Gregor Pavšič

Nedelja,
31. 7. 2022,
21.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

5

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 gorska dirka reli AŠ2005

Nedelja, 31. 7. 2022, 21.53

1 leto, 9 mesecev

Mladi v avtomobilskem športu

Drag, a mamljiv hobi: "Med tednom delamo, konec tedna pa …" #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

5

Okusiti zmagovalni šampanjec ali pa se zapeljati skozi špalir navijačev, ki avtomobile pričakajo z gorečimi baklami - to sta lahko poleg čara hitrosti, lova za sekundami in druženja z enako mislečimi dva magneta, zaradi katerih se mladi navdušijo nad avtomobilskim športom. Ta ponuja veliko adrenalina in lekcij, a ob tem stane veliko denarja in pogosto take želje postanejo pravi družinski projekti.

Martin Čendak je bil letos finalist evropskega izbora FIA Rally Star. | Foto: Gregor Pavšič Martin Čendak je bil letos finalist evropskega izbora FIA Rally Star. Foto: Gregor Pavšič Avtomobilski šport spada med najdražje, zato je pogosto že prvi korak do dirkalnega avtomobila eden najtežjih. Svetovna prvaka kot sta Sebastien Loeb in Sebastien Ogier sta se uveljavila prek izborov mladih talentov, Andrej Jereb je nekoč delal v avtopralnici in varčeval za prvi dirkalnik, zdajšnji državni prvak Rok Turk pa je s privarčevano žepnino namesto osebnega avtomobila raje najel prvi dirkalnik.

To je le nekaj primerov uspešnih avtomobilskih športnikov, ki so si prvič dirkalni kombinezon oblekli predvsem zaradi velike želje in odločenosti. Vsak prvak je nekoč začel kot novinec brez pravih izkušenj.

Letos dobre vožnje za mladega Nika Prunka (peugeot 208 rally4) v reliju. | Foto: Gregor Pavšič Letos dobre vožnje za mladega Nika Prunka (peugeot 208 rally4) v reliju. Foto: Gregor Pavšič Kdo so letos najuspešnejši mladinci?

Približno tretjina dobitnikov točk v letošnjem državnem prvenstvu spada v mladinsko kategorijo. V reliju najbolj izstopa Mark Škulj (ford fiesta rally4), ki pri 18 letih vodi v Diviziji 2 državnega prvenstva (dvokolesno gnani dirkalniki). V njegovem razredu je letos hiter tudi Nik Prunk (peugeot 208 rally4), v Diviziji 1 pa prevladuje Martin Čendak (opel adam cup). Škulj je poleti uspešno nastopil tudi na reliju v Avstriji, Čendaka septembra čaka prvi reli na Češkem.

Odlična je tudi generacija mladih na gorskih dirkah. Tam je letos razred zase Anže Dovjak (peugeot 208 rally4), nekdanji smučar in kartist, ki z avtomobilom dirka šele slabo leto. Dovjak je letos dobil vse tri gorske dirke v mladinski kategoriji, obeta pa se mu tudi naslov državnega prvaka v razredu 5a. Njegov glavni tekmec je Mark Žgavec (citroen DS3 R3T), lanski mladinski prvak, v Diviziji 1 pa se bo za naslov državnega prvaka potegoval Nejc Trček (MG ZR 105).

Mark Škulj (ford fiesta rally4) pri 18 letih sodi med najbolj obetavne dirkače v Sloveniji. Trenutno vodi v Diviziji 2 državnega prvenstva v reliju. | Foto: NoStint Media Mark Škulj (ford fiesta rally4) pri 18 letih sodi med najbolj obetavne dirkače v Sloveniji. Trenutno vodi v Diviziji 2 državnega prvenstva v reliju. Foto: NoStint Media

