Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 10. 2018,
8.06

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

2

Natisni članek

letališče Brnik Letališče Jožeta Pučnika

Sreda, 24. 10. 2018, 8.06

5 let, 6 mesecev

Kdo bo gradil nov terminal?

Takšno bo čez dve leti letališče na Brniku

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

2

letališče Brnik terminal | Nov terminal na brniškem letališču bodo predvidoma odprli leta 2020. | Foto Fraport

Nov terminal na brniškem letališču bodo predvidoma odprli leta 2020.

Foto: Fraport

Na brniškem letališču bodo začeli prihodnje leto graditi nov terminal s površino deset tisoč kvadratnih metrov, ki bo stal okrog 16 milijonov evrov. Lastniki letališča so v ta namen odprli javno naročilo za izvedbo del.

Lastnik osrednjega slovenskega mednarodnega letališča namerava severozahodno ob obstoječega terminala (T1) razširiti oziroma zgraditi nov potniški terminal. V ta namen so odprli javno naročilo za gradbena dela, ponudbe bodo zbirali do 15. novembra. Gradnja se bo predvidoma začela prihodnje leto, terminal pa bodo odprli leta 2020.

Kakšen bo nov terminal?

V nov potniški terminal bodo umeščeni prostori prihoda in odhoda potnikov, sortirnice prtljage, sprejema in oddaje prtljage, varnostno-kontrolna območja in komercialne površine. Terminal TE se bo prek povezovalnega hodnika navezoval na obstoječi terminal T1 in deloma posegal vanj.

Zunanja ureditev predvideva navezavo na novo cestno omrežje, ureditev prometa mimo terminala in preureditev obstoječe dovozne ceste s parkirišči. V sklopu zunanje ureditve urejajo tudi komunalne vode, ki se navezujejo na že zgrajene vode in priključke. Nova zunanja ureditev se navezuje na obstoječe ureditve med terminalom T1 in garažno hišo ter obstoječe parkirišče, ki niso predmet javnega naročila.

Nov terminal bo imel površino deset tisoč kvadratnih metrov in stal 16 milijonov evrov, je poročal letalski portal Exyuaviation. Terminal bo imel 22 mest za prijavo na polet, pet linij za varnostni pregled, tri mehanizme za prevzem prtljage, novo premium ložo in več trgovin.

Skica predvidene ureditve pritličja novega terminala | Foto: Fraport Skica predvidene ureditve pritličja novega terminala Foto: Fraport

Ne spreglejte