Jure Gregorčič

Sreda,
10. 4. 2013,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kia Hyundai General Motors

Sreda, 10. 4. 2013, 13.55

8 let

Kaj bi vojna v Koreji pomenila za Kio, Hyundai in General Motors?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Južnokorejska prestolnica Seul je le dobre pol ure vožnje oddaljena od meje z vse bolj militantno razpoloženo severno sosedo. V tem mestu pa so doma tudi veliki trije - Kia, Hyundai in GM Korea.

Kljub temu da so sedeži družb ob invazijski poti in v dometu topništva, panike ni

10-milijonski Seul naj bi bil v celoti v dometu težkega topništva s severa, leži pa tudi neposredno ob invazijski poti, po kateri naj bi armada Severne Koreje prodirala proti jugu. O zaskrbljujočem scenariju, podprtem z nuklearnimi grožnjami, ki buri duhove po vsem svetu, pa presenetljivo malo razpravljajo pri največjih treh južnokorejskih avtomobilskih proizvajalcih.

Na pred kratkim odprtem salonu Seoul Motor Show se je namreč o grožnjah iz Pjongjanga le kramljajo, pa čeprav je do meje, prepredene z bodečo žico in posute s stražnimi stolpi ter mitraljeznimi gnezdi, le dobre pol ure z avtomobilom. Panike ozirom pretirane skrbi v vrstah avtomobilske industrije torej, po poročanju portala autonews.com, menda ni zaznati.

Na salonu se je celo ena od tiskovnih predstavnic tamkajšnje avtomobilske industrije pošalila, da sta bila japonski potres in cunami veliko bolj nevarna in strašna kot pa "šopirjenje" voditelja Kim Džong Una.

Kia in Hyundai nista komentirala špekulacij o vojaškem uničenju poslov

Pri Kii in Hyundaiu nikakor niso želeli komentirati namigovanja, da bi morebitni vojaški spor lahko resno ogrozil proizvodnjo oziroma celo obstoj podjetji. Prav tako njihovi predstavniki za stike z javnostmi na prej omenjenem salonu niso želeli razkriti, ali so v podjetju sploh govorili oziroma pripravili strategijo poslovanja ob morebitnem izbruhu resnega vojaškega spora.

Špekulacije raznih analitikov pa govorijo, da bi vojna lahko resneje ogrozila prav ta dva proizvajalca, saj Kia kar 58 odstotkov, Hyundai pa 43 odstotkov celotne produkcije svojega globalnega tržišča naredita v obratih na Korejskem polotoku. Vojna pa bi po poročanju prej omenjenega portala menda posredno ogrozila tudi dva najbolj prodajana modela obeh proizvajalce kio ceed in hyundaia i30, in to kljub dejstvu, da se proizvajata v Evropi.

Vojaški spor bi lahko uničil oziroma močneje otežil dobavo posameznih komponent, kar bi prizadelo tudi proizvodne zmogljivosti obratov na stari celini. Na to ranljivost je opozorila tudi nedavna japonska naravna nesreča.

Konkretnejši so bili pri General Motorsu

Veliko konkretnejši o trenju med obema Korejema so bili v General Motorsu. "Če se kaj zgodi v Koreji, bo imelo to vpliv na celotno industrijo, ne le na General Motors," je v intervjuju za CNBC odkrito povedal prvi mož ameriškega koncerna Dan Akerson.

Jasno pa je bilo tudi vodstvo General Motorsa Korea, ki je na vprašanje o pripravah na morebitni vojaški spor odgovorilo: "Ali pripravljamo načrte? Seveda! Bilo bi neodgovorno, če jih ne bi. V vsakem primeru bomo zagotovili proizvodno kontinuiteto in dostavo proizvodov našim strankam."

V podjetju so ob tem dodali, da bodo naredili vse, da zagotovijo varnost zaposlenih, naložb in tehnologije. Obrat v Koreji je še posebej pomemben za poslovanje Chevroleta Europe, saj evropsko tržišče večino vozil te znamke dobi prav iz tovarn v Južni Koreji. Samo lani so od tam v svet poslali okoli 2 milijona vozil znamke Chevrolet.

General Motors Korea oziroma Chevrolet pa je seveda tudi izjemno pomemben poslovni partner avtomobilskega terminala v Luki Koper.