Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 8. 2016,
3.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Marjan Fabjan Tina Trstenjak Rio 2016

Sreda, 10. 8. 2016, 3.29

6 let, 6 mesecev

TINA TRSTENJAK: NOVA OLIMPIJSKA PRVAKINJA

Bila je igra, zdaj je igra z olimpijskim zlatom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Judoistka Tina Trstenjak kljub petindvajsetim letom še ni opravila mature kot šolskega zrelostnega izpita, zato pa je v Riu de Janeiru več kot uspešno zagovarjala športni zrelostni izpit in vzela tisto, kar ji po mnenju trenerja Marjana Fabjana tudi pripada, to je zlato olimpijsko kolajno.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Nova olimpijska prvakinja iz Slovenije: Tina Trstenjak | Foto: Stanko Gruden, STA Nova olimpijska prvakinja iz Slovenije: Tina Trstenjak Foto: Stanko Gruden, STA

Manj kot uro po tem, ko je na brzicah sodobnega kajakaškega središča v Riu de Janeiru kanuist Benjamin Savšek zapravil priložnost za prvo slovensko kolajno na 28. olimpijskih igrah, je v osrčju olimpijskega parka judoistka v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak tekmo življenja sklenila z odliko in obenem tudi z iponom.

Prve misli, prve želje? "Želim si le, da bi prišla v svojo sobo in se umirila," je s skromnostjo, značilno za slovenske judoiste, takoj po zmagi dejala 25-letna Celjanka in dodala, da bo bržčas šele po prespani noči doumela, kaj ji je v dvorani Carioca 2 pravzaprav uspelo.

Preprosto, vedela je

"Zmaga je po eni strani plod odlične taktike, ki sva jo skovala s trenerjem Marjanom Fabjanom. Po drugi strani pa je to plod dolgoletnega dela. Zlata olimpijska kolajna so sanje vsakega športnika. Vedela sem, da mi bo uspelo. Zakaj? Imam tako dobro podporo domačih, trenerja in vseh sotekmovalcev v klubu. Obenem je bilo v moji karieri toliko odrekanja in trpljenja. Preprosto, vedela sem, da mi bo uspelo. Bila sem psihično močna. To ni pritisk. Ne pustim mu blizu. Ko sem na blazini, razmišljam le o judu," je dejala po štirih zmagah, ki so ji po naslovu evropske in svetovne prinesle še naziv olimpijske prvakinje. Ta je kajpak krona njene kariere, ki se je z vpisom v judo šolo začela leta 1998. Zanjo je bila sprva to le igra. Danes je zlata olimpijska igra.

Ob zmagi si je dal duška tudi trener Marjan Fabjan. | Foto: Stanko Gruden, STA Ob zmagi si je dal duška tudi trener Marjan Fabjan. Foto: Stanko Gruden, STA

Kolajna, ki ji pripada

Podobno samozavesten je bil v Riu kljub Tininim težavam z rebrom, zaradi katerih je v zadnjih tednih dodobra prilagodila sistem treningov, tudi trener Marjan Fabjan, najbolj zaslužna oseba za slovenske uspehe v judu. Po zmagoslavnem torku, do katerega se je spretno izmikal medijem, sicer ni skrival, s koliko težavami sta se s svojo varovanko srečevala v zadnjem obdobju. Vseeno je v isti sapi zatrdil, da ji zlata olimpijska kolajna pripada. V njej je namreč videl dostojno naslednico Urške Žolnir, s katero se je naslova prvakinje veselil pred štirimi leti v Londonu.

Zlati kolajni sledi tudi matura

Za strokovnjake zmagoslavje Trstenjakove ni bilo presenečenje. Navsezadnje že nekaj časa velja za številko ena v kategoriji do 63 kilogramov. Ta status si je priborila z evropskim in svetovnim naslovom ter številnimi drugimi uspehi. Njena športna biografija, ki je v Riu na vpogled poročevalcev z vseh koncev sveta, je resnično pestra.  

Prišla, videla, zmagala. | Foto: Getty Images Prišla, videla, zmagala. Foto: Getty Images

A kdo je v resnici Tina Trstenjak, nova olimpijska prvakinja? "Povsem običajno dekle iz celjskega stanovanjskega bloka. Ne izstopam. Rada imam šport in glasbo. Poslušam vse, kar ponujajo radijski valovi. Od narodno-zabavne glasbe prek rocka in vse do dalmatinskih napevov. Doma pa sem predvsem v judu, ker stavim na vztrajnost, čvrsto psihološko pripravo in nepopustljivost," odgovarja Savinjčanka, kot športnica zaposlena na carini pri Ministrstvu za finance. Čez natančno dva tedna bo dopolnila 26 let, kmalu zatem pa naj bi se lotila še šolskega izziva. Že lep čas jo namreč čakajo stari "grehi" – dokončanje srednje šole.

Ne spreglejte