SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je prinesel protikadilski zakon iz leta 2007?

0

termometer

Medtem ko se prihodnji teden začenja javna obravnava novega in strožjega zakona o omejevanju kajenja, smo preverili, kakšne koristi zdravju je v osmih letih Slovencem prinesel protikadilski zakon.

Kajenje v vseh zaprtih delovnih in javnih mestih v Sloveniji je s protikadilskim zakonom prepovedano od avgusta 2007 dalje. Delež kadilcev med odraslimi se je sprva pomembno znižal, že dve leti po uveljavitvi novele pa se je število kadilcev znova začelo povečevati in skoraj doseglo izhodiščno raven pred uveljavitvijo zakona.

Povečuje se zlasti delež kadilk med dekleti in mladimi mamicami. Kljub zakonu še vedno kadi okoli četrtina Slovencev, kar je enako kot pred njegovo uvedbo.

Se je pa v zadnjem času zmanjšala razširjenost kajenja med mladostniki do 15 let, kar na ministrstvu za zdravje pripisujejo podražitvam tobačnih izdelkov, prepovedi kajenja v javnih prostorih ter izvajanju preventivnih programov. A še vedno vsak dan kadi vsak deseti petnajstletnik.

Cene najbolj prodajanih cigaret v Sloveniji so se v zadnjih osmih letih zvišale za 60 odstotkov.

Izpostavljenost tobačnemu dimu se je občutno zmanjšala Če je bil osnovni cilj protikadilskega zakona zmanjšanje izpostavljenosti tobačnemu dimu in škodljivim posledicam izpostavljenosti, je novela zakona dosegla svoj namen. Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pokazala naslednje učinke prepovedi:

- Delež izpostavljenih tobačnemu dimu se je zmanjšal s 64,8 odstotka na 49 odstotkov. - Delež tistih prebivalcev, ki so dnevno izpostavljeni tobačnemu dimu, se je zmanjšal s 27,1 odstotka na 21 odstotkov. - Najbolj se je znižal delež izpostavljenih tobačnemu dimu v gostinskih lokalih, in sicer z 58,4 odstotka na 11,1 odstotka. - V zaprtih delovnih prostorih, kjer se zaposleni najpogosteje zadržujejo, se je delež izpostavljenih dimu znižal s 33,9 odstotka na 17,8 odstotka. - S 17 na 12 odstotkov se je znižal tudi delež tistih, pri katerih se v stanovanjih redno kadi. Kjer so doma tudi otroci, se je ta delež znižal s 14 na osem odstotkov.

Še vedno kadi četrtina Slovencev Najnovejši podatki o razširjenosti kajenja med odraslimi, starimi 15 let in več, pa niso več tako razveseljivi.

Najnovejša raziskava EHIS 2014 je pokazala, da se je delež kadilcev iz leta 2007 s 24,9 odstotka v sedmih letih zmanjšal le za 0,7 odstotne točke. Delež kadilcev se je z 28,2 odstotka zmanjšal na 27,5 odstotka, delež kadilk pa z 21,7 na 21,1 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin