Gregor Pavšič

Ponedeljek,
31. 8. 2020,
0.11

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

slovenski avtošport 2020 Ilirska Bistrica gorska dirka

Ponedeljek, 31. 8. 2020, 0.11

3 leta, 8 mesecev

Gorskohitrostna dirka v Ilirski Bistrici

Premagali hud naliv, kaj sta videla visoka (politična) gosta? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
gorska dirka Ilirska Bistrica | Sebastien Petit (nova NP01) je proti Šembijam po mokri cesti vozil s povprečno hitrostjo 118 kilometrov na uro. Dobil je obe tekmovalni vožnji in imel 4,4 sekunde prednosti pred Federicom Liberjem (gloria C8P-EVO). | Foto Uroš Modlic

Sebastien Petit (nova NP01) je proti Šembijam po mokri cesti vozil s povprečno hitrostjo 118 kilometrov na uro. Dobil je obe tekmovalni vožnji in imel 4,4 sekunde prednosti pred Federicom Liberjem (gloria C8P-EVO).

Foto: Uroš Modlic

Kljub omejitvam zaradi koronavirusa covid-19 in hudega naliva so med Ilirsko Bistrico in Šembijami tudi letos izpeljali mednarodno najpomembnejšo slovensko gorskohitrostno dirko. Vozilo je 84 tekmovalcev, vlogo favorita pa je potrdil francoski as Sebastien Petit s športnim prototipom. V konkurenci državnega prvenstva je zmagal Milan Bubnič z lancio delto.

Najhitrejša evropska gorskohitrostna dirkača Simone Faggioli in Christian Merli sta ta konec tedna sicer vozila na gorski dirki v Italiji - FIA je po vseh težavah s koronavirusom covid-19 že pred časom odpovedala letošnje evropsko prvenstvo - in zato je bil prvi junak letošnje ilirskobistriške dirke njun nekdanji tekmec na največji slovenski gorski dirki Sebastien Petit (nova NP01) iz Francije. Ta je za štiri sekunde ugnal Federica Liberja (gloria C8P-EVO) in Patrika Zajelšnika (norma M20 FC), Slovenca iz nemškega Freiburga.

Pred dirko težave z ukrepi proti koronavirusu, na dirki predvsem z nalivi dežja

Čeprav dirka v Ilirski Bistrici letos ni štela za evropsko prvenstvo, je prirediteljem - predvsem zvezi AŠ2005 in AK Olimpiji - uspelo nadaljevati 26-letno tradicijo organizacije te gorske dirke. Še bolj kot z vsemi omejitvami, povezanimi s koronavirusom covid-19 - vsaj uradno je morala biti dirka brez gledalcev, so imeli naposled težave s hudimi nalivi.

Ti so v zadnjih letih že večkrat zagodli organizatorjem. Močan naliv je poskrbel za drsečo cesto, za več kot uro pa je zamaknil tudi štart druge tekmovalne vožnje.

GHD Ilirska Bistrica
Avtomoto Bodo ovinki samevali? Policija ni navdušena nad potezo organizatorjev.

Milan Bubnič (lancia delta) je na svoj rezime zapisal še eno zmago za državno gorskohitrostno prvenstvo, kjer Pivčan resne konkurence tudi letos nima. | Foto: WRC Croatia Milan Bubnič (lancia delta) je na svoj rezime zapisal še eno zmago za državno gorskohitrostno prvenstvo, kjer Pivčan resne konkurence tudi letos nima. Foto: WRC Croatia

Razvoj avtomobilskega športa v Sloveniji - predvsem projekt nadaljnjega birokratskega urejanja dirkaške steze Gaj na Dolenjskem (objekt v lasti obrambnega ministrstva) - je tudi v rokah slovenske politike. Obrambnega ministra Mateja Tonina na dirko ni bilo, otvoritve pa se je udeležil Marjan Dolinšek - državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, odgovoren za izobraževanje in šport.  | Foto: WRC Croatia Razvoj avtomobilskega športa v Sloveniji - predvsem projekt nadaljnjega birokratskega urejanja dirkaške steze Gaj na Dolenjskem (objekt v lasti obrambnega ministrstva) - je tudi v rokah slovenske politike. Obrambnega ministra Mateja Tonina na dirko ni bilo, otvoritve pa se je udeležil Marjan Dolinšek - državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, odgovoren za izobraževanje in šport. Foto: WRC Croatia

