Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2019,
22.40

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

5

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020 Matjaž Kek

Torek, 19. 11. 2019, 22.40

4 leta, 5 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, DESETI KROG

Za slovo nov poraz in padec na četrto mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

5

Josip Iličić | Josip Iličić in soigralci so se od kvalifikacij  poslovili z novim porazom. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Josip Iličić in soigralci so se od kvalifikacij poslovili z novim porazom.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je na zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Varšavi  z 2:3 izgubila proti Poljski, ki se je tako Slovencem maščevala za poraz v Ljubljani. Četa Matjaža Keka je kvalifikacije končala na četrtem mestu, po zmagi nad Izraelom jo je prehitela še Severna Makedonija. Zadnji so se na evropsko prvenstvo iz skupine E uvrstili nogometaši Walesa, ki so pred domačimi gledalci po zaslugi dveh zadetkov Aarona Ramseyja ugnali Madžare in zadržali točko prednosti pred Slovaki.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek: Veliko je bilo dobrih stvari, a tudi začetniških napak
Slovenija - Poljska kv za EP
Sportal Poljaki so se maščevali za poraz v Stožicah

Obračun se je na Poljskem za slovensko reprezentanco začel kot v nočni mori, saj so domači povedli že v tretji minuti. Po podaji iz kota in ne preveč posrečenem izbijanju Jana Oblaka je z razdalje v polno zadel mladi, 20-letni Sebastian Szymanski in dosegel krstni zadetek v poljski izbrani vrsti.

Slovenija se po šoku ni zmedla in po tem, ko se je otresla začetnega pritiska domačih, sama zapretila. Po res lepi akciji in podaji Josipa Iličića je v polno zadel Tim Matavž, ki je začel namesto Andraža Šporarja. Do konca prvega dela nismo več videli zadetka, a slovenski nogometaši so igrali vse prej kot slabo, kar je bil dober obet za drugi polčas.

Tudi tega so bolje odprli domači, a novega vodstva si niso priigrali po kakšni dobri ekipni akciji, pač pa je vse skupaj v svoje roke vzel Robert Lewandowski, preigral celotno slovensko obrambo, nato pa z diagonalnim udarcem mojstrsko premagal še Oblaka.

Matjaž Kek je Slovence popeljal do četrtega mesta. | Foto: Reuters Matjaž Kek je Slovence popeljal do četrtega mesta. Foto: Reuters

Kekova četa je tako kot v prvem polčasu spet hitro utišala štadion v Varšavi. V kazenski prostor je stekel Benjamin Verbič, našel Matavža, ta pa je žogo lepo odložil za Iličića, ki je mojstrsko pod prečko stresel poljsko mrežo in izenačil na 2:2.

Deset minut pred koncem je spet udaril poljski napad. Slovenci so na sredini izgubili žogo, v napad se je izstrelil Lewandowski, ki je spet preigral tako Krhina kot Stojanovića, nato pa lepo podal do Kamila Grosickega. Ta je z glavo našel povsem samega Jacka Goralskega, ki je tako kot Szymanski prvič zadel za Poljsko. To je bil tudi končni rezultat. Slovenci so se od teh neuspešnih kvalifikacijah poslovili s še četrtim porazom in padli na četrto mesto.

Na koncu so jih prehiteli še Severni Makedonci, ki so z 1:0 premagali Izraelce. Presenečenje se je zgodilo v Latviji. Slaviša Stojanović je z 1:0 premagal Avstrijo in ravno na zadnji tekmi osvojil prve točke.

Bojan Jokić
Sportal Fant od fare

Zadnja vstopnica za Euro Walesu

Pred torkovimi tekmami je bilo najbolj negotovo v skupini E, kjer je prvo mesto zanesljivo osvojila Hrvaška, za še eno prosto mesto pa so se potegovali Madžarska, Wales in Slovaška. Smetano je na koncu pobral Wales, ki je v Cardiffu ukanil Madžarsko z 2:0. Oba gola je dosegel igralec italijanskega Juventusa Aaron Ramsey v 15. in 47. minuti.

Zadržal je točko prednosti pred Slovaško, ki je v Trnavi z goloma Roberta Boženika (19.) in Mareka Hamšika (86.) premagala Azerbajdžan z 2:0.

Za konec kvalifikacij so visoko zmago dosegli reprezentanti Nemčije, Belgije, Nizozemske in Rusije. Prvi so prerešetali Severne Irce, drugi Ciper, tretji Estonce, zadnji pa so se znesli nad San Marinom.

Devetica azzurrov, debi Hotića 

Najbolj vroče je bilo v ponedeljek v skupini D, v kateri sta bili pred zadnjim krogom v najboljšem položaju Švica in Danska. Prav ti reprezentanci sta si na koncu tudi zagotovili napredovanje. Švicarji s suvereno zmago (6:1) nad Gibraltarjem, Danci pa z remijem v Dublinu. Irci so za napredovanje nujno potrebovali zmago, a je niso dočakali. V 85. minuti jih je z izenačenjem v igro sicer vrnil Matt Doherty in nekoliko v skrbi spravil privržence Dancev, a ostalo je pri remiju in napredovali so nogometaši iz Hamletove dežele.

Srbija Navijači
Sportal Jugoslovansko obarvan play-off za Euro 2020. Kdo si je zagotovil popravni izpit?

Dino Hotić je debitiral za BiH, igral je ves drugi polčas. | Foto: Reuters Dino Hotić je debitiral za BiH, igral je ves drugi polčas. Foto: Reuters V skupini F sta si napredovanje že pred zadnjim krogom zagotovili Španija in Švedska, ki sta obe zanesljivo zmagali. Tudi v skupini J je bilo vse že odločeno, Italijanom, ki so v ponedeljek z 9:1 nadigrali Armenijo, se je že pred zadnjim krogom pridružila Finska, največje presenečenje tega ciklusa, ki bo tako prihodnje leto prvič v zgodovini nastopila na velikem tekmovanju.

Pod nosom so se obrisale tako Grčija, Armenija kot tudi Bosna in Hercegovina, ki je na zadnji tekmi s 3:0 premagala Liechtenstein. Debi je ob zmagi dočakal Dino Hotić, ki je v igro vstopil v drugem polčasu in igral do konca srečanja. 

Ronaldo potrdil uvrstitev na Euro, Anglija napolnila mrežo Kosova

Cristiano Ronaldo je z zadetkom za 2:0 potrdil dragoceno zmago Portugalske v Luksemburgu. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je z zadetkom za 2:0 potrdil dragoceno zmago Portugalske v Luksemburgu. Foto: Reuters Nedeljski spored se je začel v skupini B, kjer smo v zadnjem krogu dobili še drugega potnika na Euro. Prvi je bil znan že dlje časa, to je bila Ukrajina, drugo vstopnico pa si je po zmagi nad Luksemburgom z 2:0 zagotovila aktualna evropska prvakinja in zmagovalka lige narodov Portugalska. Čeprav ni bil tako vroč kot pred dnevi, je končni izid postavil Cristiano Ronaldo in dosegel še 99. zadetek v reprezentančnem dresu.

Na drugem srečanju je Srbija poskušala pred praznimi tribunami ugnati nemotivirane Ukrajince in ob tem navijala za Luksemburg. Dolgo je kazalo na srbsko zmago, a so gostje izenačili na 2:2 tik pred iztekom tekme. Na koncu se je izkazalo, da za Euro ne bi bila dovolj niti zmaga nad vodilnimi, Srbi bodo pot na evropsko prvenstvo zdaj iskali na zaključnem turnirju lige narodov.

V skupinah A in H je bilo že pred zadnjim krogom vse odločeno. Angleži so se kljub temu znesli nad Kosovom in mu napolnili mrežo (4:0), med strelce se je ponovno vpisal kapetan Harry Kane, ki je kvalifikacije končal s kar 12 zadetki. Bolgari so za konec ugnali Čehe, v skupini H so bili Francozi boljši od Albancev, Islandci pa so slavili v Moldaviji.

Zadnje štiri potnike bo dala liga narodov

Euro 2020 bo v 12 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev. Dvajset jih bodo dale kvalifikacije za EP, zadnji štirje potniki pa bodo iskali vstopnico za veliko tekmovanje prihodnje leto na sklepnem turnirju lige narodov. Finale bo odigran v Londonu.

Kdo si je že zagotovil nastop na Euru 2020 (20 reprezentanc): Anglija, Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Rusija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Ukrajina in Wales.

Kvalifikacije za EP 2020, 10. krog: 

Skupina G:

Skupina A:

Skupina B:

Skupina C:

Skupina D:

Skupina E:

Skupina F:

Skupina H:

Skupina I:

Skupina J:

Ne spreglejte