Gregor Pavšič

Petek,
11. 2. 2022,
6.37

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Natisni članek

električni avtomobili ioniq 5 hyundai ioniq Hyundai

Petek, 11. 2. 2022, 6.37

2 leti, 2 meseca

Hyundai ioniq 5

So pritožbe zalegle? Korejci s ključno tehnično novostjo.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Hyundai ioniq 5 | S tehnično nadgradnjo bo hyundai ioniq 5 močno izboljšal svojo konkurenčnost na trgu. | Foto Gašper Pirman

S tehnično nadgradnjo bo hyundai ioniq 5 močno izboljšal svojo konkurenčnost na trgu.

Foto: Gašper Pirman

Hyundai bo letos v Evropi novega električnega ioniqa 5 dopolnil z nekaterimi pomembnimi sistemi, med katerimi izstopa predvsem možnost predgretja baterije. So bile odločilne pritožbe Skandinavcev?

Pred tedni smo poročali o težavah večine električnih avtomobilov pri polnjenju na tako imenovanih "hitrih" polnilnicah z enosmernim tokom DC. Mrzla baterija močno oklesti na papirju visoke moči polnjenja, kar lahko povzroči precej slabe volje pri uporabnikih. Po naših informacijah so bili tako močno nezadovoljni predvsem Hyundaievi kupci ioniqov 5 na Norveškem, kjer so temperature pozimi občutno nižje kot v Sloveniji. Na naših polnilnicah se je moč zadovoljivo dvignila šele po prvih petnajstih minutah polnjenja.

Audi Q4 e-tron
Avtomoto Skrita past? Tega trgovci kupcu električnega avtomobila ne povedo.

Brez predgretja baterije so lahko moči polnjenja tudi na najzmogljivejših polnilnicah, vsaj pozimi, v prvih 15 minutah zelo klavrne.  | Foto: Gregor Pavšič Brez predgretja baterije so lahko moči polnjenja tudi na najzmogljivejših polnilnicah, vsaj pozimi, v prvih 15 minutah zelo klavrne. Foto: Gregor Pavšič Malo večja baterija, digitalna ogledala in predgretje baterije

Hyundai zdaj za letošnje leto napoveduje tehnološko prenovo ioniqa 5. Ta bo dobil nekoliko večjo kapaciteto baterije (77,4 kWh), dobil bo tudi možnost digitalnih vzvratnih in stranskih ogledal (ta so do zdaj ponujali le Korejcem), najpomembnejši pa je dodatek predgretja baterije.

Ko bo voznik v navigaciji za cilj določil polnilnico, bo avtomobil že med vožnjo - resda na račun nekoliko večje porabe - začel baterijo greti in ob prihodu na polnilnico bo baterija že na zahtevani delovni temperaturi za višje moči polnjenja.

Hyundai ioniq 5
Avtomoto Korejec, ki prehiteva Evropo? Vse to zmore, le 15 minut zamika ima.

Predgretje baterije imajo zelo redki električni avtomobili

Enak sistem bo potrjeno dobila tudi sestrska kia EV6. Oba korejska avtomobila se bosta s predgretjem baterije pridružil avtomobilom, kot so nove tesle model 3 in model Y, porsche taycan in nekateri zmogljivejši audiji (Q4 e-tron z Volkswagnove platforme te možnosti prav tako nima).

Nadgrajeni ioniq 5 bo v Evropi na voljo v drugi polovici letošnjega leta.