Jure Gregorčič

Sreda,
17. 5. 2017,
5.59

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,40

5

Honda

Natisni članek

Sreda, 17. 5. 2017, 5.59

6 let, 9 mesecev

Domača predstavitev nove generacije modela

Honda civic – v 10. generaciji se je naučila tudi slovensko #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,40

5

Honda civic | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na slovenske ceste je zapeljala 10. generacija Hondinega modela civic. Gre za povsem na novo zasnovan avtomobil, ki v ospredje postavlja nove turbomotorje, napredno karoserijo, varnost in prostor. Honda civic bi lahko v "golfovem razredu" premešala karte, saj za 20 tisočakov ta hip ponuja enega najboljših avtomobilskih paketov, in sicer po tehniki, praktičnosti in opremi.

Poudarki:

Oprema: 1.0 VTEC turbo - comfort, elegance, executive; 1.5 VTEC turbo - sport, sport plus, prestige | Foto: Jure Gregorčič Oprema: 1.0 VTEC turbo - comfort, elegance, executive; 1.5 VTEC turbo - sport, sport plus, prestige Foto: Jure Gregorčič Tehnični podatki | Vaše mnenje | Zanimivo - video

10. generacija s povsem na novo zasnovanimi motorji, karoserijo in podvozjem.

V standardni opremi sodoben in celovit varnostni paket Honda sensing z vsemi ključnimi aktivnimi varnostnimi sistemi in vozniškimi asistenti.

Dva nova bencinska turbomotorja VTEC: litrski trivaljni s 129 "konji" in 1,5-litrski štirivaljni s 182 "konji".

Šeststopnejski ročni ali samodejni CVT-menjalnik.

Prostorna in zvočno dobro zatesnjena kabina ter 478 litrov osnovnega prtljažnika.

Cena v Sloveniji: od 17.990 evrov (1.0 VTEC turbo - comfort) z že upoštevanim popustom 2.000 evrov.

Na trgu dlje kot Volkswagnov golf. Na stezi vseh stez mu je že pokazala zobe …

Z zamikom bo v Slovenijo prišel tudi aktualni rekorder zelenega pekla, najbolj divji civic vseh časov type-R. | Foto: Honda Z zamikom bo v Slovenijo prišel tudi aktualni rekorder zelenega pekla, najbolj divji civic vseh časov type-R. Foto: Honda Honda civic je ena od legend novejše avtomobilske zgodovine. Na slovenske ceste zdaj prihaja že v svoji 10. generaciji, kar pomeni, da ima v svetovnem merilu status najdlje prodajane honde. Civicova zgodba se je začela leta 1973, torej leto dni prej, kot je Volkswagen predstavil golfa.

No, najnovejši civic je najnovejšemu golfu z rekordom na severni zanki dirkališča Nürburgring že pokazal, da misli resno. Še bolj zanimiv bo boj za kupce, kjer pa je pri nas in drugod po Evropi golf daleč pred civicom. Pri slovenskem uvozniku Honde so z novim avtomobilom lahko upravičeno samozavestni, saj ponujajo prepričljiv paket. Honda je pri nas ime, ki ni šlo v pozabo.

Karoserijske meje so se premaknile. Že na oko je civic daljši, večji. Centimetri to potrjujejo. V dolžino je zrasel za 13 centimetrov in meri 4,5 metra (4.518 mm). V prid prostornejši kabini so civica za tri centimetre razširili (1,8 metra), kar se pozna predvsem v predelu ramen, malenkostno pa se je povečala tudi medosna razdalja, ki zdaj meri zglednih 2,7 metra. | Foto: Jure Gregorčič Karoserijske meje so se premaknile. Že na oko je civic daljši, večji. Centimetri to potrjujejo. V dolžino je zrasel za 13 centimetrov in meri 4,5 metra (4.518 mm). V prid prostornejši kabini so civica za tri centimetre razširili (1,8 metra), kar se pozna predvsem v predelu ramen, malenkostno pa se je povečala tudi medosna razdalja, ki zdaj meri zglednih 2,7 metra. Foto: Jure Gregorčič

Kabina je prostorsko med najbolj prepričljivimi v razredu. Strešna linija je sicer dva centimetra nižja, a Hondini oblikovalci pravijo, da je v resnici prostora za glavo več. | Foto: Honda Kabina je prostorsko med najbolj prepričljivimi v razredu. Strešna linija je sicer dva centimetra nižja, a Hondini oblikovalci pravijo, da je v resnici prostora za glavo več. Foto: Honda Od začetkov samostojne Slovenije (od leta 1990 ) do danes so slovenski kupci iz salonov skupaj odpeljali natanko 6.082 civicov. V Sloveniji bo imel težko nalogo, predvsem z vidika pridobivanja novih privržencev, tudi zaradi samosvoje in precej specifične podobe.