Anže Dovjak (peugeot 208 rally4) je nekdanji smučar in kartist, zadnje leto pa se je dokazal v avtomobilskem športu. Letos se mu obeta naslov državnega prvaka v gorskih dirkah. | Foto: Gregor Pavšič Anže Dovjak (peugeot 208 rally4) je nekdanji smučar in kartist, zadnje leto pa se je dokazal v avtomobilskem športu. Letos se mu obeta naslov državnega prvaka v gorskih dirkah. Foto: Gregor Pavšič

Nik Štefančič je bil lani državni prvak v pokalu Twingo pri let 17 letih. | Foto: Iztok Franko Nik Štefančič je bil lani državni prvak v pokalu Twingo pri let 17 letih. Foto: Iztok Franko Izjemna generacija nekdanjih kartistov

Na krožnih dirkah je bil lani državni prvak v pokalu Twingo 17-letni Nik Štefančič, ki bo letos kot polnoleten poskušal ubraniti naslov. V pokalnih twingih, ki veljajo za daleč najcenejšo vstopno točko v svet avtomobilskega športa, vozi še veliko mladih fantov in tudi deklet.

Pri tem je zanimivo to, da so omenjeni Škulj, Prunk, Dovjak in Štefančič nekdanji sotekmovalci iz kartinga in očitno del dirkaško zelo plodne generacije.

Tako so lanski naslov mladinskega gorskega prvaka slavili v ekipi Marka Žgavca. | Foto: GMT Tako so lanski naslov mladinskega gorskega prvaka slavili v ekipi Marka Žgavca. Foto: GMT Na tisoče kilometrov z družinskimi kombiji

"Med tednom delamo, konec tedna pa dirkamo. Zato smo tudi kot družina veliko skupaj, kar nas zelo povezuje," pravi Mojca Škulj, mama 18-letnega relista Škulja. Njihov domači kombi, ki so ga pred petimi leti predelali za tekmovanja v kartingu po vsej Evropi, ima za seboj na tisoče kilometrov in zanimivih zgodb. Podobnih primerov je veliko. Tudi Prunkova mama je bila nekoč sovoznica v reliju, enako je Štefančičev prvi podpornik v boksih njegov oče Rajko.

"V avtomobilskem športu se je v nekaj deset letih res veliko spremenilo, a še vedno je ključna predvsem želja mladega dirkača. Imeti jo mora sam in za uspeh zelo trdo delati. Žal je avtomobilski šport povezan s finančnimi sredstvi in to je pogosto težava. Vsaj v reliju je dobro, da mladi voznik čim hitreje odpelje čim več dirk v tujini. Izkušnje veliko štejejo," razmišlja Miran Kacin, dolgoletni sovoznik in večkratni državni prvak v reliju.

Mojca Škulj, mama Marka Škulja: “Zaradi dirk smo tudi kot družina veliko skupaj …” | Foto: Gregor Pavšič Mojca Škulj, mama Marka Škulja: “Zaradi dirk smo tudi kot družina veliko skupaj …” Foto: Gregor Pavšič

Rado Raspet, predsednik AŠ2005 in član odbora FIA WMSC. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Rado Raspet, predsednik AŠ2005 in član odbora FIA WMSC. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Stroški so visoki že za začetnike, kaj lahko stori FIA?

Če je pokalni twingo danes relativno poceni (dirkaški konec tedna z dvema dirkama z vsemi stroški stane okrog dva tisoč evrov), je finančno veliko zahtevnejši preskok v višje kategorije. To velja že znotraj državnega prvenstva, stroški pa nato eksponentno naraščajo na mednarodni ravni. Za kakovostne programe v evropskem ali svetovnem prvenstvu je potrebnih že več milijonov evrov.

Kaj lahko stori mednarodna avtomobilistična zveza (FIA)? Ko jo je lani prevzel novi predsednik Mohammed Ben Sulayem, je napovedal tudi zniževanje stroškov. FIA je letos pripravila izbor mladega voznika Rally Star, na katerem se je med končne finaliste presenetljivo uvrstil Koprčan Martin Čendak. Toda brez vsaj nekoliko nižjih stroškov bo tudi FIA težko dobila širšo bazo mladih tekmovalcev.

"Za zdaj so najbolj konkretni ukrepi napovedani v avtokrosu. Prihaja tako imenovani regionalni cross kart, ki bo za otroke stal pet tisoč evrov. Nato sledi srednja različica za okrog deset tisoč in nato še najvišja za 18 tisoč evrov. FIA napoveduje znižanje stroškov v nekaterih razredih v reliju. V najnižjem Rally5 naj bi se stroški znižali za od 30 do 40 odstotkov," napoveduje Rado Raspet, predsednik slovenske zveze AŠ2005, ki je tudi član "upravnega" odbora WMSC pri FII.

Pokal Twingo sodi med najbolj učinkovite vstopne točke v svet avtomobilskega športa. En dirkaški vikend stane okrog dva tisoč evrov. Na krožnih dirkah je pred 20 leti kot naslednja stopnja po takratnem pokalu Seicento obstajal pokal SNP, kakršnega pa danes ni. | Foto: Gregor Pavšič Pokal Twingo sodi med najbolj učinkovite vstopne točke v svet avtomobilskega športa. En dirkaški vikend stane okrog dva tisoč evrov. Na krožnih dirkah je pred 20 leti kot naslednja stopnja po takratnem pokalu Seicento obstajal pokal SNP, kakršnega pa danes ni. Foto: Gregor Pavšič

Tudi avtokros je lahko cenovno ugoden za prve avtošportne korake. | Foto: Gregor Pavšič Tudi avtokros je lahko cenovno ugoden za prve avtošportne korake. Foto: Gregor Pavšič

David Rotar je bil že blizu čakalnici za formulo ena

Žal trenutna izhodišča niso najboljša. Slovenija ostaja edina država v Evropski uniji brez lastnega dirkališča. Tudi za avtokros imamo le en poligon, pa še ta je pri Moravčah bolj začasne narave. Prav tako karting v Sloveniji spada še pod zvezo AMZS in ne kot preostale športne panoge pod AŠ2005. Glede na pomanjkanje objektov je zelo dobra številčnost tekmovalcev v vseh kategorijah, ki bi jo zavidale tudi avtomobilsko veliko bolj razvite in predvsem večje države. Danes med avtošportno zelo razvite države spada Estonija, ki je geografsko še manjša od Slovenije.

Pred več kot desetletjem se slovensko gospodarstvo ni zganilo, ko bi se moral v čakalnico za formulo ena uvrstiti David Rotar. Dirkač, ki si je v kartingu delil zmagovalne stopničke s poznejšimi vozniki v kraljici avtomobilizma (Nico Hulkenberg, Sebastien Buemi …), je imel možnost zelo visokih ambicij.

Boštjan Avbelj (škoda fabia rally4) je v dirkaški svet pred leti tudi vstopil zaradi javnega izbora RallyStar. | Foto: International Rally Cup Boštjan Avbelj (škoda fabia rally4) je v dirkaški svet pred leti tudi vstopil zaradi javnega izbora RallyStar. Foto: International Rally Cup Zdaj že 31-letnega Avblja smo "odkrili" prepozno …

Slovensko okolje je pozno - čeprav bolje pozno kot nikoli - odkrilo velik talent Boštjana Avblja. Prek izbora Racestar si je prislužil prvi dve dirki v pokalu Twingo in od tam je šla njegova kariera hitro naprej. Avblja po letošnjih predstavah pozna dirkaško zelo razvita Italija, kjer vodi v prvenstvu IRC.

31-letni Avbelj je najboljši dokaz, da tudi pregovorno majhna Slovenija lahko skriva avtomobilske talente najvišjega razreda. Če bi Avblja odkrili deset let prej, bi morda z njim imeli potencial za prvega tovarniškega voznika v svetovnem prvenstvu v reliju.