Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2011,
7.46

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ducati Honda KTM Yamaha Husqvarna BMW Akrapovič Aprilia Vespa Harley-Davidson Kawasaki

Torek, 15. 11. 2011, 7.46

1 leto, 10 mesecev

"Oldschool" motocikli postali "biznis"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milanski salon motociklov je pokazal, da niso le novi motocikli prodajno uspešni, ampak so tudi starejši motocikli postali priložnost za uspešen posel.

Konec prejšnjega stoletja je praktično veljalo, da takšne motocikle vozijo le izobčenci, zdaj pa se je pokazalo, da je navdušencev čedalje več. Tudi takšnih, ki so pripravljeni za predelan motocikel plačati zajeten kupček denarja.

To lahko podkrepimo z vsaj tremi dejstvi. Brad Pitt je lastnik vsaj petih, v svetu motociklističnih predelav, zelo znanih predelanih motociklov. Dodamo lahko, da je imelo italijansko podjetje Headbanger v Milanu skorajda večji razstavni prostor, kot ga je imel legendarni Harley-Davidson. Nadaljujemo pa z mislijo, da so za vidnejši nastop custom motociklov na trgu "krivi" velikani moto industrije, ki so pred leti začutili tržno nišo in na trg lansirali nove retro oblikovane motocikle. Moto-Guzzi serijo V7, Triumph serijo bonnevilov in scramblerja, Ducati serijo sport classic, Kawasaki pa je svojemu W 650 povečal prostornino in mu namenil precejšen delež v reklamni kampaniji.

Posledično tudi predelovalci rastejo s trgom, pred kratkim so predelovali motocikel za motociklom, danes pa motocikle izdelujejo že skoraj po tekočem traku. Zraven prodajajo "custom" nadomestne dele, ki jih naročite prek interneta in doma vgradite v svoj motocikel. Prav vidno je, kako je letošnji kotiček namenjen "custom" motociklov, v primerjavi s tistim iz lanskega leta zrasel. "Oldschool" motocikli in ustrezna oprema so postali velik "biznis".

Za lažje prpoznavanje motociklov v fotogaleriji naj še pojasnim nekaj izrazov. Cafe-racer so predelani klasični motocikli z enojnim sedežem, kratkim "clubman ali clip-on" krmilom, povečano močjo in čim lažjim motorjem. Scrambler je terenska različica cafe-racerja z močnejšim vzmetenjem, grobimi pnevmatikami in izpuhom na strani. Bobber je oblikovno podoben čoperju s kratkimi sprednjimi vilicami, s čim nižjim sedežem, skrajšano zadnjo in odstranjeno sprednjo strešico. Čoper je ostal sinonim za motocikel s podaljšanimi sprednjimi vilicami. Radikal je najbolj ekstremna zvrst v svetu "čoperistov", narejen iz nič in s popolnoma "custom" dizajnom.

Ne spreglejte