Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
24. 8. 2011,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lexus

Sreda, 24. 8. 2011, 14.24

8 let

Lexus GS 350

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lexus je v Kaliforniji predstavil novo generacijo modela GS. Nova generacija japonske premium limuzine je bolj vozniško naravnana, drznejše oblikovana in prostornejša. Tudi samo hibridna? Ne.

Na novo zasnovano podvozje

V Lexusu so veliko pozornosti pri razvoju nove generacije GS-ja namenili vozniškim občutkom. Pri tem poudarjajo, da nova generacija GS ponuja odzivnejša menjalnik in motor, čvrstejšo karoserijo, udobne, a značajsko športne sedeže in odločnejši zvok iz izpušne cevi. V prid vozniškim užitkom so temeljito prenovili podvozje, ki zdaj po zagotovilih japonskih inženirjev ponuja več aluminijskih komponent, novo generacijo aktivnih blažilnikov s hitrejšim odzivom, širša koloteka – spredaj za 40 milimetrov in zadaj za 50 milimetrov –, multi-link sistem zadnjega vpetja s povsem novo geometrijo pomožnega okvirja … Podvozje je tako lažje, močnejše in omogoča več natančnosti ter dinamike v vožnji.

Štirikolesni pogon

V ZDA predstavljeni novi lexus 350 GS ponuja tudi elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon, ki pa ga bodo na evropski strani Atlantika lahko naročili le kupci v Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu. Pogon lahko, glede na vozne razmere, navor med osema razporeja v razmerju od 50 : 50 do 30 : 70.

V ZDA predstavljen 3,5-litrski motor V6, za evropski trg hibridna različica GS 450h

Lexusa 350 GS poganja nov 3,5-litrski motor V6 s preizkušeno tehnologijo krmiljenja ventilov VVT-i. Posebnost motorja pa je v tem, da edini v svojem razredu ponuja tako direktni kot tudi in sekvenčni vbrizg goriva. Šestvaljnik ponuja 225 kilovatov moči in 375 njutonmetrov navora, ki se na cesto prenašata preko 6-stopenjskega sekvenčnega avtomatika ECT-i. Motorne zmogljivosti zagotavljajo 5,7-sekundni pospešek do stotice. Motorna elektronika ponuja tri načine delovanja in odzivnosti motorja: eco, sport S in sport S+. V Evropi bo GS na voljo kot hibrid (450h). Ob slednji, "zeleni" pogonski različici pa bodo evropski kupci lahko izbrali tudi samo bencinsko gnanega GS-a, ki pa bo imel za liter manjšo motorno prostornino (GS 250), kot jo ponuja v ZDA predstavljeni motor. Manjši bencinski agregat naj bi pozneje bil na voljo tudi v hibridni pogonski kombinaciji.

Kopica varnostnih pomagal ter zabavnih in udobnih tehnoloških pripomočkov

GS, ki se kot premijska limuzina namerava kosati z BMW-jem serije 5, Audijevo šestico in mercedesom razreda E, ponuja tudi celo vrsto varnostnih pomagal, med katerimi so tudi aktivni sprednji sedeži, opremljeni s sistemom WIL (Whiplash Injury Lessening), ki povečuje verjetnost, da bodo potniki v trenutku morebitnega trka s telesom v kar najbolj optimalnem položaju glede na učinek delovanja varnostnih pasov. Med varnostnimi pomagali so še prilagodljivi radarski tempomat, ki s posebno kamero nadzoruje tudi utrujenost voznika, sistem za izogibanje trka, sistem night vision za nočno vožnjo, sistem za nadzor mrtvih kotov, "head-up" zaslon, aktivno krmiljenje … V prid udobju pa je vozniku in potnikom na voljo nova generacija energetsko varčne klimatizacije, imenovane S-flow, tu je tudi nova generacija remote touch nadzora klimatizacije, multimedije, telefona in vrhunsko ozvočenje Mark Levinson.

Ne spreglejte