Gregor Pavšič

Sreda,
17. 10. 2018,
5.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Sreda, 17. 10. 2018, 5.00

5 let, 6 mesecev

Se zlata leta avtomobilskega posla res končujejo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71
Ford Store Ljubljana | Ford je včeraj v Ljubljani odprl svoj prenovljeni osrednji prodajni salon v Sloveniji. Njegova zasnova je usmerjena k večji interakciji s strankami. | Foto Gregor Pavšič

Ford je včeraj v Ljubljani odprl svoj prenovljeni osrednji prodajni salon v Sloveniji. Njegova zasnova je usmerjena k večji interakciji s strankami.

Foto: Gregor Pavšič

Prihodnje leto bo globalna prodaja avtomobilov predvidoma prvič po gospodarski krizi upadla. Proizvajalci se ubadajo z visokimi razvojnimi stroški vlaganja v nove tehnologije, trgovci pa z novimi načini pristopa do svojih kupcev. Nakup avtomobila tudi prek spleta?

Včeraj zvečer je slovenski uvoznik znamke Ford v Ljubljani odprl nov prodajni salon. Naložba v tako imenovani Ford Store, kakršne je ta ameriška znamka z močnimi evropskimi (nemškimi) geni postavila v 400 evropskih mestih (v Sloveniji bo edini v Ljubljani), sovpada z marsikaterim mejnikom globalne avtomobilske industrije.

Kdaj in kako bomo avtomobile kupili prek spleta?

Avtomobilizem je pred najbrž največjimi prelomnicami od izuma avtomobila. Električni pogoni, zniževanje ravni izpustov, avtonomna vožnja in drugačen odnos mlajših generacij voznikov do lastništva avtomobilov postavljajo inženirje in avtomobilske trgovce pred številne izzive.

Roelant de Waard, Fordov podpredsednik za trženje, prodajo in servis v Evropi, je včeraj v Ljubljani z nekaj besedami omenil tudi možnost nakupa avtomobila prek spleta. Ford je v Angliji tak pristop že preizkusil. Na splet avtomobilisti vse prodaje ne bodo postavili, le tisti osrednji prodajni saloni bi lahko dobili bolj funkcijo izkustvenega središča. Tam bi morebitni kupci dobili svoje pomembne vtise, otipali avtomobil in se z njim zapeljali, nato pa nakup opravili v intimi domače dnevne sobe z lastnim računalnikom.

"Nadvse pomembno bo tudi pravilno uporabljati velike baze lastnih strank. To bo ena od ključnih nalog v prihodnosti, saj bo postajal neposredni stik s kupci vse pomembnejši," je povedal David Jurič, direktor podjetja Summit Motors, ki v Sloveniji uvaža avtomobilsko znamko Ford. V zadnjih 25 letih so prodali več kot 90 tisoč avtomobilov. Danes so predstavniki tistih avtomobilskih trgovcev, ki so v zasebni lasti in niso kot uvozniki v neposrednem lastniškem odnosu s proizvajalcem znamke.

Prihodnost avtomobilskih salonov? Udoben kavč z digitalno mizo?  | Foto: Gregor Pavšič Prihodnost avtomobilskih salonov? Udoben kavč z digitalno mizo? Foto: Gregor Pavšič

Visoki razvojni stroški bodo zamrznili rast dobičkov

Po gospodarski krizi je globalni avtomobilski posel od leta 2011 cvetel. Tako velikoserijski kot premium proizvajalci so iz leta v leto dosegali nove rekorde prodaje, prometa in tudi dobičkov. Zdaj pa se po napovedih analitikov zlata leta avtomobilske industrije vendarle končujejo. To kažejo že finančne napovedi vodilnih znamk za aktualno četrtletje, prav tako tudi projekcije poslovanja za prihodnja leta.

Proizvajalci bodo namreč morali veliko vložiti v razvoj novih tehnologij, zelo ostre bodo predvsem v Evropi zahteve po zniževanju izpustov CO2 in s tem uvajanjem električnih vozil. Čeprav je v zadnjih letih globalna proizvodnja avtomobilov skokovito rasla, se bo predvidoma tudi ta proizvodnja upočasnila. Po predvidevanjih belgijskega centra za avtomobilski menedžment (CAM) se bo umirila tudi rast dobičkov. Ta bo pri BMW letos upadel pod deset, Mercedes-Benzov pod osem in Volkswagnov pod šest odstotkov, je poročal nemški poslovni časnik Handelsblatt.

Upad globalne proizvodnje vozil in novi viri zaslužkov

Prihodnje leto bo tako predvidoma rast globalne prodaje avtomobilov upadla prvič po gospodarski krizi. Letos bo na ceste zapeljalo več kot 86 milijonov novih avtomobilov, prihodnje leto jih bo le še 85 milijonov. Pri CAM za Volkswagen predvidevajo prodajo slabih 10 milijonov vozil, kar bi bilo sedem odstotkov oziroma 800 tisoč vozil manj kot leta 2017.

Proizvajalci in tudi trgovci bodo iskali nove vire zaslužkov. Danes znaša prodaja avtomobilov, komponent in rezervnih delov še 99 odstotkov dobička industrije, bo leta 2035 znašala le še 60 odstotkov, kažejo izračuni svetovalne družbe Boston Consulting. Preostalih 40 odstotkov bodo proizvajalci ustvarili z novimi storitvami zagotavljanja mobilnosti.

Porsche Slovenija | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Porsche Slovenija
Avtomoto Slovenci po avte, posel cveti: Dobički avtotrgovcev so milijonski
Zelo visoki so tudi zaslužki avtotrgovcev v Sloveniji

Avtomobilski posel v zadnjih letih cveti tudi v Sloveniji. Porsche Slovenija je imel lani prvič več kot pol milijarde evrov dobička od prodaje in 11,8 milijonov evrov dobička. Deset najuspešnejših avtotrgovcev je imelo skupaj 37,5 milijona evrov dobička. Tudi letos prodaja trgovcem raste. Do konca septembra so skupaj prodali 67 tisoč novih osebnih avtomobilov in dobrih devet tisoč lahkih gospodarskih vozil. Prodaja osebnih avtomobilov je letos v prvih devetih mesecih leta narasla za 7,6 odstotka.

Možnosti nemške avtomobilske industrije za prevlado le 50 : 50

Napovedane tehnološke spremembe bodo lahko spremenila tudi prodajna razmerja med danes vodilnimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci. Pri uveljavljanju električnih pogonov so zelo uspešni Kitajci, tudi korejski Hyundai s svojimi proizvodi zelo uspešno osvaja za zdaj sicer še majhne trge elektromobilnosti. Nova kona electric, ki jo bomo v Sloveniji prvič vozili prav danes, je poleg vozil Tesle danes najboljši električni avtomobil.

"Nemška avtomobilska industrija ima le 50 odstotkov možnosti, da bo čez 10 let še vodilna," je za nemške medije povedal Herbert Diess, predsednik uprave koncerna Volkswagen. Diess poudarja, da bodo morali proizvajalci več vlagati v razvoj električnih pogonov, se prilagoditi regulativam in temu primerno tudi uskladiti svoje verige dobaviteljev.