Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
9. 5. 2012,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kia

Sreda, 9. 5. 2012, 11.44

8 let

K9 – premium limuzina korejskega koncerna

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kia je uradno predstavila svojo limuzino višjega razreda. K9 je prvi sodobni avtomobil tega korejskega proizvajalca s pogonom na zadnji kolesni par in z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Podoba za boj z evropskimi premium proizvajalci

"Pri K9 gre za elegantno enostavnost, skladne mere in preproste poteze," pravi Kijin glavni oblikovalec, Nemec Peter Schreyer, in dodaja: "Razredno najdaljša medosna razdalja, prestižna kabinska razdalja, zajetna kolesa, ostro privzdignjen kratek sprednji previs in dolga bočna linija skupaj delujejo skladno in K9 dajejo videz športne, samozavestne premium limuzine."

"Nova generacija Kijinega dizajna, ki jo uteleša K9, je jasen signal naših namer in odločenosti tekmovati z evropskimi luksuznimi znamkami. In za Kio, naše stranke in zame osebno je to vozilo kot uresničitev naših sanj," sklene človek, ki je oblikovno preporodil to korejsko znamko.

K9 bo na drugih trgih verjetno dobila bolj zveneče ime

Ime K9 bo ta nova premium limuzina nosila le na južnokorejskem trgu. Za druge globalne trge (datum začetka prodaje v Evropi sicer še ni znan), kamor naj bi ta prek pet metrov velika in precej vpadljiva limuzina zapeljala ob koncu letošnjega leta, pa ji bodo nadeli bolj zveneče ime. To za zdaj ostaja še skrivnost.

Medosje preseže tri metre

Elegantna oblika se ponaša s količnikom zračnega upora, ki sodi v sam razredni vrh (Cd 0,27). K9 je velik avtomobil, saj v dolžino meri 5.090 milimetrov, razdalja med osema pa znaša 3.045 milimetrov.

Poleg zajetnega medosja pa na prostornost kabinskega okolja s svojimi 1.900 in 1.490 milimetri vplivata tudi širina in višina vozila.

Dve različici šestvaljnika

Če naj bi bila oblika te prestižne Kie pogodu tudi evropskim kupcem, pa slednjim verjetno ne bo najbolj na kožo pisana njena ponudba motorjev. To sestavljata bencinski 3,8-litrski MPI Lambda šestvaljnik z močjo 213 kilovatov, ki mu bo sledil še prostorninsko identičen šestvaljnik z neposrednim vbrizgom goriva in 245 kilovati. Ponašal se bo z dvojnim spremenljivim krmiljenjem ventilov (CVVT) in sistemom spremenljivega vsesavanja zraka (VIS – variable intake system).

Osemstopenjska prestavna avtomatika, zračno vzmetenje, štirje vozni programi

Motorna moč obeh bencinskih strojev se bo na asfalt prenašala prek zadnjega kolesnega para in osemstopenjskega samodejnega menjalnik, ki mu bo ukazovala tehnologija shift-by-wire. Na vozno dinamiko in udobje bo poleg čvrste karoserijske, narejene iz 74,3 odstotka tršega jekla, vplivalo tudi elektronsko krmiljeno zračno vzmetenje. Vozniku umetna inteligenca te limuzine nudi še štiri vozne programe – Eco, Normal, Sport in Snow –, ki vozniku nudijo želeni način nastavitve vzmetenja, upravljanja, izrabe motorja in prestavljanja v različnih voznih pogojih.

Radarsko podprti varnostni sistemi

Aktivna varnostna oprema med drugim vključuje prilagodljive LED-žaromete, sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasa, pa radarsko voden sistem za zaznavanje mrtvega kota in parkirni sistem, ki mu s sliko strežejo štiri kamere. Na voljo bo tudi aktivni tempomat, ki zmore hitrost vozila prilagajati tako, da vseskozi ohranja ustrezno varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila. Kijina cestna križarka naj bi ponujala tudi osrednji 12,3-palčni LCD informacijsko-zabavnega sistema, zaslon v vetrobranskem steklu in dva 9,2-palčna zaslona, namenjena zabavi zadaj sedečih potnikov, ter 17-kanalni Harmanov zvočni sistem lexicon s 17 zvočniki.

Ne spreglejte