Ponedeljek,
29. 12. 2014,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

avtocesta avtocesta nesreča nesreča

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 10.32

8 let

Epilog nesreče pri Postojni: tovornjak ni bil kriv in ni kršil zakona, bi snegobrani res pomagali? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dan po nesreči pri Postojni je jasno, da so reševalne službe odlično koordinirane, podobna nesreča pa se lahko zgodi že jutri. Je vreme za moderno nadzorno tehnologijo res preveč nepredvidljivo?

Pristojne službe izpostavljajo odlično koordinacijo Dan po hudem verižnem trčenju pri Postojni so predstavniki vseh pristojnih služb, ki so včeraj od 13.15 naprej učinkovito in koordinirano sodelovali pri reševalni akciji, predstavili svoj pogled na dogajanje pred nesrečo in po njej. Predstavniki gasilcev, policije, civilne zaščite in Darsa so v en glas izpostavili prav dobro koordinacijo vseh služb, zaradi katere so bile posledice nesreče objektivno tudi majhne.

Tri tovorna vozila so po avtocesti vozila v skladu z zakonom "Natančno preiskavo nesreče bomo še izpeljali in poskušali ugotoviti, kako se je nesreča zgodila. Pri tem moram poudariti, da za nesrečo ni bil kriv voznik tovornega vozila. To je na mesto nesreče pripeljalo pozneje, s ceste pa je zapeljalo, ko se je poskušalo izogniti drugim vozilom, s čimer je preprečilo masaker," je dejal Mitja Palčič, komandir postaje prometne policije v Kopru.

Palčič je dodal, da so bila v času nesreče pri Postojni tri tovorna vozila, ki so prevažala pokvarljivo blago. Zanje velja izjema prepovedi tovornega prometa, zato so se tudi sredi nedelje po avtocesti lahko vozila.

Nenadnost dogodka je šokirala vse Pri Darsu izpostavljajo nenadnost dogodka. Čeprav je vremenska napoved govorila o možnosti močne burje, tako močnih sunkov in nastanka popolnega oblaka snega niso mogli pravočasno predvideti.

"Če bi vedeli, da bo burja na cesto nesla toliko snega, bi avtocesto nemudoma zaprli. V preteklosti smo jo zaradi podobnih dogodkov že," je dejal Ulrich Zorin, ki je pri Darsu zadolžen za upravljanje prometa in prometno varnost.

Zakaj je Dars umaknil snegobrane? Zorin je moral danes odgovarjati tudi na številna vprašanja glede snegobranov, ki jih na tem območju primorske avtoceste ni več. Te so v preteklosti že postavili, a ker naj ne bi učinkovito opravljali svoje funkcije, so jih odstranili. Neuradno tudi zaradi nasprotovanja lastnikov posameznih zemljišč.

"Snegobrani nesreče ne bi preprečili. Sunki burje so zelo vrtinčasti, zato sneg potuje v nenavadnih vzorcih. Če bi hoteli s snegobrani preprečiti podobne dogodke, bi morali biti ti izredno veliki," razlaga Zorin, ki pa natančnega razloga za umik snegobranov ni poznal.

Kakšen je epilog nesreče? Dan po nesreči je torej jasno, da so vse reševalne službe odlično usklajene, da pa se lahko podobna nesreča zgodi že jutri. Vremenski pojavi so očitno preveč nepredvidljivi, da bi lahko moderna tehnologija snežne meteže na slovenskih avtocestah zanesljivo preprečila.

Voznikom ostane le napotek o varni in previdni vožnji ter spremljanje vremenskih napovedi ob tako skrajnih razmerah, kot smo jim bili priča včeraj v Postojni.