.961 evrov (s popustom 23.961 evrov)

Seat se je v zadnjih letih prikazal v zelo pozitivni luči in si priboril status čustvene znamke znotraj uniformirane skupine Volkswagen. Oblikovno sveži modeli, ki so nagovarjali vsaj za odtenek mlajše kupce, so postavili dobre temelje za prihod novega španskega aduta. Arona ni le prvi majhni SUV za znamko, temveč je hkrati tudi prvi majhni SUV znotraj skupine, zato so seveda pričakovanja javnosti toliko večja. Ker smo se v uredništvu z modno mladenko spoznali že drugič, smo večji poudarek namenili plesu flamenka z novim 1,5-litrskim štirivaljnim bencinskim agregatom in iskali razloge, ali je vredno zanjo odšteti 2.500 evrov več kot za dimenzijsko zelo podobno ibizo.

Seat Arona
Avtomoto Prva vožnja: Seat arona lahko postane nova španska uspešnica #foto #video
Avtomoto Seatov recept za uspeh: prodali bodo vse kar lahko dobijo
Palec gor

Odzivnost motorja v nizkih vrtljajih in elastično skozi široko območje vrtljajev, bogata opremljenost in športni dodatki paketa FR, solidno velik prtljažni prostor, intuitivnost in hitrost večopravilne enote, majhna masa in vozne lastnosti.
Palec dol

Povečana občutljivost na bočni veter pri avtocestnih hitrostih, težko dostopni priključki isofix, poraba goriva se ob športni vožnji lahko povzpne nepričakovano visoko, končna cena takšnega paketa, voznim profilom manjka še terenski program za izboljšano upravljanje v težjih razmerah.

Arona ni le živahno oblikovan mali mestni SUV, zunanjost krasijo posrečeni karoserijski dodatki. | Foto: Gašper Pirman Arona ni le živahno oblikovan mali mestni SUV, zunanjost krasijo posrečeni karoserijski dodatki. Foto: Gašper Pirman

400-litrski prtljažnik je nekoliko večji kot pri ibizi, a vseno po svoji prostornini v segmentu ne izstopa. | Foto: Gašper Pirman 400-litrski prtljažnik je nekoliko večji kot pri ibizi, a vseno po svoji prostornini v segmentu ne izstopa. Foto: Gašper Pirman

Hvalimo prožnost in vsestranskost 1,5-litrskega bencinskega štirivaljnika. Gre za naslednika 1,4-litrskega motorja, ki pa vozniško izkušnjo nadgradi z solidno povprečno porabo goriva in dobrimi zmogljivostmi. | Foto: Gašper Pirman Hvalimo prožnost in vsestranskost 1,5-litrskega bencinskega štirivaljnika. Gre za naslednika 1,4-litrskega motorja, ki pa vozniško izkušnjo nadgradi z solidno povprečno porabo goriva in dobrimi zmogljivostmi. Foto: Gašper Pirman

Zna izklopiti dva valja

Med glavne prednosti paketa FR nedvomno spada najnovejši Volkswagnov motorni produkt, ki bo našel svoje mesto v vseh avtomobilih. Govorimo o nasledniku 1,4-litrskega agregata TSI, ki ima malenkost večjo prostornino, vendar je opremljen s širokim naborom novih tehnologij. Med poglavitne novosti spada Millerjev izgorevalni cikel. V primerjavi z Ottovim ciklom, ki je bil v uporabi prej, je Millerjev ''kriv'' za manjši izpust emisij in poskrbi za manjšo porabo goriva. V programu eco zna 1,5-litrski štirivaljnik izklopiti dva valja in pri enakomerni vožnji znatno izboljša povprečno porabo goriva.

