Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
17. 12. 2013,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Tehno Avtomoto

Torek, 17. 12. 2013, 14.59

8 let

Čez dobro leto bo vaš ford parkiral popolnoma sam

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ford bo leta 2015 svoje avtomobile opremljal s sistemom samodejnega parkiranja, ki ga bo voznik sprožil zunaj vozila. Novost bo zaradi strožje zakonodaja v Evropi najprej na voljo v ZDA.

Čas je dragocen, izgubljamo ga tudi v prometu. V gneči ali med iskanjem parkirnega prostora.

Tehnološki napredek bo sčasoma vplival tudi količino časa, ki ga vozniki vsakodnevno izgubljamo v gneči ali med iskanjem parkirnega prostora.

V sklopu naprednih, pogosto celo zadnjih razvojnih faz predserijske izdelave se po cestah že povsem avtonomno vozijo avtomobili brez voznikov, a avtonomna vožnja v voznikov vsakdan že dolgo časa prihaja v majhnih, pogosto celo neopaznih odmerkih.

Začelo se je s tempomatom, nadaljevalo z vzponom pametne elektronike, podprte z radarskimi in laserskimi sistemi, zaradi katerih znajo avtomobili včasih ob popolni nevednosti voznika z malenkostnim popravljanjem volana vnašati komaj opazne popravke v smeri vožnje.

Tako imenovani pametni tempomati v sklopih svojih drugih ali ponekod celo tretjih generacij že dolgo samodejno vzdržujejo hitrost glede na vozilo spredaj, pospešujejo in zavirajo, speljujejo in varujejo. Mobilnost napreduje.

Ford stremi k vpeljevanju dostopnih tehnologij

Samodejno parkiranje smo prvič spoznali pred skoraj desetimi leti in zdaj (med drugimi), naslednji korak tudi na tem področju pripravlja Ford. Po dveh letih razvoja se serijski proizvodnji približujejo s sistemom popolnoma samodejnega parkiranja, brez voznika v vozilu.

Zaradi cenovne politike, ki naj bi velevala dostopnost najsodobnejših tehnologij množicam, se raziskovalni oddelek zanaša na uporabo preverjene tehnike, ki temelji na izkoriščanju 12 običajnih, ultrazvočnih tipal.

Ford sistem samodejnega parkiranja sicer ponuja že lep čas, a ta zahteva voznikovo upravljanje s stopalkami. Vozilo pri nizki hitrosti nadzira ulico, išče parkirna mesta in opozori, ko so parkirna tipala odkrila dovolj velik prostor. Izvedba ne zahteva predznanja ali vaje.

"Sistem bo sprva zelo preprost, sčasoma bo prihranil tudi čas. Cenovna dostopnost je bistvena."

Glavni inženir projekta Thomas Lukaszhewicz je poudaril pomembnost snovanja tovrstnih asistenčnih sistemov s preprostimi in cenovno dostopnimi asistenčnimi pripomočki.

Thomas Lukaszhewicz, vodja razvoja sistema samodejnega parkiranja:

"Sistem prve generacije popolnoma samodejnega izvajanja parkirnega manevra bo preprost. Omogočal bo le parkiranje naravnost – s sprednjim delom vozila naprej. Tipala med počasnim premikanjem naprej merijo velikost parkirnega prostora in avtomobil v le nekaj desetih sekundah parkirajo na želeno mesto. Predpogoj izbire novosti sistema bo izbira samodejnega menjalnika, sistem pa bo vozilo s počasno vožnjo vzvrstno tudi odparkiral."

Prednost pomagala prve generacije bo predvsem v izkoriščanju ozkih parkirnih mest, kjer bi imel voznik težave pri vstopanju ali izstopanju iz vozila, v serijskih avtomobilih se bo, najverjetneje v prihajajočem velikem SUV ford edge, pojavil že prihodnje leto. Sčasoma naj bi Ford rešitev ponujal na vseh vozilih s parkirnimi tipali – od fieste do tranzita.

Kako naprej? Kaj nas čaka čez deset let?

Ford bo obstoječo tehnologijo nadgrajeval postopoma, njihov cilj pa je združenje avtonomne vožnje z iskanjem parkirnega mesta v garažni hiši ali na prostem in samodejnega parkiranja. Thomas Lukaszhewicz poudarja, da je sistem od serijske proizvodnje oddaljen še generacijo ali dve, uspešna implementacija pa bo vozniku prihranila tudi čas.

V praksi naj bi se uporabnik ustavil pred vhodom v nakupovalno središče ali gledališčem, avtomobilu s pritiskom na stikalo ali prek pametnega telefona "ukazal" samodejno iskanje in parkiranje, po predstavi pa bi se avtomobil pripeljal na predhodno določeno mesto.

Evropska premiera z zamudo, prehiteli nas bodo v ZDA

V Thomasovih besedah in pogledu smo opazili ponos in skrb. Sistem bi, če bi bil na voljo jutri, na evropskih tleh trčil ob zakonodajo, ki prepoveduje daljinski zagon motorjev v garažnih hišah. Tudi če voznik stoji le nekaj metrov od vozila.

V ZDA zakonodaja daljinskega zagona v garažnih hišah oziroma zaprtih prostorih ne prepoveduje, zato bodo ravno severnoameriški kupci prednosti novega pomagala verjetno izkoriščali prvi. Pričakujemo, da se bo stanje v Evropi kmalu spremenilo.

Ne spreglejte