Ima sicer res veliko adutov, vključno z odličnimi voznimi lastnostmi in uporabnim prostorom. Po načrtih uvoznika naj bi do konca letošnjega leta na naše ceste zapeljalo 200 avtomobilov. Glede na lansko prodajo - v Sloveniji so v vsem letu prodali samo 57 civicov - lahko prodajne načrte uvoznika razglasimo za pogumne. Ta honda je avtomobil, ki je nedvomno vreden razmisleka, saj zmore pred tekmece stopiti z visoko dvignjeno glavo. Marsikaterega med njimi bodo zapekli ventili, o tem smo prepričani.

Glede voznih lastnosti je podčrtano obdržal vse tisto, kar je zgradil v svoji zgodovini. V njem bo užival vsak pravi voznik. Natančen volan, odlična lega, predvidljive reakcije ter zelo čvrsto telo in podvozje. Karoserija je povsem nov hibrid materialov, med katerimi so tudi nova ultratrda jekla in kompoziti. Na novo sestavljena, lažja in za kar 52 odstotkov torzijsko bolj toga. V ostro speljanem ovinku se čuti, da je avto nov od glave do pet, narejen za voznika. Prava honda, palec gor! | Foto: Jure Gregorčič Glede voznih lastnosti je podčrtano obdržal vse tisto, kar je zgradil v svoji zgodovini. V njem bo užival vsak pravi voznik. Natančen volan, odlična lega, predvidljive reakcije ter zelo čvrsto telo in podvozje. Karoserija je povsem nov hibrid materialov, med katerimi so tudi nova ultratrda jekla in kompoziti. Na novo sestavljena, lažja in za kar 52 odstotkov torzijsko bolj toga. V ostro speljanem ovinku se čuti, da je avto nov od glave do pet, narejen za voznika. Prava honda, palec gor! Foto: Jure Gregorčič

Brez težav bi jo uvrstili med najbolj preprečljivo peterico za ceno 20 tisočakov

Ob koncu letošnjega leta v Slovenijo prihaja tudi limuzinski civic, v začetku prihodnjega leta pa bo dobil še izpopolnjen srednjeprostorninski, 1,6-litrski dizel. | Foto: Honda Ob koncu letošnjega leta v Slovenijo prihaja tudi limuzinski civic, v začetku prihodnjega leta pa bo dobil še izpopolnjen srednjeprostorninski, 1,6-litrski dizel. Foto: Honda Pred kratkim smo pripravili nasvetni članek za vse, ki kupujete avtomobil tako imenovanega "golfovega", torej ljudskega razreda in ste zanj pripravljeni odšteti okoli 20 tisoč evrov. V tem razredu je konkurenca najhujša in kupec bo za prej omenjeno vsoto lahko dobil zelo dobro opremljen avtomobil z modernim motorjem.

Kaj pa civic?

No, hiter pregled opreme in cenika, na katerem sta že upoštevana dva tisočaka popusta kot dobrodošlica za prihod v Slovenijo, razkrije, da je avto zelo konkurenčen.

Odločnosti temu pogledu res ne moremo očitati. Pozorno oko bo opazilo tudi nekaj podobnosti s hondo clarity, novim ekologom znamke, ki energijo na kolesa pošilja iz gorivnih celic. | Foto: Jure Gregorčič Odločnosti temu pogledu res ne moremo očitati. Pozorno oko bo opazilo tudi nekaj podobnosti s hondo clarity, novim ekologom znamke, ki energijo na kolesa pošilja iz gorivnih celic. Foto: Jure Gregorčič S čisto na novo razvitim litrskim trivaljnim turbobencinarjem (95 kW in 200 Nm) v nosu in vstopnim paketom comfort je za civica treba odšteti 17.990 evrov. V tej ceni sta tudi samodejna klimatizacija in celoten nabor aktivnih varnostnih pripomočkov Honda sensig z radarjem in kamero na čelu. To pomeni, da je vsak civic v Sloveniji serijsko opremljen s sistemom proti naletu s samodejnim zaviranjem, prilagodljivim radarskim tempomatom, sistemom za nadzor smeri in v primeru samodejnega CVT-menjalnika tudi s sistemom sledenja pri nizkih hitrostih, kar v praksi pomeni praktično polsamodejno vožnjo v gneči. Del serijske opreme je tudi branje prometnih znakov, pa pomoč pri speljevanju v klanec, elektrifikacija pomika vseh stekel, dnevne LED-luči, parkirni senzorji … 1,5-litrski turbo VTEC bencinski štirivaljnik še z nekoliko bolj prepričljivim vstopnim paketom sport stane slabih 21 tisočakov (20.990 evrov).

Sodoben, pregleden in tehnološko napreden je tudi voznikov delovni prostor. Ta znova ponuja tisti značilni visokotehnološki občutek. Na predstavitvi časa ni bilo na pretek za poglobljen preizkus, a prvi vtis daje uporabniško bolj prijazen potovalni računalnik, prilagodljive merilnike tudi po vsebini prikaza ter vse sisteme povezljivosti s pametnim telefon (Apple car play, Android auto). Tu je še vzvratna kamera širokega kota in pogleda od zgoraj navzdol, pa Garminova navigacija, digitalni radijski sprejemnik DAB pa je na voljo od druge ravni opreme. Volan ima med obema skrajnima točkama dobra dva zavrtljaja. | Foto: Jure Gregorčič Sodoben, pregleden in tehnološko napreden je tudi voznikov delovni prostor. Ta znova ponuja tisti značilni visokotehnološki občutek. Na predstavitvi časa ni bilo na pretek za poglobljen preizkus, a prvi vtis daje uporabniško bolj prijazen potovalni računalnik, prilagodljive merilnike tudi po vsebini prikaza ter vse sisteme povezljivosti s pametnim telefon (Apple car play, Android auto). Tu je še vzvratna kamera širokega kota in pogleda od zgoraj navzdol, pa Garminova navigacija, digitalni radijski sprejemnik DAB pa je na voljo od druge ravni opreme. Volan ima med obema skrajnima točkama dobra dva zavrtljaja. Foto: Jure Gregorčič

Naučil se je slovensko

Podobo zunanjosti v osnovi delita dve liniji opreme oziroma dva karakterja, športni in elegantni. Razlika je vidna na maski in zadku avtomobila. V kombinaciji z 1,5-litrskim turboštirivaljnikom in srednjo opremo sport plus zadek poleg aerodinamičnih elementov krasi dvojna izpušna cev, postavljena v središče zadnjega odbijača. Šik, ni kaj. | Foto: Jure Gregorčič Podobo zunanjosti v osnovi delita dve liniji opreme oziroma dva karakterja, športni in elegantni. Razlika je vidna na maski in zadku avtomobila. V kombinaciji z 1,5-litrskim turboštirivaljnikom in srednjo opremo sport plus zadek poleg aerodinamičnih elementov krasi dvojna izpušna cev, postavljena v središče zadnjega odbijača. Šik, ni kaj. Foto: Jure Gregorčič Cena polno opremljenega avtomobila (1,5 prestige), ki ima tudi ogrevano zadnjo klop,  usnje, aktivno vzmetenje (normal in dynamic), sistem pred bližajočimi se vozili pri vzvratni vožnji, stekleno streho, avdiosistem z 11 zvočniki itd., stane 25.990 evro. V tem primeru sta s seznama doplačil na voljo le še samodejni CVT-menjalnik za dva tisočaka in biserna ali kovinska barva za 550 evrov. Zanimivo je tudi, da ta japonski avtomobil povsem obvlada slovenščino. Ne zgolj v pisani besedi menijev, potovalnega računalnika, sporočil in opozoril. Vsa ključna sporočila zna vozniku v govorno popolni slovenščini povedati skozi uglajen damski glas. Pa ne govorimo zgolj o navigaciji, da ne bo pomote. "Pripnite si varnostni pas in sprostite parkirno zavoro," se je oglasil civic.

Kar zadeva prostornino osnovnega prtljažnika, je civic razredni viceprvak. Po osnovni prostornini je pred njim le Škodina octavia. Vse preostale kombilimuzine "golfovega" razreda ne pridejo blizu 478-litrskemu prtljažniku civica. V primerjavi s prejšnjim civicom je v prtljažniku le liter več prostora, škoda pa, da je novinec izgubil prilagodljiva, dvižna sedala zadnje klopi, ki so omogočala hitro povečanje prtljažnika. | Foto: Jure Gregorčič Kar zadeva prostornino osnovnega prtljažnika, je civic razredni viceprvak. Po osnovni prostornini je pred njim le Škodina octavia. Vse preostale kombilimuzine "golfovega" razreda ne pridejo blizu 478-litrskemu prtljažniku civica. V primerjavi s prejšnjim civicom je v prtljažniku le liter več prostora, škoda pa, da je novinec izgubil prilagodljiva, dvižna sedala zadnje klopi, ki so omogočala hitro povečanje prtljažnika. Foto: Jure Gregorčič

Za volanom civica se bo vsak pravi voznik počutil mlad

Dobro se spominjam, da smo na fakulteti fantje na poti na vaje radi prisedli k sošolcu, ki je imel civica VTi. Kako lepo je znal zapeti tisti odličen, atmosferski 1,6-litrski visoko vrteči stroj VTEC-tehnologije krmiljenja ventilov. Zelo odločnih 164 "konjev" (120 kilovatov) je kar pobezljalo, ko se je merilnik vrtljajev bližal rdečemu polju. Lepi spomini.

Ta avtomobil si preprosto želi zavoja, čeprav so menda inženirji izredno ponosni tudi na smerno stabilnost pri velikih hitrostih. | Foto: Jure Gregorčič Ta avtomobil si preprosto želi zavoja, čeprav so menda inženirji izredno ponosni tudi na smerno stabilnost pri velikih hitrostih. Foto: Jure Gregorčič Novi civic je manj prvinski, saj je zvočno veliko bolj zatesnjen in udoben, prostornejši, a je kljub temu obdržal vse elemente prave honde. Avto je res zasnovan povsem na novo, od motorjev pa do karoserijskih elementov in njihovega spajanja, izboljšali so agilnost in vodljivost naredili bolj neposredno. Bolje so razporedili maso med prvo in zadnjo osjo, ki se zdaj deli v razmerju 61:39 (prej 63:37), in še za dobre tri centimetre znižali težišče. Tokrat nismo imeli veliko časa, a kljub temu si po nekaj zarobljenih zavojih upamo trditi, da vozniško civic spada v sam vrh razreda.

Honda civic | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Jasno pove, kdaj bo razbremenjen zadek pokazal kato, ročni menjalnik je obdržal kirurško natančnost in kratke hode ročice. Ta avtomobil si preprosto želi zavoja, čeprav so menda inženirji izredno ponosni tudi na smerno stabilnost pri velikih hitrostih. Test z več kilometri bo razkril podrobnosti na meji fizike, ki bodo povedale, ali je v resnici vozno najboljši. Jasno je, da pravega voznika ta avtomobil ne bo razočaral. Prav mladega, natreniranega, polnega življenja se človek počuti z njegovim volanom v rokah, ne glede na leta ali kilograme. Res pa je, da se sedi športno nizko. Ne, ni in noče biti križanec. Za to imajo pri Hondi CR-V in HR-V.

Video: Oglejte si prtljažni rolo, ki se zlaga vstran

Doba turboprepiha

Novi bencinski 1,5 turbo VTEC: 182 "konjev" in 240 njutonmetrov navora. | Foto: Jure Gregorčič Novi bencinski 1,5 turbo VTEC: 182 "konjev" in 240 njutonmetrov navora. Foto: Jure Gregorčič Zelo dober in vzdržljiv atmosferski 1,8-litrski bencinski štirivaljnik je v 10. generaciji vzel slovo. Inženirji predstavljajo nov rod manjših in učinkovitejših motorjev serije Earth dreams. Litrski trivaljnik (95 kW in 200 Nm) z majhno, a odzivno turbino in znano tehnologijo krmiljenja ventilov VTEC ter 1,5-litrski turboštirivaljnik VTEC (134 kW in 240 Nm) sta nova osnova bencinske motorizacije. Ključni aduti so večja odzivnost v nižjih in srednjih vrtljajih, manjša masa, manj trenja, boljši termični nadzor, večji izkoristek in manjša poraba ter nižji izpusti. Za konkretno oceno smo se tokrat družili premalo časa, a 1,5-litrski stroj in njegovih 182 "konjev" se hitro in brez oklevanja požene v galop, čeprav ne tako ostro, kot smo pričakovali. Zveznost pospeška zagotavlja navor, ki ga ne zmanjka od 1.700 pa do 5.500 vrtljajev. Uho bi si sicer želelo malce več tiste značilne, ostrejše kovinske intonacije. Saj vemo, dva litra v nosu modela type R zvenita precej drugače.

