Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adria Mobil Potovalni Avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 12.41

8 let

Adria matrix supreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avtodom na osnovi renaulta masterja je prijetna popestritev, supreme pa kot najbolj prestižni matrix nudi tudi izredno uporaben tloris.

Adria ima svoje avtodome razdeljene na komfortne, premiumsko komfortne, premiumske, na vrhu ponudbe pa so avtodomi z oznako supreme.

Vozili smo torej avtodom, ki predstavlja največ, kar je mogoče dobiti med croossoverji, torej med avtodomi, ki za razliko od integrircev nočejo povsem skriti porekla kombija, na katerem se premika ta hiška na kolesih.

Hkrati ponujajo bistveno prednost mansardnih avtodomov, posteljo, ki je vedno na voljo. V tem primeru je ob neuporabi skrita pod strop, takšna rešitev pa omogoča bolj aerodinamično oblikovanje in s tem nižjo porabo kot pri mansardnih avtodomih.

Sprednja sedeža ena najboljših

Matrix supreme je torej najbolj fin med optimalnimi avtodomi v Adrijini ponudbi. Izredno veliko vlogo pri tem igra osnova, na kateri vozi, renault master. Ta veliki francoz je prijetna popestritev v poplavi bivalnikov na osnovi fiata ducata, ki recimo služi za osnovo vsem drugim crossoverjem družine matrix.

Master vizualno navdušuje že kot kombi, z atraktivnim podaljškom strehe v hiško pa sploh. Zelo verjetno se boste strinjali, da je ta crossover eden lepših izdelkov sploh, vsekakor pa veliko lepši od klasičnih alkovnonv in integrircev, pa čeprav je lepota pri nakupu avtodoma drugotnega pomena.

Izbiranje avtodoma je veliko bolj podobno izbiri stanovanja, tu so pomembni pohištevni izdelki, arhitekturni prijemi, tehnična "hišniška" napeljava. Pomembna je tudi svetloba, število in velikost oken, zastiranje oken, v tem pogledu se tudi najbolj razlikujejo adrijini avtodomi.

Močno hvalimo sprednja sedeža, ki na prvi pogled delujeta manj udobna od tistih v integrircih, a ko si jih nastaviš, v resnici sediš vrhunsko, popolno! In ker sta precej ožja od ducatovih glomaznih sedežev, ju je lažje zavrteti nazaj proti jedilni mizi. Povrhu tega je bilo resnično všeč žametno oblazinjenje, ki deluje tudi dovolj trpežno, da zdrži tudi otroške "prijeme".

Jedilni kot seveda med vožnjo služi kot dva sedeža in tudi tukaj smo pogrešali priključke isofix, na strani pa smo našli še dodatni dvotočkovni varnostni pas, čeprav je v homologaciji supreme zapisan zgolj kot štirisedežnik. A sedenja prečno na smer vožnje tako ali tako ne bi priporočili.

Zakonska ali dve ločeni postelji?

Če bi bil prestižni supreme prvotno namenjen družinam, bi bil verjetno bolj barvito oblazinjen, a tloris bodo zagotovo pohvalile tudi družine. Postelje so udobne, omaric je dovolj, kopalnica, tuš, vse je na pravem mestu.

Na zadnjem delu smo cenili zakonsko posteljo namesto dveh ločenih, kot je v drugih supremih, a takšna posteljna ureditev sproža nekaj pomislekov. Ko sta otroka majhna, jima je vseeno, ali spita skupaj na zakonski postelji, nočno brcanje z nogami ju ne moti, glasneje se pritožita, ker bi rada oba spala spredaj, na tisti postelji, ki se električno spusti s stropa nad dineto. A starša bi rada zvečer še poklepetala ob kozarcu vina, zato bi rada posteljo spustila šele tik pred spanjem, kar pa pripelje do konflikta interesov. A saj zato pa so na voljo tudi matrixi z dvema ločenima posteljama v zadku.

Vseeno naj povemo, da je imel preizkušeni matrix zadaj visoko panoramsko okno. Je idealno za zbujanje s soncem na kakšnem idiličnem postajališču na Lofotskih otokih na Norveškem, v kampu pa bo to okno najverjetneje zagrnjeno. Sploh če na posteljo zadaj odložite kakšen predmet, ki ga ne bi želeli razkazovati.

Na počitnicah imamo čas, in če med lenarjenjem, športnimi aktivnostmi ali pa turizmom najdemo čas tudi za kuharske podvige, nam bo matrixova kuhinja s tremi plinskimi kuhalniki zelo dobro služila. Plinska pečica sicer peče nekoliko drugače kot domača električna, a kot pravijo izkušene kuharice, ima vsaka pečica svoj značaj, ki se ga je treba navaditi. Predvsem pa nam je bilo v kuhinji všeč, da je dovolj velika, da je dovolj pulta in da umivalnik ne ovira kuhanja.

XXL garaža, talno gretje, močan motor

Hvalimo garažni prostor. V praksi lahko vanj zlahka pospravite štiri gorska kolesa, (ne tudi skuterja), ob straneh bi moralo ostati dovolj prostora za zložljive stole, mizice, odeje, električne podaljške, cevi ... Velikost prtljažnika je sicer odvisna od višine zakonske postelje zadaj, mi smo jo ves čas uporabljali v dvignjenem položaju, v spodnjem položaju bi imeli težave s pospravljanjem koles v garažo.

Avtodom ponuja toplovodno talno gretje, zaradi česar je uporaben skozi vse leto. V teh poletnih dneh gretja sicer nismo potrebovali.

Vožnja? Avtodom ni najlažji, zato ugodna aerodinamika ne prinaša tolikšnih prihrankov pri porabi. Kljub umirjeni vožnji po podeželju smo porabo komaj držali pri desetih litrih, avtocestna vožnja je porabo takoj dvignila za dober liter. Pričakovali smo nekoliko nižjo porabo, čeprav tudi takšni rezultati v avtodomarskih vodah veljajo za sprejemljive.

Vsekakor pa precej močnemu Renaultovemu dizlu hiška ne predstavlja posebnega napora, lahkotno vleče prav v vsak klanec, hvalimo pa tudi precej ugoden obračalni krog, zlahka smo ga obračali tudi na ozkem.

Se je res treba navaditi?

Tokratni avtodom si sicer res zasluži toliko hvale. A ponovno se bomo pritožili nad šklepetanjem plastike na armaturni plošči, škripanjem omaric in podobnimi motnjami, pa tudi sicer bi si želeli, da bi bil avtodom med vožnjo tišji. Zapriseženi avtodomarji nas resda vseskozi prepričujejo, da vse to spada k "avtodomanju", da se je tega treba navaditi, a razvajeni od osebnih avtomobilov to dejstvo težko sprejmemo. Menimo, da izboljšave ne bi bile prav težko izvedljive, verjamemo pa Adrijinim inženirjem, da je vse to posledica tega, da je vso to opremo treba spraviti v kvoto dovoljenih 3500 kilogramov.

Ne spreglejte