Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 8. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016 Tina Trstenjak Vasilij Žbogar Peter Kauzer Ana Velenšek

Sreda, 17. 8. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Tina, Peter, Vasilij in Ana

Slovenska štiriperesna deteljica v Riu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na olimpijskih igrah v Braziliji so na zmagovalni oder stopili štirje slovenski predstavniki. Najvišje se je povzpela judoistka Tina Trstenjak, ki je postala olimpijska zmagovalka, srebrni medalji sta prejela kajakaš Peter Kauzer in jadralec Vasilij Žbogar, z bronom pa je domovino na sončni strani Alp osrečila judoistka Anamari Klementina Velenšek.

Največjega športnega dogodka na svetu je konec. Države udeleženke častijo junake in junakinje, ki so v Riu de Janeiru osvojili odličja in se usidrali globoko v srca športnih navdušencev. Nekatere države so zaman upale, da bi se znašle na seznamu držav dobitnic medalj, spet druge s ponosom preštevajo trenutke, ko so njihovi športniki pisali mogočne zgodbe in se vmešali v boj za najvišja mesta.

Zlata Tina

Slovenska olimpijska odprava se lahko pohvali s štiriperesno deteljico, ki je poskrbela, da je na drogovih poleg zmagovalnih odrov štirikrat zavihrala slovenska zastava.

Tina Trstenjak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Enkrat je v Riu zadonela tudi slovenska himna. Zdravljico so predvajali v čast olimpijske prvakinje Tine Trstenjak, ki je bila nepremagljiva v judu. V kategoriji do 63 kilogramov je premagala vse tekmice in po navdušujoči predstavi v finalu dosegla največji uspeh v karieri. V domači Lopati pri Celju, kjer je pod okriljem njenega trenerja Marjana Fabjana valilnica judoističnih talentov, si ji pripravili bučen slavnostni sprejem.

Intervju - Tina Trstenjak
Intervju - Marjan Fabjan
Zlata Tina: po Mazejevi še Tina Trstenjak

Olimpijsko zlato z asketskim leskom
Bila je igra, zdaj je igra z olimpijskim zlatom

Bronasta Ana

Podobno velja tudi za njeno stanovsko kolegico Anamari Klementino Velenšek, ki se je v Brazilijo odpravila s poškodovanim kolenom, a trdno voljo, da ji to ne bo preprečilo izpolnitve cilja, o katerem je sanjala še kot otrok.

Ana Velenšek | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Najboljša slovenska judoistka v kategoriji do 78 kilogramov je premagovala tekmice vse do polfinala, kjer je priznala premoč poznejši prvakinji, v boju za tretje mesto pa stisnila zobe in z zadnjimi atomi moči premagala nemško tekmico. Ana je Sloveniji medaljo priborila z nadčloveškimi napori.

Srebrni Peter

Predstavnici nežnejšega spola sta olimpijski medalji osvojili na tatamijih. Moški del slovenske olimpijske odprave je za vrhunec poskrbel v vodnih športih.

Peter Kauzer | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Najprej je kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer bliskovito in spretno opravil s finalno vožnjo, v kateri ga je od naslova olimpijskega zmagovalca delilo le pičlih 17 stotink sekunde. Zadovoljil se je s srebrno medaljo, ki jo je doživljal kot zlato, in obnorel Slovenijo, najbolj pa domači Hrastnik. Slovenija je po 20 letih dočakala novega junaka, ki si je na olimpijskih igrah po brzicah priveslal odličje.

Srebrni Vasilij

Slovensko štiriperesno deteljico je kot četrti dopolnil Vasilij Žbogar. Nasmejani jadralec iz Izole je v razred finn zaostal le za enim tekmovalcem, tako da mu je pripadla srebrna medalja.

Vasilij Žbogar | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Pri 40 letih se poslavlja od tekmovalnega športa. To je želel storiti z odličjem. Trdi meseci neprestanega garanja in odrekanja na treningih, pri katerih je najbolj pogrešal družino, so naredili svoje. Primorec odhaja v zaslužen pokoj s tremi olimpijskimi medaljami in spoznanjem, da Slovenija (p)ostaja močna svetovna jadralska sila.

Ne spreglejte