Gregor Pavšič

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
6.44

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,11
električni avtomobili Prodaja avtomobilov Kitajska Volkswagen

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 6.44

3 mesece, 2 tedna

Električni avtomobili na Kitajskem

Čakajo novega. Volkswagen: Trenutno nismo konkurenčni.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,11
Volkswagen Xpeng | Prva napoved novega električnega vozila, ki ga bo Volkswagen za Kitajsko razvil skupaj z družbo Xpeng. | Foto Volkswagen

Prva napoved novega električnega vozila, ki ga bo Volkswagen za Kitajsko razvil skupaj z družbo Xpeng.

Foto: Volkswagen

Volkswagen si za kitajski trg električnih avtomobilov noče postavljati utopičnih ciljev, že dvomestni tržni delež bi bil dolgoročno velik uspeh.

He Xiaopeng
Avtomoto Milijarder pri 37 letih: kitajski "Elon Musk" zdaj pomaga Volkswagnu

Volkswagen je lani zaradi BYD sicer izgubil vodilno mesto na celotnem kitajskem avtomobilskem trgu, kjer ima še vedno 14-odstotni tržni delež. Toda leta 2018 je bil ta še 18-odstoten, padec pa se je zgodil tudi zaradi povečane prodaje električnih vozil na Kitajskem.

Ti so lani predstavljali približno tretjino celotnega trga. V ospredju so Kitajci, ki prednjačijo tako s ceno kot tudi tehnologijo. Med njimi se je letos razplamtela prava cenovna vojna in Volkswagen v njej za zdaj nima večjih možnosti za napredek.

Bo ključno tehnično partnerstvo z Xpengom?

"Nočemo si postavljati utopičnih ciljev. Če bomo dolgoročno dosegli dvomestni tržni delež, bo to zelo spoštljiv dosežek," je v pogovoru za nemški Faz dejal predsednik Volkswagna Oliver Blume. Po njegovih besedah trenutno s svojimi električnimi avtomobili niso konkurenčni za vrh kitajskega trga, kar pa se z novimi modeli v prihodnje lahko spremeni.

Volkswagen se je povezal s kitajskim Xpengom, da bi skupaj izdelali nove električne modele za kitajski avtomobilski trg.