Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
11.32

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Natisni članek

Rolls-royce BMW

Četrtek, 14. 6. 2018, 11.32

5 let, 10 mesecev

Rolls-Royce bo odpustil 4.600 zaposlenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Rolls-Royce, ki je odgovoren za izdelavo letalskih motorjev in tehnologij ter ločen od avtomobilskega proizvajalca prestižnih vozil, bo zaradi zmanjševanja stroškov znotraj podjetja v prihodnjih dveh letih odpustil kar 4.600 delavcev.

Rolls-Royce | Foto: Reuters Foto: Reuters

Večina odpuščenih bo iz Velike Britanije

Kot je razkrilo podjetje, bodo v prihodnjih dveh letih zmanjšali število zaposlenih, saj želijo do leta 2020 zmanjšati letne stroške za 450 milijonov evrov. Kot so zapisali, bo večina odpuščenih prihajala iz Velike Britanije.

Odločitev za zmanjševanje števila zaposlenih je del novega širšega prekonstruiranja podjetja, ki so ga začrtali januarja. Že takrat so napovedali, da se bodo usmerili v izdelavo motorjev ter pogonskih sistemov za letalstvo, obrambo in energijsko industrijo.

"Odločitev, da zmanjšamo število zaposlenih, ni nikoli lahka, toda moramo ustvariti gospodarsko organizacijo, ki bo vodilna tako kot naše tehnologije. Da lahko to storimo, moramo korenito spremeniti naše delo," je v izjavi zapisal Warren East, izvršni predsednik podjetja.

Rolls-Royce Dawn
Avtomoto Rolls-Royce dawn: britanski kavalir za tiste z nekaj uporniške duše #foto #video
rolls-royce wraith
Avtomoto Slovenka na šoping s prestižnim rolls-royceom

Po objavi novice delnice poskočile za 2,8 odstotka

Takoj po objavi novice so delnice podjetja poskočile za 2,8 odstotka. Po finančnem letu, ki se je končalo marca letos, je Rolls-Royce pred odmero davka prijavil 5,5 milijarde evrov zaslužka. Ogromen preobrat v primerjavi s prejšnjim letom, ko je podjetje izgubilo 5,2 milijarde evrov. V začetku leta 2017 so morali namreč izplačati 760 milijonov kazni za ureditev koruptivnih dejanj v ZDA, Veliki Britaniji in Braziliji. Imeli so tudi velike težave z novimi motorji Trent 1000, ki so jih uporabljali v letalih boeing 787, zato so bili odhodki ogromni.

Čeprav ima Rolls-Royce skupne korenine s proizvajalcem prestižnih vozil, sta podjetji zdaj med seboj popolnoma ločeni. Avtomobilskega proizvajalca si lasti skupina BMW.

 

Ne spreglejte