Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 10. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Stožice Wayne Rooney Roman Bezjak Josip Iličić Anglija Japonska Nejc Pečnik kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 11. 10. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Nejc Pečnik

Zaradi Slovenije bo vstal ob 3.45

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Nejc Pečnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Lani sem doživel zgodbo, ki jo bom lahko ob kakšnem nedeljskem kosilu razlagal vnukom. A z mešanimi občutki," se nekdanji slovenski reprezentant Nejc Pečnik, zadnji Slovenec, ki je zatresel angleško mrežo, spominja dramatičnega srečanja v Ljubljani.  

Veselil se je le dve minuti

Bil je 14. junij 2015. Največji štadion v Sloveniji je bil razprodan. Zanimanje je bilo ogromno, saj je prvič na sončni strani Alp gostovala nogometna velesila Anglija. Rezultat je bil še na polovici drugega polčasa izenačen (1:1), v 72. minuti pa je v igro vstopil Nejc Pečnik. Minilo je le nekaj trenutkov, pa je že doživel šok. Angleži so le nekaj sekund po njegovem prihodu na zelenico povedli z 2:1, a jim je Korošec vrnil milo za drago. V 84. minuti je spretno z glavo prelisičil otoško obrambo in izenačil na 2:2. Slovenski navijači so ponoreli od sreče, a je le dve minuti pozneje idilično podobo z atraktivnim zadetkom prekinil angleški kapetan Wayne Rooney. Anglija je zmagala s 3:2, Pečnik pa kar ni mogel verjeti, kakšno priložnost je iz rok izpustila Katančeva četa.

Kronaveter ga je spomnil na Bratislavo

Ko je Slovenija leta 2009 ugnala Slovaško v gosteh z 2:0, je dosegel drugi zadetek za Kekovo četo. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Slovenija leta 2009 ugnala Slovaško v gosteh z 2:0, je dosegel drugi zadetek za Kekovo četo. Foto: Vid Ponikvar "V zadnjih dneh, ko se bliža nova tekma z Anglijo se mi večkrat v glavi zavrti film s te tekme. Na žalost je veselje trajalo le nekaj minut," priznava nekdanji slovenski reprezentant, ki se nahaja na Japonskem. Zadnji Slovenec, ki je zatresel angleško mrežo, si bo dogajanje od 84. do 86. minute zapomnil za vse večne čase.

"Doživel sem zgodbo, ki jo bom lahko ob kakšnem nedeljskem kosilu razlagal vnukom." Najprej jim bo pojasnil, kako se je veselil ob zadetku, ki je dvignil na noge Slovenijo, nato pa je zadovoljstvo hitro prekinil tretji zadetek v domači mreži. "Tudi takšne zgodbe piše nogomet," se tolaži slovenski napadalec, ki uživa na Daljnem vzhodu.

Ko je v soboto spremljal dvoboj med Slovenijo in Slovaško, ga je Rok Kronaveter, strelec zmagovitega zadetka za Katančevo četo, spomnil na njegov nastop v Bratislavi. "Ko smo leta 2009 premagali Slovake z 2:0, sem se tudi sam vpisal med strelce kot rezervist. Vesel sem za reprezentanco, da se je pokazala v res dobri luči," je vesel prve zmage Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018.

Še vedno nestrpno čaka, kakšen bo seznam selektorja

V soboto je padla Slovaška. Če bi danes padla še Anglija, bi svet poročal o slovenski senzaciji.

"Angleži so medijsko res najbolj zanimiva reprezentanca. Okrog nje je vedno veliko pompa. Slovenci se jih ne bojimo. Vsaj jaz se jih nisem. Od velesil, super reprezentanc na svetu, so najslabši. Niso na ravni Nemčije ali Španije, ampak daleč pod njima. Res je, proti Angliji še nismo osvojili niti točke, a smo bili vedno blizu. Verjamem, da se bo danes zgodovina spremenila. V slovenski slačilnici ne bo nobenega strahu, v to sem prepričan. Tudi Angleži imajo svoje težave," je prepričan, da bi lahko danes napočil dan, ko se bo pisalo novo poglavje v zgodovini slovensko-angleških nogometnih odnosov.