Gre za odličen agregat, ki zvezno vleče skozi široko območje vrtljajev in je odziven v nizkih vrtljajih. Z obilico moči (110 kilovatov) je le 1.165 kilogramov težko arono z mesta pognal zavidljivo hitro, avtocestne hitrosti so mačji kašelj, nas pa je zmotila pretirana občutljivost na bočni veter. Žal je kombinacija tega motorja na voljo le z najdražjim paketom, zato bo tako gnanih aronov na cesti pri nas malo. Po eni strani škoda, saj gre za resnično dober motor, ki zna porabiti tudi manj kot šest litrov goriva, ne da bi na cesti delali zastoje. V kombinirani vožnji se je povprečna poraba povzpela skoraj na sedem litrov, a smo kar nekaj kilometrov prevozili po avtocesti.

cupra ateca
Avtomoto Ne Seat, temveč Cupra: To je prvi avto nove znamke #foto
PRIMA SUV C
Avtomoto Primerjalni test: najboljši kompaktni križanci so peugeot 3008, seat ateca in toyota C-HR

Potovalne vrline

Tako kot vsi križanci iz skupine Volkswagen tudi arona sloni na modularni arhitekturi MQB A0. Ker ima enake gene kot drugi mestni malčki skupine Volkswagen, smo kaj hitro ugotovili, da je zmes udobja in agilnosti na presenetljivo visoki ravni, odzivnost na ukaze volanskega obroča povsem zgledna. Kot se za športnega terenca spodobi, zna arona samozavestno zapeljati tudi onkraj urejenih cest. Ker je od tal oddaljena 19 centimetrov, se ne ustraši razrite makadamske ceste, pri nekoliko resnejših terenskih ambicijah pa jo omejuje pomanjkanje štirikolesnega pogona. Španka je sicer na voljo le kot spredaj gnani avtomobil, kar ima svoje prednosti in seveda tudi slabosti.

Če se zaradi kratkega medosja (2.560 milimetrov) in 20 odstotkov tršega vzmetenja zaradi paketa FR na cesti zna postaviti po robu ibizi in polu, pa pri vožnji po slabših asfaltiranih cestah ali makadamu poskakuje in v notranjosti premetava potnike. Se pa kljub privzdignjenemu vzmetenju in nekaterim terensko naravnanim dodatkom še vedno najbolje počuti v mestu. Zlahka prepleza robnik in zaradi kompaktnih dimenzij, v dolžino meri 4,2 metra, jo hitro potisnemo tudi na manjše parkirno mesto.

Komu je arona namenjena?

Arona vstopa v enega najhitreje rastoči segmentov v Evropi. Če so mestni malčki vse bolj ogrožena vrsta, so projekcije za Od tal je oddaljena 19 centimetrov in ima s paketom FR za dvajset odstotkov trše vzmetenje kot običajna različica. | Foto: Gašper Pirman Od tal je oddaljena 19 centimetrov in ima s paketom FR za dvajset odstotkov trše vzmetenje kot običajna različica. Foto: Gašper Pirman nadaljnjo rast vseh vrst športnih terencev enostavno neverjetne. A španska plesalka ni sama sebi namen in ne želi le zajadrati prodajnega vala, temveč v primerjavi s sestrsko ibizo ponuja še nekaj dodatnih centimetrov prostora.

Poleg višjega sedenja se arona pohvali še z boljšim pregledom nazaj in vstran, vsaj po občutku ima za kakšen centimeter več prostora na zadnji klopi in morda še drugi pomemben podatek - od ibize ima za 45 litrov večji prtljažni prostor. Po videzu je notranjost tako rekoč enaka, vizualno pa je najpomembnejši detajl na stebričku C in zaščitah na sprednjem ter zadnjem odbijaču.

Ob pogledu na cenik je arona zaradi oblikovnih dodatkov, višjega vzmetenja in prirastka centimetrov od ibize dražja za približno 2.500 evrov.

