Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 8. 2016,
22.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

1

Natisni članek

Rio 2016 Vasilij Žbogar

Torek, 16. 8. 2016, 22.21

6 let, 7 mesecev

Prva sklepa Vasilija Žbogarja: prodaja čolna in hujšanje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

1

"Ko pridem v Izolo, bom pripravil 'fešto', že naslednji dan pa se bom z družinsko jadrnico odpravil na dopust," je po tretji olimpijski kolajni dejal srebrni jadralec v razredu finn Vasilij Žbogar.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Srebrna pravljica Vasilija Žbogarja v Riu | Foto: Stanko Gruden, STA Srebrna pravljica Vasilija Žbogarja v Riu Foto: Stanko Gruden, STA

Vasilij Žbogar je športno stisnil roko nespornemu kralju jadralskega razreda finn Gilesu Scottu, sam pa se je začel veseliti srebrne olimpijske kolajne. Zanj je to že tretja olimpijska kolajna (po srebru v Pekingu 2008 in bronu v Atenah 2004, obe v razredu laser), obenem pa po zlatu Tine Trstenjak, srebru Petra Kauzerja in bronu Ane Velenšek  četrto odličje za Slovenijo na 28. olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"O drugem mestu sem pred enim tednom lahko le sanjal. Presrečen sem, da sem se v zgodovino vpisal kot jadralec, ki je odličja osvajal v različnih razredih. Poleg tega sem krepko najstarejši v tej kategoriji. Telo je morda res nekoliko staro, a moj um je na ravni 25-letnega športnika," je po sklenjeni olimpijski trilogiji dejal Vasko.

Legenda!

Z obale je svojemu varovancu zaploskal tudi dolgoletni trener Travor Millar, eden tistih, ki najbolje ve, koliko je v ta olimpijski nastop vložil najboljši slovenski jadralec.  "Če pogledamo stavnice, je to seveda presenečenje. A Vasilij je izjemen športnik. Je jadralska legenda. Vem, koliko dela je vložil v ta nastop. Res je, morda je starejši in lažji od tekmecev. A ve, kako se streže stvarem," je svojega varovanca pohvalil Millar.

Slovo od olimpijskih iger

Šestnajst let po tem, ko je kot 25-letni debitant spoznal olimpijski utrip v Sydneyju, se Vasilij Žbogar poslavlja od olimpijskih iger. Njegov trener sicer pravi, da zadnje jadralske besede še ni rekel. Vidi ga v kakšnem večjem, neolimpijskem čolnu. Vasilij pa … "Čoln finn? Takoj ga bom prodal. Ne želim ga videti. Nato pa … Ne vem. Zdaj o tekmovalnem jadranju res ne razmišljam," je s širokim nasmehom odvrnil 40-letni mojster morja in vetrov.

Kdo želi kupiti čolna Vasilija Žbogarja? | Foto: Stanko Gruden, STA Kdo želi kupiti čolna Vasilija Žbogarja? Foto: Stanko Gruden, STA

Čas za družino in hujšanje

"Jutri zjutraj začnem hujšati," prvo zaobljubo po novem vrhuncu kariere razkriva Žbogar, ki je ob srebrni kolajni v razredu laser pred osmimi leti tehtal 76 kilogramov, ob prihodu v Riu de Janeiro pa je tehtnica že pokazala trimestno številko. "Verjetno sem v tem tednu izgubil kakšnih pet kilogramov. Na regatah z močnimi vetrovi se namreč porabi tudi od 12 do 16 tisoč kalorij," pravi Vasko, kot ga kličejo prijatelji, in dodaja: "V zadnjih letih res nisem nikoli stradal. Še več, moral sem se siliti s prehrano. To včasih ni preprosto, saj ob živčnosti težko jem."

Bolj kot procesa izgubljanja kilogramov pa se četrti Slovenec s kolajno v Riu veseli družinskega oddiha. "Ko pridem domov, bom pripravil zabavo. Nato pa se bom usedel na družinsko jadrnico in za nekaj časa izginil," je kratkoročne načrte razkril Žbogar, ki bo med oddihom razmislil tudi o svoji prihodnosti.

Ne spreglejte