Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 9. 2016,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 električni avtomobili Opel

Torek, 13. 9. 2016, 11.17

6 let, 6 mesecev

Nova opel ampera-e bo imela 300 kilometrov realnega dosega

Oplova obljuba: z enim polnjenjem ampere-e iz Murske Sobote v Koper

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Opel bo v novo električno ampero-e vgradil baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur. Tako bo avtomobil sposoben v realnem prometu z enim polnjenjem prevoziti tudi 300 kilometrov.

Opel ampera-e bo dolga 4,17 metra. V njej bo prostor za pet potnikov,v prtljažnik pa bo imel 381 litrov osnovne prostornine.  | Foto: Opel Opel ampera-e bo dolga 4,17 metra. V njej bo prostor za pet potnikov,v prtljažnik pa bo imel 381 litrov osnovne prostornine. Foto: Opel

Brez resnih avtomobilov ne bo preboja električne mobilnosti

Opel se je električne mobilnosti lotil resno, to pa je tudi predpogoj za uspešnost za zdaj sicer še nišne ponudbe električnih vozil. Njihova ampera-e, sestrski avtomobil prav tako povsem električnega chevroleta bolta, bo imela po ciklu NEDC z enim polnjenjem doseg, večji od 400 kilometrov.

V praksi, kjer na realno porabo električne energije vpliva še več dejavnikov kot pri porabi goriva v bencinskih ali dizelskih avtomobilih, bo po zagotovilih Opla lahko ampera-e z enim polnjenjem peljala vsaj 300 kilometrov daleč. Z enim polnjenjem bi tako lahko teoretično (vožnja po avtocesti je do dosega električnih vozil najmanj prijazna) peljali iz Murske Sobote v Koper.

Skupno so na dno namestili 288 celic litij-ionskih baterij, ki jih je Opel razvil skupaj z družbo LG Chem. Tako postavljene baterije ne vplivajo na prostornost avtomobila, obenem pa mu zaradi nižjega težišča omogočajo boljše vozne lastnosti. | Foto: Opel Skupno so na dno namestili 288 celic litij-ionskih baterij, ki jih je Opel razvil skupaj z družbo LG Chem. Tako postavljene baterije ne vplivajo na prostornost avtomobila, obenem pa mu zaradi nižjega težišča omogočajo boljše vozne lastnosti. Foto: Opel

Kapaciteta baterij na ravni vstopnih modelov Tesle Motors

Skrivnost visokega dosega Oplovega avtomobila, ki se lahko primerja celo z vozili Tesle Motors, je tudi v veliki bateriji s kapaciteto 60 kilovatnih ur. Za učinkovit izkoristek energije bo imel avtomobil tri stopnje regeneracije, ki bodo vplivale tudi na jakost zaviranja, ko bo voznik spustil stopalko za plin. Na tak način smo se z BMW i3 nedavno z vrha Mangartskega sedla v dolino peljali, ne da bi morali enkrat samkrat pritisniti na stopalko za zavoro.

Moč elektromotorja bo 150 kilovatov. Kot podobni električni avtomobili bo imela tudi ampera-e odlično prožnost med 80 in 120 kilometri na uro (prehitevanja), zaradi doseganja zgoraj omenjenega dosega pa ji bodo hitrost elektronsko omejili na 150 kilometrov na uro.

Ne spreglejte