Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
6.48

Osveženo pred

2 uri, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Natisni članek

BYD atto 3 BYD EuroNCAP

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 6.48

2 uri, 36 minut

Euro NCAP

Kitajski se varnostno ni odrezal: voznika brez zavesti je prepustil usodi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
BYD atto 3 | Foto BYD

Foto: BYD

Pri Euro NCAP so ocenili delovanje naprednih varnostnih sistemov, izstopala pa je skrajno negativna ocena "ni priporočljivo" za kitajski avtomobil BYD atto 3.

BYD atto 3
Avtomoto Kitajski gigant: Slovenci so že registrirali prvega #foto

Tokrat pri varnostni organizaciji EuroNCAP niso objavili klasičnih celovitih varnostnih testov, temveč so opravili le test naprednejših vozniških asistentov ob vklopljenjem radarskem tempomatu. Izstopal je rezultat za model atto 3 proizvajalca BYD, ki je dobil oceno "ni priporočljivo".

Avtomobil je pustil voznika v nemilosti

Tako slab rezultat je bil posledica ravnanja sistema v primeru, ko voznik za volanom izgubi zavest oziroma iz drugih razlogov ne more več upravljati vozila. Avtomobil tega ni zaznal in ni sprožil aktivacije samodejnega ustavljanja, temveč je po določenem času le izklopil podporo za krmiljenje (položaj znotraj prometnega pasu) in nadaljeval vožnjo s prednastavljeno hitrostjo.

BYD je sicer za model atto 3 leta 2022 od EuroNCAP dobil pet zvezdic. Trenutno ocenjevanje še ne vključuje pregleda naprednih vozniško-asistenčnih sistemov (med njimi tudi samodejnega ustavljanja). Drugače bo predvidoma že prihodnje leto z uvedbo novih pravil varnostnega ocenjevanja. Pri EuroNCAP so začeli vozniške asistenčne sisteme ocenjevati že leta 2020.