Ponedeljek,
5. 7. 2021,
11.47

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet prometna nesreča PR članek

Ponedeljek, 5. 7. 2021, 11.47

2 meseca, 3 tedne

Kako učinkovito ukrepati ob trčenju v poletni gneči?

Oglasno sporočilo
12 media, prvna pomoč

Nesreča na žalost nikoli ne počiva, še posebno ne v vročih poletnih dneh, ko se vijejo kolone dopustnikov proti morju. Med njimi so številni tujci, ki so na poti že lepo število ur, kar pogosto neugodno vpliva na sposobnosti voznikov, ki so zaradi utrujenosti nezbrani in slabše odzivni.

Počilo je, kaj pa zdaj?

V Slovenij se skoraj vsaki dve uri zgodi prometna nesreča, a dokler se ne zgodi nam, se s tem, kako ravnati ob trčenju, po navadi ne ukvarjamo. Je pa vsekakor dobro vedeti, kaj nas čaka! Najprej poskusite ohraniti mirne živce, čeprav je to veliko lažje zapisati kot udejanjiti. Preverite, ali so vsi udeleženci v redu. Nato območje zavarujte in tako poskrbite, da manjša nesreča ne bo povzročila večje. Če je kdo od udeležencev lažje ali huje poškodovan, pokličite številko 112 – center za obveščanje. Operater se bo na podlagi podatkov, ki mu jih boste dali, odločil, ali pošlje na kraj nesreče reševalce, policijo in gasilce. Če je nastala le manjša materialna škoda, lahko voznika udeleženca zaplet rešita sama. V vsakem primeru je dobro oceniti, v katero kategorijo nesreče se vaš primer uvršča, saj bo od tega odvisno, ali morate obvezno klicati policijo, tudi če ni nihče poškodovan.

Ste bili udeleženi v prometni nesreči? Zagotovite si mirne živce, da ste ob nezgodi dobili vse, kar vam pripada. Pokličite Pravnika na dlani na 01 280 8000.

Če je kdorkoli poškodovan, pokličite 112. | Foto: Če je kdorkoli poškodovan, pokličite 112.

Kdaj morate klicati može v modrem?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) prometne nesreče razvršča v štiri kategorije:

1. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je nastala zgolj materialna škoda z manjšimi poškodbami na okolju, stvari ali vozilu, kot so odrgnine, vdrtine, praske, podvozje avtomobila in motor pa nista poškodovana.

2. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba lahko telesno poškodovana.

3. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba hudo telesno poškodovana.

4. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je kdo umrl ali je za posledicami umrl 30 dni po nesreči.

V primeru nastanka prometne nesreče 1. kategorije obvestitev policije ni obvezna, so pa udeleženci dolžni svoja vozila čim hitreje umakniti s ceste. V nasprotnem primeru se jih lahko kaznuje z globo v višini 160 evrov. Seveda v večini primerov izbruhnejo strah, panika in slaba volja, udeleženca v nesreči začneta najprej fotografirati, klicati sorodnike, zavarovalnico … A za vse to bo čas, ko vozili umakneta s ceste. Nato pa kakšna fotografija ne bo odveč. Udeleženca morata tudi pravilno izpolniti in podpisati Evropsko poročilo o prometni nesreči. Če kateri od udeležencev meni, da je bil pri nastanku nesreče storjen prekršek, lahko pokliče policijo, ki bo opravila ogled kraja in okoliščin, zbrala dejstva ter odločila o morebitnem prekršku. Pristojne organe lahko o nesreči obvesti tudi tretja oseba, ki v njej ni bila udeležena. Policija bo lahko preverila, ali voznik in vozilo izpolnjujeta pogoje za udeležbo v cestnem prometu, ob pojavu suma na prisotnost alkohola pri kom od vpletenih voznikov opravila preizkus alkoholiziranosti in podobno. V primeru nastanka prometne nesreče 2., 3. ali 4. kategorije je obvestitev policije obvezna.

