SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zastave naših očetov (Flags of Our Fathers)

3

termometer

 | Foto:
Clint Eastwood nam v epski vojni drami prikaže usodo treh preživelih vojakov, ki so jih ob dvigovanju zastave na otoku Iwo Jima ovekovečili na znameniti fotografiji.

Režija: Clint Eastwood Igralci: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, Paul Walker, Robert Patrick, John Benjamin Hickey, John Slattery Žanr: Vojna drama Dolžina: 132 minut IMDb: 7,1/10

V enem najbolj krvavih pacifiških spopadov v drugi svetovni vojni je fotograf Joe Rosenthal posnel podobo dviganja ameriške zastave na gori Suribachi, komaj nekaj dni po začetku bitke za Iwo Jimo, osamljen otok črnega peska in žveplenih jam. Fotografija je v domovini postala nov simbol upanja in matere so ob njej znova verjele, da se bodo njihovi sinovi vrnili domov živi in zdravi. Od vojakov, ki so dvignili zastavo, so preživeli le trije – John "Dohtar" Bradley (Ryan Phillippe), Indijanec Ira Hayes (Adam Beach), ki ima tremo pred publiko, in Rene Gagnon (Jesse Bradford), vojni kurir, ki ni izstrelil niti enega naboja.

Ti trije možje morajo takoj odpotovati domov, da bi z govori in nastopi zbirali sredstva za nadaljevanje vojne. Vlogo junakov igrajo do potankosti – vozijo se po državi, stiskajo roke in v mikrofone izgovarjajo naučene besede. Toda sami pri sebi se zavedajo, da tako kot njihovi prijatelji, ki so padli v bitki, tudi del njih ne bo nikoli zapustil Iwo Jime.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin