Gregor Pavšič

Torek,
19. 6. 2012,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hyundai

Torek, 19. 6. 2012, 13.55

8 let

Hyundai slovenski trg napada tudi s karavanskim i30

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hyundai je po novi generaciji priljubljenega i30 zdaj v Slovenijo pripeljal še njegovo karavansko različico, ki je od kombilimuzinske 18,5 centimetrov daljša in 900 evrov dražja.

Karavan je 18,5 centimetra daljši od kombilimuzinskega i30

Hyundai je novo generacijo modela i30 razvijal in oblikoval po evropskih notah, saj je prav stara celina najpomembnejši trg za korejski avtomobil spodnjega srednjega razreda. Kombilimuzinski in karavanski i30 sta bila razvita istočasno, zato ob pogledu na novega karavana dejansko vidimo dobro znani obraz. Razlike med obema so, pričakovano, predvsem od stebrička B proti zadku. Dimenzijsko se oba i30 v dolžino razlikujeta za 18,5 centimetra.

Po opremi se spogleduje z večjim bratom i40

V primerjavi s prejšnjo generacijo karavanskega i30, ki je na trg prišla pred petimi leti, je naslednik nekoliko nižji (2 centimetra) in daljši (1 centimeter). Prostornina prtljažnika je skupaj s celotnim avtomobilom pričakovano zrasla in z 528 litri sodi med večje v razredu. Prostora je tako za skoraj četrtino več kot pri predhodniku. Zadnje sedeže je mogoče podreti v ravno dno. Avtomobil nudi bistveno več od predhodnika in se vsaj po seznamu serijske in dodatne opreme spogleduje tudi z večjim bratom i40.

Tako bolj kakovostna notranjost kot serijska in dodatna oprema ter ponudba motorjev (trije bencinski in trije dizelski, moč od 66 do 99 kilovatov) so že dobro znani iz nove generacije kombilimuzinskega i30. Vsi motorji pridejo skupaj s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Evropski kupci naj bi enakovredno izbirali karavanskega i30 z bencinskim ali dizelskim motorjem, vsaj v Sloveniji pa bo po predvidevanjih uvoznika karavan predstavljal 30 odstotkov prodaje i30.

Karavan bo v Sloveniji predstavljal 30 odstotkov prodaje i30

Pri Hyundaiu na oba i30 stavijo veliko. Pri karavanskem si želijo v Evropi letno prodati 120 tisoč vozil, od tega naj bi jih kar polovico za svoje potrebe odkupila podjetja, v Sloveniji pa za letos načrtujejo prodati od 200 do 300 karavanskih i30. In še to, oznake CW pri karavanu Hyundai (podobno kot pri i40) ne uporablja več.

Cene za karavanskega i30, ki so ga iz čeških Nošovic že pripeljali v Slovenijo, bodo od 14.890 do 20.190 evrov. Avtomobil je tako 900 evrov dražji od kombilimuzinske karoserijske različice.