Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
16.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chevrolet električna vozila

Torek, 1. 12. 2015, 16.22

7 let, 12 mesecev

Chevrolet volt

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volt je prvi Chevroletov zares ekološko usmerjen avtomobil. Deluje sodobno, od električnih avtomobilov ga ločuje hibridna kombinacija z bencinskim podaljševalnikom dosega.

Hibridna zasnova je tehnično enaka amperini

Kljub hibridni zasnovi se volt razlikuje od običajnih hibridov, ki v idealnih okoliščinah zagotavljajo doseg le treh, največ štirih kilometrov, preden breme prevzame bencinski motor. Polna baterija v voltu v povprečju zadostuje za osemdeset kilometrov, kar pokrije dnevne potrebe večine kupcev.

Psihološki dejavnik je na voltovi strani

Ko se baterija izčrpa, 1,4-litrski bencinski motor prevzame vlogo generatorja oziroma napajalnika elektromotorja in doseg podaljša na petsto kilometrov. In ker smo obremenjevanje z dosegom že izkusili na lastni koži, menimo, da je voltova velika prednost v primerjavi z običajnimi električnimi avtomobili prav pomirjujoč občutek, ko voznik ve, da ne bo obstal, ko zmanjka elektrike.

Bencinski motor oziroma generator daje manjšo mero potuhe, a raziskave kažejo, da se ameriški kupci na bencinskih črpalkah ustavijo le vsakih 1609 kilometrov. V teoriji bi se lahko na elektriko peljali v nedogled, a kaj, ko je občasno treba skočiti v trgovino točno takrat, ko so baterije že pri koncu. Polnjenje naj bi trajalo le štiri ure.

Normal, mountain, hold in sport

Izhodiščni program normal vožnjo s pomočjo elektrike postavlja na prvo mesto, program mountain pa zgodaj vklopi bencinski motor, da bi prihranil električno energijo za vožnjo v klanec. Program hold deluje podobno, saj voznik lahko elektriko privarčuje zaradi morebitne vožnje v mestnih središčih, ki dovoljujejo vstop le vozilom brez izpustov škodljivih emisij. V programu sport se volt na pohojeno stopalko za plin odziva hitreje in zaradi dodatnih 20 kilovatov moči tudi pospešuje odločneje. Menimo, da bo program sport zaradi povprečnega profila kupca volta večinoma ostajal nedotaknjen. Tudi sicer je volt več kot dovolj poskočen že v drugih programih.

Po kakovosti presega druge družinske člane, a prostorsko ne blesti

Voltov sodobni videz ni le posledica želje po privlačnem avtomobilu, ampak predvsem podreditev čim manjšemu zračnemu uporu. Oblikovalci so ubili dve muhi na en mah. Prej kot na električni avtomobil, spominja na skoraj športni kupe. Takšen je tudi občutek notranjosti, ki po kakovosti presega vse družinske člane.

Chevrolet volta označuje za družinsko vozilo. Res je, da je večji in veliko bolj uporaben od električnih vozil, ki smo jih poznali do zdaj, a pridevnik "družinski" vseeno težko upraviči, saj prostorsko (v kabini in prtljažnem prostoru) zaostaja za avtomobili nižjega srednjega razreda.

Ne spreglejte