Gregor Pavšič

Sreda,
15. 11. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

5

Natisni članek

električni avtomobili Nissan

Sreda, 15. 11. 2017, 5.00

6 let, 5 mesecev

Lahko nissan leaf povzroči avtomobilski pok in postane pravi hit leta 2018?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

5

nissan leaf | Foto Nissan

Foto: Nissan

Sodeč po začetni prodaji lahko novi nissan leaf, prvi električni avtomobil z velikoserijskim potencialom v Evropi in tudi Sloveniji, postane pravi avtomobilski hit prihodnjih mesecev. Je to ključen avto za preboj elektromobilnosti, koliko bo stal pri nas?

V primerjavi s predhodnikom ima večjo baterijo, močnejši motor in tudi večji prtljažnik. | Foto: Nissan V primerjavi s predhodnikom ima večjo baterijo, močnejši motor in tudi večji prtljažnik. Foto: Nissan Nissanova druga generacija električnega avtomobila bi lahko postala pravi avtomobilski hit, kažejo prodajni  podatki tega vozila. Podobno kot je lani spomladi Tesla kradla naslovnice z več kot 400 tisoč rezervacijami za model 3, gre zdaj odlično tudi Nissanu. Številke sicer niso primerljive, saj Nissan v resnici že prodaja vozila, Tesla pa ima (pričakovano) precej začetnih težav z modelom 3. V dveh mesecih so jih izdelali komaj 400, Nissan pa je po nekaterih ocenah že prvi prodal že okrog 23 tisoč leafov.

Na Japonskem in v Evropi že prvi mesec 23 tisoč naročil?

Nissan je prvi mesec na Japonskem prodal slabih štiri tisoč leafov in približno enako količino vozil tudi v Evropi. Toda pogled na resnična naročila, ne zgolj vplačila depozitov, pokaže še višje številke. Nissan je namreč na Japonskem le oktobra prejel 19 tisoč konkretnih naročil, je poročal spletni portal InsideEV. Leaf tam stane od 3,9 milijona jenov, kar pomeni okrog 35 tisoč ameriških dolarjev.

To so domnevno že s pogodbo podprta naročila japonskih voznikov. Skupaj z omenjenimi evropskimi naročili je imel tako Nissan že okrog 23 tisoč naročil zgolj v prvem mesecu uradne prodaje. V ZDA svojega električnega aduta še niso začeli uradno prodajati.

Leaf bo imel serijsko precej bogato opremo. V njej bo nabor tehnologij Pro Pilot, sistem vožnje z enim pedalom, 17-palčna platišča, zimski paket, sistem Car Play, toplotna črpalka, 7-palčni zaslon na dotik, sprednji in zadnji senzorji ... | Foto: Nissan Leaf bo imel serijsko precej bogato opremo. V njej bo nabor tehnologij Pro Pilot, sistem vožnje z enim pedalom, 17-palčna platišča, zimski paket, sistem Car Play, toplotna črpalka, 7-palčni zaslon na dotik, sprednji in zadnji senzorji ... Foto: Nissan

Nissan ohranja določen oblikovalski futurizem s takšno obliko prestavne ročice menjalnika. | Foto: Nissan Nissan ohranja določen oblikovalski futurizem s takšno obliko prestavne ročice menjalnika. Foto: Nissan

Slovenske uradne cene še niso znane, v Avstriji od 35 tisočakov 

Kot smo že poročali, bo Nissan leafa začel prihodnjo spomlad prvič uradno prodajati tudi v Sloveniji. Ponudba Nissana na slovenskem trgu je omejena (zaradi naveze oziroma odnosa z Renaultom), saj poleg leafa nista na voljo niti kombilimuzina pulsar in kombi NV200.

Leaf v Slovenijo torej prihaja tudi prek generalnega uvoznika, cene zanj pa še niso znane. Kdor ga bo kupil v Sloveniji, bo lahko računal na 7.500 evrov subvencije eko sklada in tudi na njihovo precej nižjo obrestno mero pri financiranju.

V primerjavi s ceno pa je že znano, da bo Nissan leafa v Sloveniji ponujal le v kompletu z baterijo in ne bo ponujal možnosti mesečnega najema baterije (glede na prevožene kilometre) kot Renault pri zoeju.

Zato pa so pri Nissanu v Avstriji že pripravili bolj konkretne ponudbe. Trgovci pri naših severnih sosedih so do zdaj v Slovenijo prodali večino leafov, ki vozijo po slovenskih cestah. Novi leaf bo na primer v Celovcu stal od 35 tisoč evrov.

Druga generacija leafa v številkah:

dolžina: 4,49 m, širina: 1,79 m, medosna razdalja: 2,7 metra

Moč motorja: 110 kW, navor: 320 Nm, kapaciteta baterije: 40 kWh (pozneje tudi 60 kWh), moč polnjenja DC: 50 kW, moč polnenja AC: do 7,7 kW, obračalni krog: 10,6 m, prostornina prtljažnika: 435 l, masa praznega vozila: 1.535 kg, najvišja hitrost: 144 km/h, pospešek do 100 km/h: 8,6

Opel ampera-e ima baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur, kakršno bo imel novi leaf šele po dopolnitvi ponudbe konec prihodnjega leta. | Foto: Gregor Pavšič Opel ampera-e ima baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur, kakršno bo imel novi leaf šele po dopolnitvi ponudbe konec prihodnjega leta. Foto: Gregor Pavšič

Leaf z eko skladom za 235 evrov na mesec

Nekatera podjetja, ki se ukvajarjo z elektromobilnostjo, v Sloveniji prav tako zbirajo morebitne kupce prek skupinskega naročila. Društvo lastnikov električnih vozil v Sloveniji (DEVS) tako novega leafa z opremo tekna ponuja za slabih 34 tisoč evrov. Z upoštevanjem subvencije se cena zniža na 26.400 evrov. Kdor bi izkoristil kredit eko sklada (1,3-odstotna obrestna mera na 10 let odplačevanja), bi mesečno za tak avto odštel 235 evrov.

Prvi "velikoserijski" električni avto za Evropejce

Nissan leaf je bil že v prvi generaciji najbolje prodajani električni avto na svetu, kar pa je bila tudi posledica dejstva, da na trgu niso imeli veliko resne konkurence. Danes je tekmecev že bistveno več. Z vidika dosega leafa še prehiteva opla ampero-e, ki pa ga v Evropi še vedno čaka na tisoče voznikov. Prav tako bo treba v Evropi očitno še dolgo čakati na teslo 3. Drugi električni avtomobili, kot so BMW i3, volkswagen e-golf in hyundai ioniq, z vidika dosega in vsakdanje uporabnosti niso kos novemu leafu.