Motor bi lahko porabil kakšen liter goriva manj

Kot smo zapisali že pri testu škode karoq, lahko voznik spremlja porabo gorivo na tri različne načine. Povprečna poraba se samodejno ponastavi po nekajurnem postanku in po točenju goriva, sicer pa lahko voznik pobriše dolgoročne podatke po želji. Zaradi takšnega načina merjenja porabe smo lahko lažje in predvsem natančneje spremljali, pod kakšnimi pogoji se povprečna poraba goriva spreminja v največji meri. Na koncu testa, po treh polnjenjih rezervoarja, se je številka na skupnem računalniku ustavila na 6,9 litra. Ko smo v roke vzeli kalkulator, se je povprečna poraba dvignila še za dodaten deciliter.

Ker smo lahko med vožnjo spremljali, kako se giblje poraba, smo ugotovili, da je kljub športnemu značaju arona bistveno bolj varčna v umirjenem načinu, kjer se je poraba spustila na 5,9 litra. Pri avtocestnih hitrostih se je poraba povečala na skoraj osem litrov, kar je velik preskok. Glede na manjšo maso avtomobila bi pričakovali nekoliko manjšo končno povprečno porabo, a večinoma avtocestna in mestna vožnja pustita svoj davek na sicer izredno poskočnem motorju.

Položaj za volanom je odličen. Hvalimo tudi delovanje večopravilne enote. Paket FR prinaša v potniško kabino nekaj igrivosti, ki bi sicer lahko bila še nekoliko bolj razgibana, a to je predvsem okus posameznika. | Foto: Gašper Pirman Položaj za volanom je odličen. Hvalimo tudi delovanje večopravilne enote. Paket FR prinaša v potniško kabino nekaj igrivosti, ki bi sicer lahko bila še nekoliko bolj razgibana, a to je predvsem okus posameznika. Foto: Gašper Pirman

Vozni profili prilagodijo vozne lastnosti po željah voznika, žal pa smo pogrešali še kakšen terenski program, ki bi nekoliko prilagodil delovanje pogonskega sklopa na zahtevnejših cestah. | Foto: Gašper Pirman Vozni profili prilagodijo vozne lastnosti po željah voznika, žal pa smo pogrešali še kakšen terenski program, ki bi nekoliko prilagodil delovanje pogonskega sklopa na zahtevnejših cestah. Foto: Gašper Pirman

Kaj nas je zmotilo?

Arona je kot prvi mali SUV skupine Volkswagen postavila dobre temelje za preostale člane, ki bodo na ceste zapeljali v prihodnosti. Večjih zamer do nje ne gojimo, saj gre v celoti gledano za super avtomobil, a je za to treba plačati višjo ceno. Na koncu je odločitev kupca, ali je za višje sedenje, prostornejšo notranjost in za motor zadnje generacije pripravljen plačati več. Nas je v največji zmotila predvsem nekoliko trša vožnja, ki postane še za odtenek bolj moteča na daljših razdaljah.

Če smo lahko pikolovski, smo pričakovali boljšo odpornost na bočni veter in da bo piš vetra manj slišen v potniško kabino. Čeprav se večina kupcev odloči za sprednji pogon, bi vseeno pričakovali, da bo na seznamu dodatne opreme tega mestnega SUV tudi štirikolesni pogon.

tehnični podatki seat arona 1.5 TSI FR
vrsta motorja turbobencinski, štirivaljni, vrstni, 4 ventili na valj
prostornina v ccm 1.498
moč v kW (KM) pri vrt./min 110 (150) od 5.000 do 6.000
največji navor v Nm pri vrt./min 250 od 1.500 do 3.500
menjalnik ročni, šeststopenjski
pogon na sprednji kolesi
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.138 x 1.780 x 1.543
medosna razdalja v mm 2.566
prtljažnik v litrih 400
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.165 (478)
največja hitrost v km/h 205
pospešek 0-100 km/h v s 8,3
poraba (po normah EU) v l/100 km 6,3/4,4/5,1
poraba na testu v l/100 km 7,6
cena osnovnega vozila v EUR 14.990 (1.000 EUR popusta v primeru financiranja)
cena testnega vozila v EUR 20.583 (1.000 EUR popusta v primeru financiranja)
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 24.961 (1.000 EUR popusta v primeru financiranja)
Ne spreglejte