Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2009,
5.55

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford ogljikov dioksid

Petek, 18. 12. 2009, 5.55

5 let

Ford focus econetic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne glede na to, v kakšni obliki bo sprejet novi davek na motorna vozila, je dejstvo, da bodo v prihodnje največjih olajšav deležna okolju prijaznejša vozila. Na primer Fordovi econetici.

Fordovi econetici prihajajo v Slovenijo

Ford v zahodni Evropi že ponuja različice z imenom econetic za modele fiesta, focus, mondeo in transit, z emisijami od 89 do 189 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Tudi tokrat preizkušeni focus je že osvajal kupce na zahodnih trgih, ravnokar pa so ga še nekoliko bolj približali okoljevarstvenim smernicam in v taki obliki bo zapeljal tudi na naše ceste, predvidoma zgodaj spomladi.

Bolj razvlečene prestave, manj trenja v motorju

Focus econetic je v osnovi focus z 1,6-litrskim dizelskim motorjem. V prid varčnejši vožnji in nižjim emisijam menjalnik ponuja bolj razvlečeno tretjo, četrto in peto prestavo, motor sam pa ima po novem manj napeti jermen, s tem nižje trenje, kar posledično pripomore k nižji porabi.

Regeneracija in start-stop

Bistvo econeticov je tudi sistem za regenerativno polnjenje akumulatorja pri zaviranju oziroma pojenjanju. Posebnost novega focusa econetica pa je sistem auto start-stop, ki motor med postankom v gneči ali pred rdečim semaforjem ugasne. In ga seveda hip zatem spet vžge, če voznik pritisne sklopko ali plin.

Boljša aerodinamika

Tako opremljeni focus, ki bo sprva na voljo samo v petvratni izvedbi, naj bi bil sposoben dosegati kombinirano porabo komaj 3,8 litra na sto kilometrov in komaj 99 gramov emisij ogljikovega dioksida. Tako nizkih vrednosti pa focus ne bi dosegal brez izboljšav aerodinamike, na primer brez znižanja karoserije za centimeter, delno zaprtega rešeta na maski in brez gum z nižjim kotalnim uporom Michelin energy saver. Pa tudi brez olja z nizko viskoznostjo in drugače nastavljene črpalke servo-volana.

Normna poraba izmerjena v idealnih razmerah

No, roko na srce, je za porabo 3,8 litra potrebno imeti tudi idealne razmere na cesti. Na ovinkastih cestah v hribih na francosko Nico se je poraba gibala okrog petih litrov za sto kilometrov, pa čeprav smo se trudili voziti čim bolj enakomerno in s čim nižjimi vrtljaji.

"Software" vabi k eko-vožnji

Takšno vožnjo je namreč narekovala programska oprema Ford Eco Mode, ki vozniku s svetovanjem glede najbolj ustrezne prestave pomaga do nižje porabe, oceno uspešnosti tega početja pa prikazuje na displeju sredi plošče z merilniki. Zadeva spominja na poceni računalniško igrico, s tremi drevesci, ki v primeru varčne vožnje zelenijo, v primeru športne pa izgubljajo lističe. Prvo drevo ocenjuje uspešnost pri prestavljanju, drugo z listki nagrajuje dobro predvidevanje, se pravi enakomernost vožnje, tretje pa meri, kako hitro voznik vozi. Menda pri hitrostih nad 150 km/h tretje drevo hitro preide v zimsko stanje.

Ne spreglejte