Gonilna sila marsikatere tuje avtomobilske dirke je državna turistična organizacija. Dirke pripeljejo na desetine tekmovalcev, skupaj s spremljevalci napolnijo turistične objekte. V Ilirski Bistrici je bil tudi Pavle Hevka, predsednik slovenske turistične zveze (in tudi predsednik nadzornega sveta Darsa). | Foto: WRC Croatia Gonilna sila marsikatere tuje avtomobilske dirke je državna turistična organizacija. Dirke pripeljejo na desetine tekmovalcev, skupaj s spremljevalci napolnijo turistične objekte. V Ilirski Bistrici je bil tudi Pavle Hevka, predsednik slovenske turistične zveze (in tudi predsednik nadzornega sveta Darsa). Foto: WRC Croatia

Bubnič kljub težavam upravičil vlogo favorita

Vsaj na treningih so bili v ospredju še dirkalniki s štirikolesnim pogonom, pozneje pa so v ospredje le prišli favoriti s formulami in športnimi prototipi. To so bili predvsem omenjeni Petit, Liber in Zajelšnik, že četrti v skupnem seštevku pa je bil Avstrijec Stefan Promok (mitsubishi evolution 8) - najhitrejši s klasičnim avtomobilom in zmagovalec skupne razvrstitve v kategoriji II.

V razvrstitvi državnega prvenstva je kljub številnim težavam - na drugem treningu se je tudi zavrtel - spet slavil Milan Bubnič (lancia delta) iz Klenika pri Pivki. Bubnič je v dveh vožnjah za slabih 15 sekund ugnal spet hitrega Janka Čebrona (mitsubishi lancer EVO9) in Matica Kogeja (mitsubishi lancer EVO9).

Presenečenje mladi Škulj z dvokolesno gnano ford fiesto

Eno izmed presenečenj dirke je bil nedvomno mladi Mark Škulj v dvokolesno gnani ford fiesti, ki je bil kar četrti v slovenskem državnem prvenstvu. Škulj je za seboj pustil Gregorja Vouka (subaru impreza), Alojza Udovča (renault clio R3), Marka Grossija (peugeot 208 R2), Matevža Čudna (renault clio RS), Mateja Grudnika (renault clio R1), Petra Marca (mitsubishi lancer EVO9) in druge.

Škulj je bil za pet sekund prepričljiv tudi v diviziji II, v diviziji I pa je šla zmaga v roke Erika Maglice (škoda fabia). Z daleč najhitrejšim časom druge vožnje se je na drugo mesto v tej diviziji prebil Asja Plesničar (suzuki swift GTI), tretji pa je bil Martin Česnik (zastava yugo).

Omenimo še zmago Urbana Jelovčana v izenačenem pokalu Renault Twingo, kjer je prehitel Nika Stefančiča in Domna Sveta.

Koliko gorskih dirk letos še za državno prvenstvo?

Konec avgusta smo proti Šembijam videli šele prvo letošnjo gorskohitrostno dirko za državno prvenstvo in nadaljevanje tega je še zelo negotovo. V programu sta namreč dirki na Hrvaškem (Buzet) in v Italiji (Čedad), predvsem udeležba na hrvaški dirki pa bi bila lahko za slovenske dirkače sredi septembra v praksi onemogočena.

Naslednja avtomobilska dirka v Sloveniji bo sicer reli v Železnikih, ki ga bodo izpeljali v soboto, 12. septembra.

Pozitivno presenečenje dirke je bil Mark Škulj (ford fiesta), skupno enajsti in četrti za državno prvenstvo Slovenije. | Foto: WRC Croatia Pozitivno presenečenje dirke je bil Mark Škulj (ford fiesta), skupno enajsti in četrti za državno prvenstvo Slovenije. Foto: WRC Croatia

Stefan Promok (mitsubishi lancer) iz Avstrije je bil najhitrejši med klasičnimi avtomobilskimi dirkalniki in je bil skupno četrti. | Foto: WRC Croatia Stefan Promok (mitsubishi lancer) iz Avstrije je bil najhitrejši med klasičnimi avtomobilskimi dirkalniki in je bil skupno četrti. Foto: WRC Croatia