Jure Gregorčič

Petek,
1. 5. 2015,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Petek, 1. 5. 2015, 7.40

8 let

Prihod Fordove legende: mustang s simfonijo V8 in belim dimom nagovarja Evropo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Fordu se pospešeno pripravljajo, da bodo s svojim legendarnim mustangom sprožili invazijo čustev med evropskimi kupci. Za svojega avtomobilskega mišičnjaka so iz Evrope prejeli že 2.200 naročil.

Evropski mustang: turbo EcoBoost v družbi klasičnega, petlitrskega stroja V8

Pri Fordu se seveda zavedajo, da avtomobilska ikona, kot je mustang, tudi med zahtevnimi evropskimi kupci zna vzbuditi čustva, a dejstvo je, da mora zato kljub vsem evropskim tehničnim kompromisom ostati ravno prvinski. Zato so ob izboljšanih voznih zmogljivostih ohranili tudi precejšnjo mero njegovega izvirnega značaja, pravega ameriškega mišičnjaka torej. Ob 2,3-litrskem prisilno polnjenem stroju iz serije EcoBoost z dobrimi 233 kilovati, ki naj bi na evropskih trgih pomenil nekakšno racionalno izbiro med davščinami oziroma dajatvami, ekološkimi predpisi in vozniško zabavo, je Ford evropskim kupcem obljubil tudi klasične ameriške sanje pod motornim pokrovom.

Da, mustangova čustvena invazija na evropske ceste bo temeljila tudi na klasični umetnini motorogradnje: osem valjev, postavljenih v dve vzporedni vrsti, med katerima je prostor v obliki črke V, pet litrov delovne prostornine in skoraj 310 kilovatov oziroma nič manj kot 421 "konjev".

Da pa bi bilo vse skupaj še bolj doživeto, so Fordovi inženirji ob 4,8-sekundnem pospešku evropskim kupcem obljubili še sistem Line Lock za ogrevanje zadnjih pnevmatik. To pa je pravzaprav le "hightech" ime za elektronsko nadzorovan program atraktivnega drsenja zadnjih koles, medtem ko avto stoji na mestu.

Saj veste, veliko hrupa in bel dim za klasični učinek "burnout" brez predznanja in tveganja za poškodbe mehanike. Gre za atraktivni trik z legendarnih dirk "drage race", v katerih bencinski odvisniki onstran Atlantika moči za čast in slavo merijo v pospeševanju na četrt milje. To se vleče že od kavbojskih časov, ko je bil mustang še kosmat in je namesto koles imel kopita in namesto volana stremena.

Evropski avtomobilski sanjači ga nestrpno pričakujemo

Če pri Fordu za sodoben 2,3-litrski EcoBoost motor obljubljajo precej zmerno povprečno porabo, ki naj bi se gibala med osmimi in desetimi litri, pa bo petlitrski stroj energijsko veliko bolj zahteven.

Tovarniške meritve pravijo, da mu je v povprečju dovolj od 12 do 13,5 litra goriva (samodejni oziroma ročni menjalnik) na sto kilometrov, a v praksi bo z uporabo sistema Line lock, štartnega programa Launch control in seveda visokih obratov simfoničnega orkestra V8 nad valji zgorelo precej več goriva.

Zabaven in impozanten pa bo.

Nedvomno in resnici na ljubo je dejstvo, da se Evropa bolj veseli prihoda te avtomobilske legende, kot si to marsikdo upa na glas priznati. Po številu naročil, 2.200 jih je iz salonov stare celine že prejel Ford, je prejšnja trditev zagotovo pravilna.

Z mesta se požene s tako silo, kot bi jo občutili pri prostem padanju

"Novi ford mustang se bo noro hitro pognal s starta in vas bo ob osupljivem zvoku motorja prilepil na sedež. A mustang ni hiter le v ravni črti. Vožnja in vodenje bosta osupnila evropske voznike," je smelo obljubo evropskim voznikom podal Hermann Salenbauch, direktor linije modela mustang.

Mustang z motorjem V8 se bo s pomočjo štartnega program Launch Control, ki pomaga kar največ moči in navora pri športnem speljevanju iz mesta prenesti na podlago, zmogel odriniti oziroma pospešiti s silo skoraj enega G (0, 97), kar je skoraj enako sili pospeška, ki jo telo občuti v prostem padu.

