Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
10.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 10.42

8 let, 3 mesece

Ne bi plačal 130 tisoč evrov za audija A8, bi pa tisoč za njegove sedeže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predelovalci vozil še kar naprej ponujajo zgolj "fedre", naj začnejo ponujati nadomestne armaturne plošče, sedeže in boljšo izolacijo za avtomobile, ki jih kupuje množica!

Včeraj smo imeli v uredništvu debato na temo avtomobilske opreme. Povod je bila nova kia picanto, mali in poceni avtomobil, ki med drugim ponuja tudi ogrevan volanski obroč. Ta preprost pripomoček, ki v zimskih jutrih močno olajša prve kilometre, je bil do zdaj na voljo zgolj v dragih avtomobilih in v oplih, picanto pa je prvi malček najnižjega velikostnega razreda s tem pripomočkom.

Ja, prav imate, gretje volanskega obroča ni neka visoka tehnologija, zato bi moral že zdavnaj biti na spisku dodatne opreme vseh avtomobilov. Da še ni, je verjetno kriva lenoba avtomobilskih inženirjev – verjetno se jim ni ljubilo preveriti, kateri avtomobilski dobavitelj ponuja tak izdelek.

Saj veste, današnji avtomobili so sestavljeni iz sestavnih delov, ki jih načrtujejo in izdelujejo različni avtomobilski dobavitelji. Nekaj je Boschevega, nekaj ZF-ovega, nekaj Valeovega, Johnsonovega, marsikaj je tudi slovenskega.

Ravno zato, ker je večina novodobnih pripomočkov sad dela inženirjev avtomobilskih dobaviteljev in ne inženirjev avtomobilskih znamk, so avtomobili, ki uvajajo kakšno revolucionarno tehnično novost, revolucionarni le kratek čas.

Pomislite, pred leti smo bili navdušeni nad samodejnim parkiranjem v toyoti prius – danes ta sistem dobite že skoraj v vsakem novem volkswagnu. Volvo je bil s sistemom city safety, ki v mestih samodejno prepreči nalet, poseben le kratek čas, hitro so se z isto funkcijo začeli hvaliti tudi pri BMW-ju in še kje. Z internetom v avtomobilu se je prvi začel hvaliti Audi, od preteklega ponedeljka pa ste lahko "online" tudi v prenovljenem mercedesu razreda C.

Ohranjanje na voznem pasu, svetovanje počitka, aktivni tempomat, start&stop, opozorilnik za mrtvi kot, prepoznavanje prometnih znakov, "keyless go" … Pripomočki vsekakor so na voljo, avtomobilske znamke jih preprosto kupijo pri dobaviteljih in vgradijo.

Seveda je v resnici malo bolj zapleteno, vsekakor pa je daleč od nemogočega, zato je čudno, da se pri nekaterih znamkah pozno zmenijo za te novosti. Sveži peugeot 508 recimo ne ponuja ničesar posebej tehnično novega. In Francoze gre razumeti, ko imajo za izgovor majhno oziroma nično povpraševanje. Logično – česar ne poznaš, si ne želiš in ne kupiš!

Pa vseeno ni prav, da bi ostali skromni in zadovoljni s tem, kar je na voljo. Vožnja s kakšnim prestižnim avtomobilom hitro pokaže, kakšni bi morali biti vsi današnji avtomobili. Letos sem na salon v Ženevo potoval v prvem razredu, za volanom audija A8 – hvalim sedeže, nastavljive v "milijon" smereh in z zares učinkovito masažno funkcijo. To bi imel in za tako udobne sedeže bi tudi doplačal, tudi jurja evrov.

A takšne sedeže bi imel v cenejšem avtomobilu. Zame dovolj dobre zmogljivosti, vozne lastnosti in prostornost ponujajo že limuzine srednjega razreda.

Žal pa ti avtomobili niti na seznamih doplačil ne ponujajo tako tihe notranjosti, da se pri 150 kilometrih na uro pogovarjaš s sovoznikom kot bi se vozil po mestu. V običajnem avtomobilu ne dobiš tako lahkotnega zapiranja vrat, ne dobiš električnih zavesic, tako nežno prezračevanih sedežev. Ko v običajnem avtomobilu dokupiš bluetooth napravo za prostoročno telefoniranje, sogovorniki tarnajo, da se te sliši, kot bi telefoniral iz soda, v Audijevi osmici pa je bil zvok med telefoniranjem izvrsten. Le zakaj tako dobrega telefonskega sistema ne morem dokupiti v nobenem običajnem avtomobilu.

Razumem, bitka je izgubljena, vedno bo obstajal razkorak med običajnimi in premium avtomobili! A če se vrnem k zgornjim dobaviteljem – če je tako preprosto kupiti in vgraditi kak varnosti element, bi bilo verjetno zelo preprosto v običajnem avtomobilu ponuditi dva različna sistema prostoročnega telefoniranja – običajnega in premiumskega.

In tu so še vedno predelovalci vozil. Ti se še kar naprej ubadajo s "fedri", čeprav se dandanes že običajni avtomobili peljejo dovolj športno in so že serijska platišča dovolj lepa. Predlagam, da predelovalci začnejo ponujati nadomestne armaturne plošče z več odlagališči, zanke v prtljažnem prostoru, zavesice za okna, dodatno zvočno izolacijo in ne nazadnje ogrevane volanske obroče! Če se že avtomobilski proizvajalci ne zganejo, naj priliko izkoristijo avtomobilski predelovalci!

Kolumna predstavlja mnenje avtorja, ne nujno tudi mnenje uredništva.

Ne spreglejte