Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2016,
17.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Natisni članek

Električni avtomobili ekologija električna energija električni avtomobili Zeleni avtomoto BMW

Ponedeljek, 2. 5. 2016, 17.07

6 let, 7 mesecev

BMW i3 – več elektrike, krajši časi polnjenja, večji domet in več kilogramov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

BMW i3 prenova | Foto BMW

Foto: BMW

BMW in Samsung sta razvila litij-ionsko baterijsko celico z večjo gostoto energije. Prvi se bo z njo okoristil mali i3, ki bo z njo na prodaj poleti. Cena i3 z novo baterijo bo za dobrega tisočaka višja. Domet naj bi se povečal na 200 kilometrov, polnilni čas na hitri polnilnici (do 80 odstotkov kapacitete) pa skrajšal na 25 minut.

Nova baterija: 34 več amperskih ur oziroma skupaj 33 kilovatnih ur in 40 kilogramov več

Z novo baterijo, za katero BMW obljublja osem let tovarniške garancije oziroma sto tisoč prevoženih  kilometrov, BMW i3 tehta 1.245 kilogramov. | Foto: BMW Z novo baterijo, za katero BMW obljublja osem let tovarniške garancije oziroma sto tisoč prevoženih kilometrov, BMW i3 tehta 1.245 kilogramov. Foto: BMW

Pri elektromobilu je pač drugače; ko proizvajalec v običajen avtomobil vgradi zmogljivejši akumulator, tega že dolgo več ne omeni, za elektromobil pa je akumulator pogonska baterija in nekaj takšnega kot posoda za gorivo pri običajnih avtomobilih. Tako so zdaj pri Samsungu in BMW skupaj razvili baterijo s povečano kapaciteto, seveda ob nespremenjenih zunanjih merah, ki jo je BMW namenil svojemu i3. Namesto 60 kot do zdaj ima nova 94 amperskih ur oziroma 33 kilovatnih ur. Od celotne energijske kapacitete baterije pa lahko voznik efektivno koristi 29 kilovatnih ur.

(Do) 200 namesto dozdajšnjih (do) 130 kilometrov resničnega dometa

Poleg povečane mase in za malenkost slabših pospeškov je tako edina razlika v bateriji, ki omogoča, merjeno po normah EU, 312 namesto dozdajšnjih 190 kilometrov dometa. Pri BMW obljubljajo, da v resničnih pogojih to zadostuje za 200 kilometrov vožnje z vključeno klimatsko napravo, gretjem in podobno. Gre za pomebno obljubo v smislu kakovosti uporabniške izkušnje v vseh letnih časih.

Zaradi večje kapacitete pogonske baterije se spremeni tudi njeno polnjenje in za novo baterijo so predvideli sistem z do 11 kilovati moči polnjenja na izmeničnem toku (AC).  | Foto: BMW Zaradi večje kapacitete pogonske baterije se spremeni tudi njeno polnjenje in za novo baterijo so predvideli sistem z do 11 kilovati moči polnjenja na izmeničnem toku (AC). Foto: BMW

Nova baterija, novi časi polnjenja

Na ta način so omogočili hitrejše polnjenje baterije, številke (do 80 odstotkov napolnjenosti) pa so za novo baterijo naslednje: na hitri polnilnici 39 minut (do zdaj 25), na običajni domači vtičnici 9 ur in pol (do zdaj 7 ur in 45 minut), na domačih postajah za polnjenje BMWi pa 7,5 ur, če je postaja 3,7-kilovatna (do zdaj 5,5 ure), tri ure in tričetrt, če je postaja 7,4-kilovatna (do zdaj 2 uri in 50 minut), in dve uri in tri četrt, če je postaja 11-kilovatna (za to novo polnilnico in "staro" baterijo ni podatka).

Pri polnjenju na enosmernem toku (DC) je baterijo mogoče polniti s 50 kilovati. Pri BMW pravijo, da na hitri polnilnici voznik za stokilometrski doseg potrebuje okoli 24 minut. Nekoliko so znižali tudi povprečno porabo električne energije, ki zdaj po obljubah tovarne znaša 12,6 kWh na stokilometrski razdalji.  | Foto: BMW Pri polnjenju na enosmernem toku (DC) je baterijo mogoče polniti s 50 kilovati. Pri BMW pravijo, da na hitri polnilnici voznik za stokilometrski doseg potrebuje okoli 24 minut. Nekoliko so znižali tudi povprečno porabo električne energije, ki zdaj po obljubah tovarne znaša 12,6 kWh na stokilometrski razdalji. Foto: BMW

 

Kupec bo moral izbrati eno od štirih možnosti pogona, vse pa so 125-kilovatne

BMW se je odločil novo baterijo dodati ponudbi, kar pomeni, da "stara" prav tako ostaja na prodaj, poleg tega k obema baterijama ponujajo možnost podaljšanega dometa – v tem primeru ima i3 vgrajen dodaten dvovaljni, 650-kubični bencinski motor z 28 kilovati (z njim je i3 za dobrih 200 kilogramov težji), ta motor pa ima nalogo le poganjati alternator, ki polni pogonsko baterijo, da lahko ta dlje poganja avtomobil. Kljub vsemu i3 ostaja elektromobil s 125-kilovatnim (170 "konjev") pogonskim motorjem, ki se lahko pelje največ 150 kilometrov na uro.

Dobra novica za zdajšnje lastnike i3 pa je, da jim BMW omogoča zamenjavo pogonske baterije z novo in ustrezne prilagoditve sistema, a še ni podatka o ceni takšne predelave. i3 z novo, 94-amperurno baterijo bo od poletja, ko bo na prodaj, dražji za dobrega tisočaka.

Video: zgradba in pogon BMW i3

Ne spreglejte