Veselje po zadnjem slovenskem zadetku v angleški mreži. Vsaj do danes zvečer ... | Foto: Vid Ponikvar Veselje po zadnjem slovenskem zadetku v angleški mreži. Vsaj do danes zvečer ... Foto: Vid Ponikvar

Priznava, da mu v vlogi reprezentančnega upokojenca ni lahko gledati prijateljev, a tudi nekdanjih soigralcev, ki se potegujejo za barve domovine. "Ni mi lahko, a tako sem se odločil predvsem zaradi družine. Še vedno pa temeljito spremljam dogajanje v reprezentanci in vedno nestrpno čakam, kakšen seznam bo selektor predstavil javnosti," je sporočil in potrdil, da je vsakodnevno spremljal tudi dogajanje okrog Kevina Kampla, ki je na sončni strani Alp in tudi v Nemčiji dvignilo nemalo prahu.

Nihče ni hotel afere, niti Kevin niti reprezentanca

Bo Joe Hart moral po žogo v svojo mrežo tudi danes? | Foto: Vid Ponikvar Bo Joe Hart moral po žogo v svojo mrežo tudi danes? Foto: Vid Ponikvar V to, da bi Katančeva Slovenija tako dobro zaigrala proti Slovakom, ker je igralce (v pozitivnem smislu) razjezila afera Kampl, ne verjame. 

"Ne verjamem, da je bil to pogoj, da so v soboto igrali tako bojevito. Tako bi igrali v vsakem primeru. Se je pa afera naredila prek medijev. Nihče je ni hotel imeti. Niti Kevin niti vodstvo reprezentance. Za vas medije je bila zgodba zanimiva, za dobrobit nogometa pa bi bilo res najboljše, da se zgladi. Kevin je pomemben igralec. Ne bi se strinjal s tistimi, ki pravijo, da tega ni treba pomesti pod preprogo. To je treba zgladiti, ampak na miren način," predlaga Pečnik, ki ni imel v reprezentanci z zveznim igralcem Bayerja nikoli niti najmanjših težav, vedno pa je občudoval njegovo željo, kako pomagati Sloveniji.

"Ne mislim, da je bila kaka zamera. Reprezentanca je želela s pismom za javnost umiriti žogo, da se ne bi več o tem govorilo. Verjamem, da bo na naslednji akciji zraven tudi Kevin in ne bo zamer. To bi bilo dobro za nogomet," navija za scenarij, da bi se Kampl vrnil v izbrano vrsto.

To bi bila nagrada za dobre igre Iličića

Stožice bodo danes polne skoraj do zadnjega kotička. | Foto: Vid Ponikvar Stožice bodo danes polne skoraj do zadnjega kotička. Foto: Vid Ponikvar Pred današnjim srečanjem, zaradi katerega bo na Japonskem vstal ob 3.45 zjutraj in spremljal prenos po televiziji, napoveduje zmago Slovenije. Ima dober občutek, napoveduje pa zmago z 2:0. Na seznam morebitnih strelcev je uvrstil Josipa Iličića in koroškega soseda Romana Bezjaka.

"Jojo igra odlično. Prispeval je vse tri podaje. Glede na to, da za reprezentanco ni dal veliko zadetkov, bi mu danes privoščil enega. To bi bila nagrada za njegove dobre igre. Zelo bi bil tudi vesel, če bi zadel v polno Roman ... V bistvu je vseeno, kdo bo zadel. Samo da osvojimo tri točke in končno premagamo Anglijo," izžareva pozitivno voljo.

Če bi se njegova napoved uresničila, bi trije levi prvič po sedmih letih v kvalifikacijah za veliko tekmovanje ostali praznih rok. Nazadnje se je to zgodilo leta 2009. Tistega leta, ko je Pečnik z zadetkoma v Bratislavi in Moskvi pomagal Sloveniji do odmevnega preboja na SP 2010.


Pred tekmo z Anglijo:

Ne spreglejte