Gregor Pavšič

Sobota,
7. 4. 2018,
6.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Volkswagen Nijaz Hastor

Sobota, 7. 4. 2018, 6.00

6 let

Vračajo udarec: Volkswagen se je odkrižal Nijaza Hastorja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Bosanski poslovnež Nijaz Hastor se je predlani prek družbe Prevent Group kot dobavitelj poigraval s poslovanjem Volkswagna, zdaj je nemški koncern vrnil udarec in čez noč odpovedal vse pogodbe s Hastorjevim podjetjem.

Prevent Group je bil dobavitelj Volkswagna kar 25 let.  | Foto: Prevent Group je bil dobavitelj Volkswagna kar 25 let.

Nijaz Hastor velja za enega najbogatejših državljanov Bosne in Hercegovine. | Foto: STA , Nijaz Hastor velja za enega najbogatejših državljanov Bosne in Hercegovine. Foto: STA , Zaradi Preventa je Volkswagen ustavljal proizvodnjo golfa in passata

Spomnimo, Prevent Group je prek dveh svojih podjetij leta 2016 (po Volkswagnovem preklicu naročila) začasno ustavil dobavo prevlek za sedeže in ohišij menjalnikov. To je vplivalo na proizvodnjo v šestih od desetih tovarn Volkswagna v Nemčiji, kjer izdelujejo modele golf in passat, različne motorje in menjalnike. Posledično je spor med Volkswagnom in dobaviteljem vplival na urnik okrog 28 tisoč zaposlenih.

Konec 25-letnega sodelovanja: Bo Hastor tožil Volkswagen?

Zdaj se je zgodba obrnila. Volkswagen je na hiter način preklical vse pogodbe s Prevent Group, ki ima sedež v Sarajevu in ga vodi eden najbogatejših bosanskih poslovnežev Nijaz Hastor. Prevent poudarja, da so jim Nemci odločitev sporočili le en dan prej in da preklic pogodbe ni bil v skladu z uveljavljenimi poslovnimi normami. Razmišljajo celo o tožbi proti Volkswagnu.

Odpuščanja in na drugi strani stroški novega razvoja

Prevent Group je že odpustil 90 delavcev v tovarni Prevent Foamtec v Stendalu v Nemčiji. Negotova je usoda še 700 zaposlenih v drugih Preventovih tovarnah v Nemčiji. Skupno ima Prevent Group v Nemčiji 3.400 zaposlenih, skupno po vsem svetu pa okrog 30 tisoč.

Preklic pogodbe bo po žepu udaril tudi Volkswagen, ki bo moral poiskati nove dobavitelje in nositi stroške razvoja. Odhod Prevent Group bo Volkswagen stal okrog 200 milijonov evrov, je poročal nemški časnik Wirtschaftswoche.