Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

2

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Miguel Angel Moya nogomet liga prvakov

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski vratar letos začel še bolje kot lani

Bo Jan Oblak presegel mejnike, ki jih je postavil?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

2

Jan Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za Jana Oblaka je bila sezona 2015/16 sijajna. Postal je najboljši vratar španske nogometne lige in izenačil rekord, star kar 22 let. Če lahko sklepamo po začetku nove sezone, ga bo v tej morda celo presegel.

V nedeljo je Atletico v 6. krogu španskega prvenstva premagal Deportivo La Coruno z 1:0. Jan Oblak je seveda branil vrata Madridčanov in se vrnil k svoji stari navadi, ki jo je sredi tedna zmotil le gol Ivana Rakitića v derbiju prejšnjega kroga v gosteh pri Barceloni. Hrvaški zvezdnik, ki ga je premagal v 41. minuti tekme - ta se je končala z remijem 1:1 -, je poskrbel, da je moral Škofjeločan po 401 minuti nepremaganosti po žogo v svojo mrežo.

Pred tem ga je na prvi tekmi sezone, v 1. prvenstvenem krogu, prav v zadnji minuti premagal Manu Garcia in Alavesu prinesel remi z 1:1. Izkušeni španski vezist je ob Rakitiću edini, ki je v tej sezoni premagal 23-letnega slovenskega vratarja.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


Legendarni Španec trepeta za rekord

Ta je v prejšnji sezoni v španskem prvenstvu navduševal in bil ob koncu sezone izbran za najboljšega vratarja tekmovanja. Na kar 24 tekmah od 38, kolikor jih je odigral (manjkal ni na niti eni), je bil nepremagan. Prejel je vsega 18 golov in ob koncu sezone izenačil 22 let star rekord. Ta je (bil) v lasti Paca Liana, nekdanjega vratarja Deportiva La Corune, ki mu je podoben podvig uspel v sezoni 1993/94.

Po prvih šestih tekmah španskega prvenstva v tej sezoni je njegova statistika še boljša kot lani. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po prvih šestih tekmah španskega prvenstva v tej sezoni je njegova statistika še boljša kot lani. Foto: Guliverimage/Getty Images Danes 51-letni nekdanji vratar, ki je v majicah Racinga Santanderja, Sportinga Gijona in seveda Deportiva desetletje navduševal v španski ligi, se danes upravičeno boji, da bo konec maja prihodnje leto, ko bo konec sezone 2016/17 španskega prvenstva, rekord dokončno izgubil.

Nič namreč ne kaže, da bi Oblak v sezoni, ki se je že dodobra začela, branil kaj slabše, kot je v prejšnji. Prej nasprotno. Če lahko sklepamo po njenem začetku, je obramba Atletica na čelu s slovenskim reprezentantom še bolj trdna, kot je bila.

Statistika Jana Oblaka v Atletico Madridu:

Sezona Število tekem Prejeti zadetki Tekme brez zadetka
2014/15 21 18 11
2015/16 51 26 32
2016/17 7 2 5

Začel je še bolje kot lani

Vzorec je za zdaj majhen, a vseeno. Primerjava s prvimi šestimi tekmami v prejšnji sezoni pravi, da je Oblak pred skorajda natanko letom dni, ko je v 6. krogu s soigralci izgubil v gosteh pri Villarrealu, prejel en gol več. Skupaj tri, dvakrat je klonil pri domačem porazu proti Barceloni v 3. krogu. Na preostalih štirih tekmah ni bil premagan.

V tej sezoni je prejel le dva gola in prav tako na štirih tekmah zaklenil svoja vrata, a s to razliko, da je na tekmah, ko je bil premagan, prejel le po en gol. Na že omenjenih tekmah proti Alavesu in proti Barceloni. Ob tem ne gre pozabiti, da je bil nepremagan v tej sezoni tudi na edini tekmi, ki jo je do zdaj branil v ligi prvakov. Iz Eindhovna, kjer je Atletico zmagal z 1:0, se je vrnil zadovoljen in nasmejan.


