Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Ford

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Ford S-max 1,6 ecoboost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Enoprostorci so umirjeni avtomobili, ki potrebujejo dizelski motor. No, ni nujno. Ta S-max ni zgolj umirjen in nima dizla. Vsekakor pa mali ecoboost S-maxa umirja.

Za dinamične "fotre"

S-maxa smo pohvalili že velikokrat. Je veliki enoprostorec za družine z največ tremi otroki, v katerih oči in mami ne želita prevzeti vloge supermame in oziroma superfotra. Želita avtomobil, ki ne bo že na daleč sporočal: "Pozor! Baby on board, umaknite se!" Za strogo družinske potrebe imajo pri Fordu galaxyja, takšen S-max pa je atraktivne oblike, daleč od tega, kar si predstavljamo pod pojmom enoprostorski avtomobil.

Močan motor za zmerneže

Atraktiven videz in umirjena vožnja sicer v zadnjem času gresta skupaj, saj je na trgu že kar nekaj na videz hudih avtomobilov, ki to v resnici niso. Ker smo preizkusili že več S-maxov, lahko potrdimo, da S-max ni eden teh, z dodatnim športnejšim podvozjem nudi tudi užitke dinamične vožnje. Potreben pa je tudi športnejši motor, recimo športno navdihnjeni večji ecoboost s stopetdesetimi kilovati.

Tale mali 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik nudi 118 kilovatov in že s temi kilovati je v manjšem C-maxu postregel z bliskovitimi pospeški. Toda v S-maxu opravlja vlogo šibkejšega motorja in morda so mu zato malce pristrigli peruti. Močan motor za zmerneže, torej. Za tiste, ki sicer radi preberejo, da njihov avtomobil dobro povleče, če je voznik za stvar, a pri izbiranju motorja raje pogledajo podatek o porabi pri umirjeni vožnji.

In podatek, da se zmore skoraj petmetrski družinski bencinski orjak voziti s petlitrsko porabo, bi moral navdušiti. Približno enako močan bencinski motor so pri Fordu že ponujali, a s porabo prek desetih litrov nikakor ni navduševal. Bistveno razliko zdaj omogoča turbinski polnilnik, downsizing se v tem avtomobilu kaže kot tehnična novost, ki dejansko prinaša prednosti, kar seveda ni samoumevno.

S-max ali grand C-max?

Razlika v ceni je pet tisočakov. Razlike v sedežih v teoriji ni, oba sta lahko sedemsedežnika, a je v praksi zelo velika. Mali grand ima v prtljažnik skrita dva zložljiva sedeža z izredno nizkim naslonjalom, na katerih pa se kljub vsemu kar spodobno sedi. Sedemsedežnega S-maxa še nismo uspeli preizkusiti, pa čeprav smo jih preizkusili že "mnogo" – kot bi že sam Ford sporočal, da S-max ni za sedem ljudi. Je pa avtomobil za pet potnikov, pri čemer tretji potnik sredi druge vrste ni "kaznjenec", kar pa vsekakor je v grand C-maxu, kjer je tretji sedež večino časa pospravljen v sedalo desnega.

Torej, večja Fordova enoprostorca se najbolj razlikujeta v številu potnikov, ki naj bi jih prevažala vsakodnevno, grand C-max štiri, S-max pa pet. No, seveda pa je razlika tudi v dizajnu, S-max ima namreč toliko privržencev ravno zaradi atraktivne oblike, grand C-max temu ne sledi.

Ne spreglejte