Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2009,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mazda Družinski Avtomoto

Četrtek, 26. 3. 2009, 9.28

8 let

Mazda 3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Drugič ni nikoli tako dobro kot prvič!". Ta pregovor ne velja vedno. Novi avti so boljši kot predhodniki, a težko je izdelati naslednika uspešnice in dvakrat izzvati enako iskren "Uau".

Bodo odslej vse mazde široko nasmejane?

Mazda 3 v drugo ni nobeno presenečenje. Navajeni smo na visok nivo, ki ga je določila prva trojka. A krivo bi bilo soditi, da je vse "že videno". Že pri dizajnu najdemo novost - novo masko, ki je zdaj veliko bolj zajetna, bolj agresivna. Pri Mazdi pravijo, da je to novi obraz Mazde, in da bodo s takšno petkotno masko opremljene vse Mazdine novinke, je pa res, da je Mazda enotno masko obljubila že pred skoraj desetimi leti, pa so bile mazde tudi od tedaj naprej raznoliko oblikovane. Zato v tem trenutku še ne bom verjel, da bo ta na široko nasmejan obraz res ostal, pa čeprav mi je osebno prav všeč.

Armatura v slojih

Notranjost je bolj tiha, pravijo pri Mazdi, in že po tej prvi vožnji jim pritrjujem. Mazdini dizajnerji poročajo tudi, da so armaturno ploščo oblikovali tako, da vozniku za dosego stikal ni potrebno veliko obračanja glave. Novi so materiali, nov je celoten dizajn. Prtljažnik ostaja "hiba".

Sistem zaznave vozil v mrtvem kotu

Z novo tehniko Mazda ni pretiravala, uvedla ni ničesar posebej novega. Je pa sistem zaznave mrtvega kota - z lučko v zunanjem ogledalu in glasnim piskanjem v primeru možnega trka - nova stvar v tem avtomobilskem razredu.

Ključ s spominom

Noviteta je tudi "keyless" ključ" s spominom za nastavitve voznikovega sedeža. Lastnik prejme dva ključa, enega zase, drugega za partnerko/partnerja, oba lahko svoj ključ po svoje sprogramirata, da se jima lahko vozniški sedež že med odklepanjem nastavi na željeni položaj.

Ogrevan vetrobran

Ogrevanja vetrobranskega stekla smo bili doslej vajeni le iz fordov in raznih izjem, po novem se s tem kiti tudi Mazda.

Okolju prijazni motorji

Glede novih pogonov ni bilo veliko govora. Vsaj v začetku bodo na voljo že znani motorji - Mazda je zgolj poudarila, da so njihovi motorji emisijsko gledano v vrhu razreda, zelenim pa se bodo tekom leta prikupili tudi s sistemom i-stop (za dvolitrski bencinski motor), ki bo motor ugašal pred rdečimi lučmi. V začetku se bodo športno navdihnjeni kupci najbolj navduševali na 2,2-litrskima dizloma, ki sta svojo življensko pot začela lani v šestici, konec leta pa na trg zapelje naj-naj-mazda-tri z znano oznako MPS in znanimi 190-imi kilovati. Na tem mestu pripišemo še to, da si je Mazda tudi tokrat prizadevala za znižanje mase v primerjavi s predhodnikom - tokrat so uspeli prihraniti 15 kilogramov.

Umirjene in športne trojke

Aja, pri opisu oblike sem pozabil omeniti, da sta na voljo dva tipa trojk. Bolj umirjene in bolj športne, loči se jih po maski, razlike pa naj razloži priložena fotka.

Ne spreglejte