Razume cesto in dirkališče

Ford je evropskim kupcem za več doživetja namenil paket za povečanje zmogljivosti Performance pack, ki je del serijske opreme. Ta do izraza pride predvsem v prostočasnih uživaških dnevih na dirkališču, saj omogoča učinkovitejše zaviranje in hlajenje pri zelo hitri vožnji.

Vozni dinamiki po meri evropskega voznika, ki naj bi v mustangu v primerjavi z avtohtonimi avtomobilskimi tekmeci doživel enako prepričljivo oziroma konkurenčno športno izkušnjo, so prilagodili še elektronsko podporo. Voznik bo prek stikal na sredinski konzoli prilagodil delovanje sistema za nadzor stabilnosti AdvanceTrac, si zvok priredil z nastavljivo odzivnostjo dušilne lopute ter glede na želje in vozniško znanje izbiral med prednastavljenimi voznimi programi: normal (normalni oziroma vsakdanji), sport+, track (dirkališče) in snow/weet (sneg oziroma mokra podlaga). Udobni ali pa športni vožnji pa bo lahko prilagodil še odzivnost volana.

Voznikom z dirkaškimi ambicijami z željo po "piljenju" znanja in zavojev na dirkališčih pa novi mustang ponuja še telemetrično funkcijo Track Apps, ki jo upravljajo s stikali na volanu, med prikazi na instrumentni plošči pa so merilnik pospeševanja, časovni prikaz pospeševanja in merilnik delovanja zavor, ki izmeri in prikaže čas in razdaljo zaviranja od nastavljene hitrosti.

Pospeške namesto debele verige kot v mustangu Kena Blocka nadzirajo zmogljivi čipi, procesorji in tipala

Za prepričljiv odriv iz štartnega bloka pa bo skrbel že prej omenjeni sistem Launch control. Ta bo na voljo v različici s petlitrskim motorjem V8 z ročnim menjalnikom. Z njegovo aktivacijo bo voznik pri do konca pritisnjeni stopalki za plin dal elektroniki znamenje za vzdrževanje vnaprej nastavljenega števila vrtljajev med 3.000 in 4.500 v minuti.

V trenutku, ko bo voznik sprostil sklopko, bo ta sistem poskrbel, da bo z uravnavanim prenosom moči kar največ optimalne moči in navora s koles prišlo na podlago, kar pomeni, da se bo avto iz mesta dobesedno izstrelil.

S tem motorjem pa bo voznik imel na voljo tudi prej opisani elektronski sistem Line lock. Ta bo na zavorah držal sprednja kolesa in sprožil nadzorovano drsenje zadnjega kolesnega para za ogrevanje gum. Brutalni mustang z letnico 1965 iz zadnje sage o zažganih gumah Gymkhane 7 ni imel tako dodelane elektronske podpore, kot jo bo imel evropski mustang, zato si je moral Ken Block pri speljevanju pomagati z deblo jekleno verigo, da je na štartu ukrotil podivjane konje in ogrel vse štiri gume.

Fordov dan D, izkrcanje mustanga v evropskih salonih, bo julija

Ford je forde mustange, ki so prvič pripravljeni posebej za evropske kupce, že začel izdelovati v svojem proizvodnem obratu v Flat Rocku v Michiganu v ZDA. Na voljo je 10 zunanjih barv, med serijsko opremo pa spadajo 19-palčna platišča, ksenonski žarometi s samodejnim nadzorom svetlobnega snopa, dvopodročna klimatska naprava, luči LED zadaj in zadnji difuzor.

V paket serijske opreme spadata še zvočni sistem z devetimi zvočniki in sistem povezav SYNC 2 z glasovnim upravljanjem in osempalčnim barvnim zaslonom na dotik. Če ste si ga že zaželeli, boste morali poiskati nove prodajne salone FordStore, namenjene zgolj stiku s tem avtomobilskim zvezdnikom. Mustang bo predvidoma julija zapeljal tudi k nam, na sončno stran Alp. Na njegovo evropsko premiero v Nemčijo pa potujemo tudi mi.