Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 9. 2017,
11.21

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

Natisni članek

#dopustujdoma Savinjska #dopustujdoma Goriška #dopustujdoma Dolenjska #dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije turistična kmetija ocena gostilne

Sobota, 2. 9. 2017, 11.21

3 leta, 11 mesecev

Top turistične kmetije 2017

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90
Turistična kmetija Abram | Foto Miha First

Foto: Miha First

Ko se poletje začne prevešati v jesen, se začnemo ozirati po konkretnejši hrani - takšni, ki jo običajno dobimo na turističnih kmetijah. To so najboljše, ki jih lahko obiščete v Sloveniji.

Letos smo malce posodobili kriterije za lestvico najboljših turističnih kmetij pri nas. V pravem bumu slovenskih gostiln, ki so si omislile ležišča, male hotele, ki ob hrani ponudijo tudi vrsto drugih turističnih storitev, pa naj gre za najuglednejše, kot je Hiša Franko, ali takšne, kjer so postelje skoraj klopi, smo se odločili samo za slovenske kmetije. Tako smo recimo izpustili sicer sijajni Agriturismo Milič Zagrski iz Zagradca pri Repentaboru, prav tako pa ne omenjamo več najboljših, ki so se medtem razvile v prave, resne gostilne, kot je recimo najboljša dolenjska postojanka Repovž.

Po drugi strani se še vedno izogibamo tistim, ki jih je treba dobesedno poklicati, da sploh odprejo svoja vrata. Vsaj dvakrat, če ne trikrat na teden vendarle morajo biti odprti, pa ne samo za najavljene skupine. Če imajo na voljo tudi lastne pridelke, jih imamo še raje. Mimogrede, na lestvici so tudi lokali, ki so se dobro odrezali na lestvicah po posameznih pokrajinah.

Cigoj slovi po izdelkih iz domačih kodrastih prašičev, prav tako pa velja omeniti hišna vina, ki so na veliko višji ravni kot "domače odprto". | Foto: Miha First Cigoj slovi po izdelkih iz domačih kodrastih prašičev, prav tako pa velja omeniti hišna vina, ki so na veliko višji ravni kot "domače odprto". Foto: Miha First

1. (2.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Vipavsko dolino vse bolj spoznava občinstvo iz tujine in veliko zaslugo za popularnost doline ima tudi kmetija v Črničah. Lastna vina, mesnine najboljših prašičjih pasem - še posebej so ponosni na svoj pršut - in za odtenek avtorskih jedi na velikem prijaznem primorskem dvorišču. Imajo tudi sobe in trgovino, da lahko hišne specialitete podoživite v domači jedilnici.

2. (5.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

V dokaj kratkem času, odkar je mlajši brat Klinec šel na svoje, je gostilna s sobami na Plešivem, ki ima enega najlepših razgledov s terase, redno povsem razprodana. Eden od razlogov je zagotovo tudi hrana, bolj ali manj mesne jedi s prepoznavno lokalnimi recepti, zanimiva je tudi vinska ponudba, ki ob družinskih vinih zajema tudi druga imena.

Krodegin in vržote pri Aleksu Klincu v Medani | Foto: Miha First Krodegin in vržote pri Aleksu Klincu v Medani Foto: Miha First

3. (4.) Ošterija Klinec (Medana)

Aleks Klinec je zagotovo med najbolj zaslužnimi, da je Medana zdaj prva postojanka tistih, ki pridejo v Brda zaradi dobre pijače in tudi jedače. Tukaj boste jedli verjetno najbolj tipično briške jedi od cvrtih šalamov do krodeginov in vržot, na gospodarjeva vina pa tako ali tako prisega vsa ekološko zaprisežena srenja tako pri nas kot čez mejo.

4. (6.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Kmetija ima odprta vrata predvsem ob koncih tedna. Jedilnega lista ni, jeste tisto, kar so tega dne skuhali - ekološko in sledljivo, veliko sestavin je z domačega vrta, vina, večinoma ekološka, pa so iz kleti pod hišo, kjer vam gospodar ponudi, da si izberete opojni napitek. Na domačiji je mogoče tudi prespati v simpatičnih prenovljenih sobah.

Ocvrti jurčki pri Novaku nad Žužemberkom | Foto: Miha First Ocvrti jurčki pri Novaku nad Žužemberkom Foto: Miha First

5. (7.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Posestvo na ljubljanskem Barju je zavetje tistih, ki si ob ekološko pridelani hrani želijo tudi bivati v trajnostno grajenih prostorih, ob nedeljah v času kosila pa postane še gostilna. Ena od redkih lokacij, kjer je mogoče na krožniku dobiti osla (lastne reje), precej zanimivih možnosti je tudi za vegetarijance, vina so tako kot vse drugo večinoma ekološka.

6. (-) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Turistična kmetija in planinski dom v enem se je v zadnjih letih nekoliko spremenila oziroma, bolje rečeno, razvila. Narezke, jote in golaže so obdržali, a nadgradili z več zanimivimi recepti, sestavine ostajajo lokalne - divjačina in domače meso, sezonska zelenjava in zelišča, ob žganicah za planince pa je mogoče dobiti kar nekaj solidnih vipavskih vin.

Narezek, ki ga na Sinjem vrhu pospremijo z izjemnim razgledom | Foto: Miha First Narezek, ki ga na Sinjem vrhu pospremijo z izjemnim razgledom Foto: Miha First

7. (8.) Turistična kmetija Abram (Nanos)

Ob koncih tedna, ko je lepo vreme, se na nanoški planoti pri Abramu kar šibi od obiskovalcev. Jasno je: kombinacija domačih narezkov, njokov in rezancev ter divjačine, vsega po zelo zmernih cenah, in malega živalskega vrta z velikim medvedom Mitkom na čelu je vsekakor izjemno simpatična.

8. (9.) Kmetija Urška (Križevec)

Pri Urški na obronkih Pohorja pravijo, da je edino, kar prinesejo na mizo in ni domače, mineralna voda. Vse drugo, od sokov in vina do mesnin in zelenjave je njihovo. Pravzaprav kuhajo za goste, ki pri njih spijo in se sproščajo, a mizo, če je le prosta, in obrok dobijo tudi "zunanji" obiskovalci.

Kobariški štruklji v Robidišču, najbolj zahodni slovenski vasi | Foto: Miha First Kobariški štruklji v Robidišču, najbolj zahodni slovenski vasi Foto: Miha First

9. (-) Ekološka kmetija Robidišče (Robidišče)

Malce neobičajna turistična kmetija v osamljenih hribih nad Nadižo, kjer boste za kakšnih 20 evrov na osebo komaj vstali od mize. Ponujajo njoke s številnimi omakami, friko, postrvi, jagenjčka, suhe mesnine, sire in jogurte, v veliki meri lastne pridelave in izdelave, predvsem pa znajo res dobro kuhati. Vinska ponudba je z območja sosednjega Čedada. Sobe so čez cesto.

10. (10.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Turistična kmetija, celo bolj resort, kjer je tujih gostov skorajda več kot domačih. Pri njih lahko prespite ali pa samo jeste in v času malicanja uživate v do potankosti urejeni okolici. Na mizo dajo zelo klasične domače mesnine in zelenjavo, vinska ponudba je dolenjska in belokranjska.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte