Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varnost BMW Opel Jaguar Infiniti Nissan Renault Kia Mercedes-Benz Lancia

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

4 leta, 3 mesece

Euro NCAP: Renault stvari postavlja na svoje mesto, pet zvezdic tudi za astro, polom lancie

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski konzorciji Euro NCAP, ki ocenjuje varnost novih avtomobilov, je tokrat preveril kar 15 modelov. Renault se odločno vrača med odličnjake, pravi polom pa je z dvema zvezdicama doživela lancia.

Varnostni polom lancie ypsilon, le tri zvezdice za BMW-jev dvosed

Na tokratnem zares obsežnem varnostnem testiranju Euro NCAP žal najbolj izstopa zelo slaba ocena male urbane italijanke lancie ypsilon, ki je osvojila zgolj dve zvezdici, kar je v današnjem času že res precej varnostno vprašljiva ocena. Pri zaščiti odraslih potnikov je 965 kilogramov težka lancia, ki spada v razred majhnih mestnih avtomobilov, na primer zbrala zgolj 44 odstotkov razpoložljivih točk, v postavki aktivnih varnostnih pripomočkov pa je bila le 38-odstotna. V njej se bodo najvarneje vozili otroci, saj je za zaščito otrok dobila 79 odstotkov vseh mogočih točk.

Pri klasičnem čelnem trku z drugim vozilom je bila zaščita potnikov relativno dobra zlasti pri zaščiti spodnjih okončin. Čisto brez točk pa je lancia ostala pri naletu v togo oviro s polno širino avtomobila, saj so obremenitve pokazale na možnost resne poškodbe glave, vratu in prsnega koša.

V poročilu so strokovnjaki Euro NCAP navedli tudi opombo, da je pri čelnem trčenju nekaj trenutkov po naletu izbruhnil požar v motornem prostoru, ki naj bi ga zanetil vodnik (+). Ta je odpadel z akumulatorja in prišel v stik z zavorno tekočino, ki je iztekala iz poškodovanega rezervoarja.

S skupno varnostno oceno za svoj športni roadster Z4 skoraj gotovo ne bodo zadovoljni pri BMW. S testnega poligona je v skupni varnostni oceni prinesel le tri zvezdice. Visoko oceno, 91-odstotkov, je dosegel pri zaščiti pešcev, pri zaščiti odraslih potnikov pa je bil le 69-odstoten.

Precej pod mejo, ki jo je treba v vseh kategorijah doseči za najvišjo skupno oceno, pa je bil tudi pri postavki asistenčnih sistemov, kjer je dosegel manj kot polovico vseh razpoložljivih točk (46 odstotkov).

V poročilu mu očitajo, da sistem za preprečevanje naleta s samodejnim zaviranje pri BMW Z4 sploh ni na voljo. Na testu pa je bil ocenjen še en BMW, kompaktni športni terenec X1 pa je osvojil vseh 5 zvezdic.

Očiten napredek varnosti: od 15 novih avtomobilov le štirje niso dobili najboljše ocene

Na splošno novembrski supertest konzorcija Euro NCAP dokazuje, da varnost novih avtomobilov izjemno napreduje.

Pohvaliti velja na primer tudi Nissanovo navaro, ki je v skupni oceni dobila solidne štiri zvezdice in se sploh glede svoje zasnove izkazala za do pešcev zelo prijazen pick up (78-odstotni skupni rezultat).

Pri zaščiti nog in medenice pri pešcih je navara dosegla celo najboljši rezultat med vsemi dozdajšnjimi testi za zaščito pešcev, ki jih je izvedel konzorcij Euro NCAP.

Ta poltovornjak s tonsko nosilnostjo se je izkazal za varnega in stabilnega tudi pri čelnem trku ter zaščiti odraslih potnikov, izpostaviti pa gre tudi sistem za preprečevanje naleta, saj je prvi v svojem segmentu, ki ima ta varnostni pripomoček.

Renault stvari postavlja na svoja mesto, pet zvezdic tudi za Oplov najpomembnejši model, astro

Pri Renaultu so očitno znova varnost vzeli izjemno resno in zagnano, saj so bili ne nazadnje tisti avtomobilski proizvajalec, ki je svoj ugled prvi okrepil prav z odličnimi ocenami na testih Euro NCAP. Po velikem razočaranju, ko je aktualni megane na prvih testih po zaostrenih merilih dobil le tri zvezdice, tokrat niso ničesar prepustili naključju in stvari postavili na svoje mesto.

Tako talisman kot tudi nova generacija megana, ki je eden najpomembnejših modelov tudi za slovenske kupce, sta osvojila vseh pet varnostnih zvezdic. Oba modela se postavljata z novimi aktivnimi asistenčnimi sistemi, zaradi katerih je imel Renault v preteklosti težave na teh testih.

Pogumne napovedi glede varnosti pa je izpolni še en ljudski avtomobil, ki bo precej pogost na slovenskih cestah. Opel astra, ki je nova od glave do pet, se ponaša z lahko gradnjo, učinkovito aerodinamiko in naprednimi vozniškimi sistemi. Oplovi inženirji so napovedovali visoko stopnjo aktivne in pasivne varnosti, testi pa so to zdaj tudi potrdili.