Ciril Komotar

Sreda,
18. 2. 2015,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BMW Športni Avtomoto

Sreda, 18. 2. 2015, 17.36

8 let

BMW M4 safety car – bavarski stroj na čelu težke konjenice (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
BMW že sedemnajsto sezono zapored nadaljuje plodno sodelovanje s prvenstvom Moto GP. Na čelu konjenice bo spet vozil zmogljiv BMW M4, tokrat z inovativnim tehnološkim pripomočkom.

Superzmogljivega BMW-ja, s katerim smo lani kalili bavarski mir, je M-oddelek popolnoma prilagodil posebej zahtevnim delovnim okoliščinam. Od civilnih bratov ga poleg obveznih nalepk ločuje kup manjših sprememb.

Zunanjost je med drugim oplemenitena s športnimi dodatki iz BMW-jevega programa MBW M performance. Izpušni sistem iz titana je opremljen s karbonskimi zaključki, iz enakega materiala sta zadnji difuzor in vpadljiv usmerjevalnik zraka, ki zadek pri višjih hitrostih potiska k tlom in povečuje oprijem pogonskih koles.

Z vodo do večjih zmogljivosti in manjše porabe

M4, ena redkih štirikolesnih, pa čeprav obstranskih zvezd priljubljenega dvokolesnega športa, bo v prakso premierno vpeljal tehnološko novost – hlajenje ogretega zraka neposredno pred vstopom v valj s curki fino razpršene vode.

BMW-jevi inženirji iz slovitega M-oddelka so klasični metodi ohlajevanja zraka med potjo iz turbinskega polnilnika v izgorevalno komoro s hladilnikom, ki ima običajno jasno definirane omejitve povezane z velikostjo in težo, dodali pomoč, ki deluje po razmeroma preprostem principu.

Tehnološko inovativni sistem naj bi brez dodatnega obremenjevanja ključnih ter termično najbolj obremenjenih komponent (bati, glava motorja) z natančno krmiljenimi razpršenimi curki vode (šestim valjem so namenjene tri šobe) znatno povečal zmogljivosti pogonskega agregata.

Gostota dodatno ohlajenega zraka v valju pred eksplozijo je namreč večja in bogatejša s kisikom, zaradi česar se brez dodatnih termičnih obremenitev znatno poveča tudi zmogljivost motorja. BMW trdi tudi, da naj bi novost ugodno vplivala tudi na zmanjšanje porabe goriva.

Elektronska pamet bo kaznovala pozabljivost voznika z omejitvijo moči

Novost je povezana s skrbnim elektronskim nadzorom, ki bo v primeru izpraznitve posode z vodo, nameščene v dnu prtljažnika, morebitne mehanske poškodbe preprečil s primernimi ukrepi – z elektronsko omejitvijo razpoložljive moči šestvaljnika.

Vsakič, ko bo uporabnik motor ugasnil, bo voda iz dovodnih cevi samodejno prečrpana nazaj v rezervoar, odporen proti nizkim temperaturam. Bojazni, da bi voda v ceveh ali posodi zmrznila, ni. Po podatkih proizvajalca bo moral uporabnik majhen rezervoar napolniti po vsakem petem dotakanju goriva.