Gregor Pavšič

Sreda,
14. 8. 2024,
7.06

Osveženo pred

2 uri, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Nemčija Turčija električni avtomobili Togg T10F TOGG

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 7.06

2 uri, 59 minut

Togg T10F

Že letos tudi v Nemčiji? Tak je nov avtomobil iz Turčije. #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30

Turška avtomobilska znamka Togg je začela tudi teste svoje nove limuzine in že letos bi lahko Turki vstopili na nemški avtomobilski trg.

Togg je turška znamka avtomobila, ki je v državni lasti in želi aktivno sodelovati na evropskem avtomobilskem trgu. Po športnem terencu T10X so zdaj v zaključni fazi testiranj tudi z limuzino T10F, ki je izdelana po meri turškega kupca – v tej državi so bile limuzine vselej priljubljene, prav gotovo veliko bolj kot na ravni celotne Evrope.

T10X v Turčiji stane od 45 tisoč evrov dalje. V prvi polovici letošnjega leta je bil to sedmi najuspešnejši avtomobil na turškem trgu. Lani je prodaja Togga znašala 19 tisoč avtomobilov.

V prvi polovici tega leta so v Turčiji prodali 35.600 električnih avtomobilov. Togg je prodal več kot devet tisoč vozil T10X, sledila sta tesla model Y in KGM torres (SsangYong). Delež električnih vozil v Turčiji je letos na trgu novih avtomobilov znašal 7,7 odstotka. 

Turški predsednik Erdogan ob lansiranju prvega avtomobila znamke Togg.  | Foto: TOGG Turški predsednik Erdogan ob lansiranju prvega avtomobila znamke Togg. Foto: TOGG

Preizkušen recept z dvema baterijama

Oba avtomobila sta električna. Limuzina bo na voljo v treh različicah. Pri enojnem elektromotorju bo moč 160 kilovatov, pri dvojnem pa 320 kilovatov. Osnovna kapaciteta baterije je 52, pri večji 88 kilovatnih ur.

Podobno kot Tesla bo tudi Togg dodatno povezal še vozilo z enojnim elektromotorjem in večjo baterijo, ki zato zaradi nižje porabe zagotavlja tudi največji doseg. Ta po uradnih meritvah znaša do 600 kilometrov.

Avtomobil bo na ceste pripeljal v prvem četrtletju prihodnjega leta. Turki ga bodo predvidoma vozili že aprila.

V Stuttgartu že ustanovili podjetje za širitev v Nemčijo

Zanimiva je napoved širitve Togga v Nemčijo. To ni le največji evropski avtomobilski trg, temveč tudi država z več milijoni izseljenih Turkov. Čeprav je letos prodaja električnih vozil v Nemčiji občutno padla, je dolgoročni potencial na trgu velik.

V Nemčijo bi se lahko širili že letos jeseni, so poročali turški mediji. Togg je v Stuttgartu ustanovil podjetje Togg Europe GmbH, ki bo skrbelo za evropske posle. Turki se namreč želijo po Nemčiji širiti tudi v druge evropske države.

Do leta 2032 naj bi imeli v ponudbi že pet različnih modelov in takrat naj bi letno izdelali milijon svojih avtomobilov. Kratkoročni proizvodni cilj sicer znaša 200 tisoč avtomobilov letno.

Togg se je povezal z nekaterimi kitajskimi dobavitelji. Baterije prihajajo iz družbe Farasis Energy.