SiolNET. Avtomoto Promet
5,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi burje zaprta primorska avtocesta

5,85

termometer

Burja, promet, ceste, zima, veter
Foto: Bojan Puhek

Zaradi močne burje, ki na Primorskem povzroča preglavice, ostaja zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprta je tudi hitra cesta Nova Gorica-Razdrto med Selom in Nanosom v obe smeri. Na drugih cestah na tem območju veljajo za vozila nekatere prepovedi. Delo v koprskem pristanišču poteka že skoraj nemoteno.

Ponoči so na Vipavskem izmerili najmočnejši sunek burje, in sicer okoli 180 kilometrov na uro, poroča spletni portal Ajdovscina.si.

Na primorski hitri cesti pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti razcepu Nanos. Zaradi močnega vetra lahko na primorski cesti med Uncem in Razdrtemu občasno nastanejo snežni nanosi. Priporočena je previdna vožnja.

V Luki Koper ponovno začeli z delom

V koprskem pristanišču, ki so ga za nekaj časa ob močnejši burji tudi zaprli, so v popoldanskih urah začeli s pretovarjanjem ladij, saj je zmanjšana moč vetra omogočila uporabo obalnih dvigal. Kot so ob izboljšanju vremenskih razmer potrdili v Luki Koper, so sprostili tudi vstop tovornjakov na območje pristanišča, kjer delo, kot je pretovor vagonov in tovornjakov, trenutno poteka nemoteno.

Izjema so le prazni kontejnerji, pri katerih so, zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja, že v ponedeljek ustavili vse dela. "V kolikor se bodo vremenske razmere še naprej izboljševale, bomo nakopičene zamude odpravili v naslednjih dneh," so še napovedali v Luki Koper.

Ponoči je močan sunek burje prevrnil manjše tovorno vozilo v Ozeljanu. Poklicni gasilci so vozilo začasno pritrdili z vrvmi, da ni ogrožal splošne varnosti. Ponoči je močan sunek burje prevrnil manjše tovorno vozilo v Ozeljanu. Poklicni gasilci so vozilo začasno pritrdili z vrvmi, da ni ogrožal splošne varnosti. Foto: STA

Na območju Primorske je sicer po podatkih uprave za zaščito in reševanje burja danes podirala drevesa, ponekod je prišlo tudi do poškodovanja kablov in drogov elektro- in telekomunikacijskega omrežja. Razkrivalo je tudi strehe barak in garaž. Varna niso bila niti parkirana osebna vozila.

Po napovedih agencije za okolje bo do četrtka zjutraj na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro. V četrtek bo burja postopoma slabela, a bo do večera na izpostavljenih legah v sunkih še lahko dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V petek bo še naprej slabela, dopoldne bodo sunki do okoli 70 kilometrov na uro, popoldne pa do okoli 50 kilometrov na uro. V noči na soboto bo burja ponehala.

Morski valovi tudi do treh metrov

Morje bo tudi danes čez dan in ponoči še precej vzvalovano, najvišji valovi nekaj sto metrov od obale lahko dosežejo višino do tri metre in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale. Jutri čez dan se bo močno valovanje postopno umirjalo.

Burja bo do jutri zjutraj v sunkih še dosegala hitrosti do 140 kilometrov na uro, jutri čez dan bo počasi slabela, a bo do večera na izpostavljenih legah v sunkih še lahko presegala hitrost sto kilometrov na uro.

Promet Foto: DARS/zajem zaslona

Močna burja je včeraj in ponoči na obali podirala drevesa, drogove javne razsvetljave, odkrivala strehe bark, hiš in drugih stavb, med drugim na Osnovni šoli Koper in na stavbi pošte sredi Nove Gorice, navaja center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi vremenskih razmer so nastajale okvare električnega omrežja, ki so povzročale prekinitve oskrbe z električno energijo na več mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. Brez električne energije je bilo zaradi treh podrtih drogov 90 odjemalcev na območju Gornje Branice, kjer jim je napako že uspelo odpraviti.

Orkanski veter promet kroji tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer se na cestah kopiči sneg. Za ves promet sta zaprta odseka Sveti Rok–Posedarje na avtocesti med Zagrebom in Splitom ter Kikovica–Delnice na avtocesti od Reke proti Zagrebu. Zaprte so tudi nekatere državne ceste in most na otok Pag. Burja je prekinila oskrbo z elektriko na območju Šibenika. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin