Četrtek,
8. 12. 2022,
6.58

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Natisni članek

Tom Zhu Xiaotong Elon Musk Tesla

Četrtek, 8. 12. 2022, 6.58

1 leto, 4 mesece

Tesla

Kitajec namesto Elona Muska? Potrditve še ni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Tom Zhu Xiaotong Tesla | Tom Zhu Xiaotong vodi Tesline posle na Kitajskem. | Foto Wikimedia Commons

Tom Zhu Xiaotong vodi Tesline posle na Kitajskem.

Foto: Wikimedia Commons

Elon Musk bi lahko na položaj izvršnega direktorja Tesle imenoval Toma Zhuja Xiaotonga, ki vodi Tesline posle na Kitajskem.

Tom Zhu Xiaotong se je Tesli pridružil leta 2014, ko je na Kitajskem najprej skrbel za njihov program mreže superhitrih polnilnic. Xiaotong pa je hitro napredoval in kmalu postal izvršni direktor kitajskega dela Tesle. Tam je bil odgovoren tudi za zagon tovarne v Šanghaju, ki je nato postala glavni izvozni center Tesle.

Napovedi o Xiaotongu kot o potencialnem kandidatu za položaj globalnega izvršnega direktorja Tesle so za zdaj še neuradne. Kitajec bi bil lahko med prvimi imeni, če bi se Elon Musk resnično odločil za tak korak in se s te funkcije umaknil. To možnost je v preteklosti sicer že večkrat napovedal. V tem primeru bi položaj izvršnega direktorja prepustil drugemu, sam pa bi opravljal drugo funkcijo.

Medtem ko je prodaja Tesle odlična, je vrednost delnice v zadnjih mesecih močno upadla. To se je zgodilo predvsem po Muskovem prevzemu Twitterja, s čimer je poleg Tesle in SpaceX začel istočasno voditi še tretje veliko globalno podjetje.

Musk za trenutek izgubil prvo mesto na Forbesovi lestvici najbogatejših

Milijarder Elon Musk je v sredo po padcu delnic avtomobilskega proizvajalca Tesle za trenutek izgubil naziv najbogatejšega človeka na svetu. Za nekaj ur ga je na Forbesovi lestvici prehitel Francoz Bernard Arnault. Ta si skupaj z družino lasti podjetje LVMH, ki proizvaja in prodaja luksuzno blago.

Musk se je kmalu po padcu na drugo mesto spet povzpel na vrh lestvice s premoženjem, ocenjenim na 184,9 milijarde dolarjev, družina Arnault pa je padla na drugo mesto s 184,7 milijarde dolarjev.

Na tretjem mestu lestvice najbogatejših Zemljanov, ki jo pripravlja ameriška poslovna revija Forbes, je indijski pristaniški magnat Gautam Adani s premoženjem, ocenjenim na 134,8 milijarde dolarjev, sledi pa ustanovitelj Amazona in vesoljskega podjetja Blue Origin Jeff Bezos, ki je težak 111,3 milijarde dolarjev.