Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 1. 2014,
11.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Tovorni Avtomoto

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 11.08

8 let, 5 mesecev

Kamaz 4911 4x4: šampion Dakarja je močnejši od "slovenske" patrie

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kamazov zmagovalni tovornjak z relija Dakar, ki ima štirikolesni pogon, 17-litrski dizelski turbomotor V8 in 730 "konjev", lahko v serijski različici v Rusiji kupijo tudi navadni smrtniki.

Z velikim navorom so tudi odlični vlačilci

Ruski Kamaz tudi navadnim smrtnikom ponuja serijsko različico svojega tovornjaka z oznako 4911, iz katere izhaja dakarska različica. Tovornjak poganja dizelski turbomotor V8 s prostornino 17,2 litra, močjo 730 "konjev" pri 2.500 vrtljajih in 2.700 njutonmetrih navora. Za prenos moči na vsa štiri kolesa skrbi šestnajststopenjski sekvenčni menjalnik ZF.

Michelinove 20-palčne gume XZL 1400 R so opremljene s sistemom nadzora tlaka prek osrednjega kompresorja. Voznik lahko v puščavi prek stikala v kabini spusti tlak iz gum.

Čeprav drugi proizvajalci na osnovi svojih tovornjakov ponujajo tudi predelave za ekshibicijska vozila, so terensko zelo vzdržljivi in robustni kamazi namenjeni predvsem točno določenim nalogam v službah, ki potrebujejo tovrstne terenske zmogljivosti. Zato kamaze najdemo pri gasilcih in v vojski, s svojim velikim navorom pa so lahko tudi učinkoviti vlačilci.

Če bi hoteli v kamazu tak ročno izdelan tovornjak, bi vas, odvisno od natančne specifikacije, to stalo od 250 do 450 tisoč ameriških dolarjev. Že v serijski različici je kamaz opremljen tudi z nastavljivim dirkaškim podvozjem.

Dakarska različica kamaza Karginova ima sicer še 120 "konjev" več.