Honde so od nekdaj veljale za drzne. Po podobi celo malce predrzne za evropski okus. To velja tudi za novega civica. S podobo izraža dinamičnost in visoko tehnologijo, bo pa morda za koga celo preveč drugačen. Oblikovno je samosvoj, zanimiv in drugačen. Je prava honda. Mi ji to štejemo v plus, a vsake oči imajo svojega malarja. | Foto: Jure Gregorčič Honde so od nekdaj veljale za drzne. Po podobi celo malce predrzne za evropski okus. To velja tudi za novega civica. S podobo izraža dinamičnost in visoko tehnologijo, bo pa morda za koga celo preveč drugačen. Oblikovno je samosvoj, zanimiv in drugačen. Je prava honda. Mi ji to štejemo v plus, a vsake oči imajo svojega malarja. Foto: Jure Gregorčič

Tehnični podatki:

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena vSloveniji:
1,0 VTEC turbo trivaljni bencinski prisilno polnjen motor, prostornina: 988 cm3, 95 kW (129 KM) pri 5.500 vrt./min., 200 Nm pri 2.250 vrt./min. 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 203 km/h, 10,8 s od 0 do 100 km/h 4,8 l/100 km in 110 g CO2/km, Euro 6 od 17.990 EUR
1,0 VTEC turbo CVT trivaljni bencinski prisilno polnjen motor, prostornina: 988 cm3, 95 kW (129 KM) pri 5.500 vrt./min., 180 Nm od 1.750 do 4.500 vrt./min. samodejni CVT, pogon spredaj 200 km/h, 10,6 s od 0 do 100 km/h 4,7 l/100 km in 106 g CO2/km, Euro 6 od 19.990 EUR
1,5 VTEC turbo 4-valjni bencinski prisilno polnjen motor, prostornina: 1498 cm3, 134 kW (182 KM) pri 5.500 vrt./min., 240 Nm od 1.900 do 5.000 vrt./min. 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 220 km/h, 8,2 s od 0 do 100 km/h 5,8 l/100 km in 133 g CO2/km, Euro 6 od 20.990 EUR
1,5 VTEC turbo CVT 4-valjni bencinski prisilno polnjen motor, prostornina: 1498 cm3, 134 kW (182 KM) pri 6.000 vrt./min., 220 Nm od 1.700 do 5.500 vrt./min. samodejni CVT, pogon spredaj 200 km/h, 8,2 s od 0 do 100 km/h 6,1 l/100 km in 139 g CO2/km, Euro 6 od 22.990EUR
Mere in mase: dolžina: 4518 mm, širina: 1799 mm, višina: 1434 mm, medosna razdalja: 2697 mm, oddaljenoat od tal: 110 mm, obračalni krog: 11,6 m, prtljažnik: od 478 do 1.267 l, rezervoar za gorivo: 46 l, masa: od 1275 kg do 1397 kg (odvisno od različice in opreme), vlečne zmogljivosti: 500 kg (brez zavore) ali od 800 do 1400 kg (z zavoro).

Nova honda civic se mi zdi zanimiva zaradi ...

 • ... podobe in prostora.
  13,91 %
  89 glasov
 • ... novih motorjev in voznih lastnosti.
  50,94 %
  326 glasov
 • ... razmerja med ceno in opremo.
  14,84 %
  95 glasov
 • ... negovanja tradicije.
  1,88 %
  12 glasov
 • ... imidža.
  2,34 %
  15 glasov
 • Ne zdi se mi zanimiva, preveč je samosvoja.
  16,09 %
  103 glasov
Oddanih 640 glasov