Po vsaki nesreči se lahko pojavi še veliko drugih vprašanj, ko ste že doma in premišljujete o nesrečnem dogodku. Kakršnekoli dvome in vprašanja vam lahko pomaga razrešiti Pravnik na dlani – hiter pravni strokovnjak, ki je le en klic stran! Vaš primer bo obravnaval strokovno, korektno in poskušali najti najugodnejšo rešitev za vas.

Menite, da vam pripada odškodnina, ali se bojite, da bi jo morali sami izplačati? Pri Pravniku na dlani se prepričajte, ali ste ob nezgodi dobili vse, kar vam pripada. Ne zadovoljite se z manj, pokličite 01 280 8000.

Ohranite mirno kri in izpolnite Evropsko poročilo. | Foto: Ohranite mirno kri in izpolnite Evropsko poročilo.

In če se je v vas zaletel tujec?

Poleti so slovenske ceste najbolj obremenjene že s slovenskimi vozili, julija in avgusta pa je na njih tudi največ tujih državljanov. Tudi v primeru prometne nesreče s tujcem velja zlato pravilo, da ohranite mirno kri. Pomembno je, da postopate enako kot pri prometni nesreči s slovenskim udeležencem, pomembno pa je, da od njega pridobite kopijo zelene karte oziroma mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila ali podatke o zavarovanju, če prihaja iz države, ki ni v sistemu zelene karte.

Dobro je vedeti

V sistemu zelene karte so vse države Evropske Unije, Albanija, Andora, Azerbajdžan, Bosna in Hercegovina, Belorusija, Črna gora, Iran, Islandija, Izrael, Makedonija, Maroko, Moldavija, Norveška, Rusija, Srbija, Švica, Tunizija, Turčija in Ukrajina.

Če tuji povzročitelj nesreče kopije nima, jo naredite sami ali obrazec fotografirajte. Brez tega se namreč lahko postopek reševanja škodnega primera zelo zaplete. Prav tako vam predlagamo, da si zapišete ime in priimek voznika, registrsko oznako, tip in znamko vozila, ime zavarovalnice, pri kateri ima tujec zavarovano vozilo, in številko zavarovalne police oziroma zelene karte. Glede obvestitve policije veljajo enaka pravila kot v primeru prometne nesreče z državljanom Republike Slovenije. 

Ste v prometni nesreči utrpeli večjo škodo od ocenjene? Menite, da vam pripada odškodnina zaradi poškodbe? Obrnite se na storitev Pravnik na dlani na 01 280 8000.

Kaj storiti, če povzročitelj pobegne s kraja nesreče?

Če ste imeli še dodatno nesrečo v nesreči in se vam je zgodilo, da je povzročitelj pobegnil s kraja prometne nesreče, je dobro, da si zapomnite čim več podrobnost v zvezi z njim – tip avtomobila, barvo, znamko, registrsko oznako tablic, videz ubežnika in morebitnih sopotnikov. Te informacije bodo v pomoč policiji pri identifikaciji povzročitelja. Dobra novica je, da se pri 70 odstotkih nesreč, pri katerih povzročitelj pobegne s kraja dogodka, ugotovi, kdo je bil za volanom. Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) se vozniku motornega vozila, ki pobegne s kraja prometne nesreče, odmeri globa v višini 1.200 evrov, prav tako pa se mu izreče 18 kazenskih točk.

Če se pobeglega vozika ne odkrije, se odškodninski zahtevek zaradi povzročene škode vloži na Slovensko zavarovalno združenje ali na zavarovalnico, pri kateri je sklenjeno obvezno zavarovanje za vozilo.

Če potrebujete dodaten nasvet, lahko vedno uporabite storitev Pravnik na dlani in se pogovorite o svojih pravicah. Še posebno dobro se je za svoje pravice pozanimati v primeru telesne poškodbe kateregakoli od udeležencev.

Storitev Pravnik na dlani vam je na voljo vsak delavnik od 8. do 20. ure. Rešite svojo težavo brez obiska pravnika ali sodišča, iz udobja lastnega doma. Pravnik na dlani = rešitev na dlani v zgolj 15 minutah. Pokličite 01 280 8000.

12 media, prvna pomoč | Foto:


Naročnik oglasne vsebine je 12MEDIA D. O. O.