Morda vas zanima iz preostalih rubrik na Siol.net


Na kar 48 tekmah v dresu Atletica je ostal nepremagan. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na kar 48 tekmah v dresu Atletica je ostal nepremagan. Foto: Guliverimage/Getty Images Sicer pa je statistika Oblaka v vratih Atletica, ki jih neprekinjeno brani od marca lani, ko je izkoristil poškodbo soigralca Miguela Angela Moye, sijajna, zato ne čudi, da je njegova tržna vrednost od takrat s sedmih poskočila na kar 35 milijonov evrov. To ga uvršča na tretje mesto najdražjih vratarjev na svetu. 

Dražja sta le Nemec, ki navdušuje v münchenskem Bayernu, Manuel Neuer (45 milijonov evrov) in Oblakov predhodnik pri Atleticu, Španec David de Gea, ki brani vrata Manchester Uniteda (40 milijonov).

Kolikokrat je skril ključe? Kmalu  že 50.

Oblak je med vratnicama Atletica do zdaj branil na 79 tekmah in zbral 7.177 minut v dresu madridskega kluba. Prejel je 46 golov, kar znese vsega 0,58 gola na tekmo oziroma, napisano drugače, gol prejme na vsakih 156 minut, kar je seveda izjemno.

Na krepko več kot polovici tekem, na katerih je branil, ni prejel gola. Kar 48 je bilo takih. Zvezdnik slovenskega nogometa bo morda že v prihodnjih tednih prišel do jubilejne številke 50.  

Lovorike Jana Oblaka

Ekipne:
1x portugalsko državno prvenstvo (2014)
1x portugalski pokal (2014)
1x portugalski ligaški pokal (2014)
1x španski superpokal (2014)

Posamične:
1x najboljši vratar lige prvakov (sezona 2015/16)
1x najboljši vratar španske lige (sezona 2015/16)
1x najboljši vratar portugalske lige (sezona 2013/14)

V letu 2014 je osvojil kar štiri lovorike

Z Benfico je osvojil (skoraj) vse, kar se je osvojiti dalo. | Foto: Reuters Z Benfico je osvojil (skoraj) vse, kar se je osvojiti dalo. Foto: Reuters Pa lovorike? Iz Portugalske, kjer je vsega eno sezono branil vrste članske ekipe lizbonske Benfice, jih je prinesel kar tri. Bil je državni prvak in zmagal tudi v obeh pokalnih tekmovanjih, ki sta značilni za Portugalsko. Z Lizbončani je leta 2014 igral tudi v finalu lige Europa, a ga izgubil po enajstmetrovkah.

V Španiji gre Oblaku z Atleticom v konkurenci nedotakljivih Barcelone in Real Madrida slabše. V njegovi osebni izkaznici sicer piše, da je leta 2014, takoj po prihodu v Madrid, osvojil španski superpokal, a pri takratni zmagi Atletica nad mestnim tekmecem Reala ni sodeloval. Bil je na klopi.

Pri edini lovoriki z Atleticom ni sodeloval

Lovorike z Atleticom še nima, čeprav ji je bil konec maja lani blizu. Zelo blizu, še vedno je boleč spomin na finale lige prvakov, ki ga je v Milanu izgubil proti Realu. Kakšno naključje, tudi takrat po enajstmetrovkah.

Sicer je v prvi sezoni z Atleticom v prvenstvu pristal na tretjem mestu, v pokalu se je ustavil v četrtfinalu, v ligi prvakov je prav tako prišel do četrtfinala.

V drugi sezoni se je z Atleticom, kot že omenjeno, v tem tekmovanju uvrstil v finale, medtem ko je bil v prvenstvu spet tretji, v pokalu pa prav tako izpadel v četrtfinalu. 

V tej sezoni je z Atleticom trenutno četrti v prvenstvu, pokalnega tekmovanja še ni začel, medtem ko je skupinski del lige prvakov začel z zmago.

Ne spreglejte