Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

klopi zdravilo

Sobota, 27. 4. 2013, 16.58

8 let

Pazite se klopov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sezona piknikov, pohodov in športnih aktivnosti v naravi je odprta, z njo pa se začenja tudi sezona klopov. Kako se zaščititi pred temi drobnimi, a nevarnimi živalicami?

Klopi, te drobne pršice, so najbolj aktivni v toplem delu leta med marcem in oktobrom. Zadržujejo se v visoki travi, grmovju in v podrasti vlažnih mešanih gozdov. Pri nas poznamo 13 vrst klopov, najbolj razširjen pa je gozdni klop. Napadajo tako ljudi kot živali, saj ljubijo kri. Naša ljubezen do njih je precej manjša, kar je razumljivo, saj lahko prenašajo nevarne bakterije in nas okužijo. Klopni meningitis in borelioza sta lahko celo smrtna, zato previdnost nikakor ni odveč.

Kako se zaščitimo?

Seveda je na prvem mestu preventivnih ukrepov pred nevarnimi klopnimi ugrizi cepljenje proti klopnemu meningitisu. Če se veliko zadržujemo na prostem in v naravi, pred vsakim sprehodom ali delom v gozdu izberemo primerna oblačila – visoke čevlje, nogavice, hlače in majice z dolgimi rokavi, čepico s ščitnikom. Če je prevroče, to seveda ne pride v poštev. Priporočljiva je tudi uporaba repelentov in razpršil, ki odganjajo klope in preostali mrčes. Kožo redno pregledujemo, še posebej pri dojenčkih in malčkih, ter klopa odstranimo takoj, ko je to mogoče. Ker se bliža sezona piknikov, naj ima vsaj eden od udeležencev s seboj prvo pomoč za odstranjevanje klopov – pinceto in razkužilo oziroma alkohol.

Kako klopa odstranimo s kože?

Če imamo pri sebi pinceto, klopa odstranimo takoj, ko je mogoče. To lahko naredimo tako z običajno pinceto, ki jo prej razkužimo, v lekarnah pa dobimo tudi posebno pinceto za klopa. Klopa zagrabimo tik pri koži in ga potegnemo z odločnim gibom. Nekateri klopa mažejo z oljem, vendar to prinese več škode kot koristi. Ko klopu zmanjkuje zraka in se bori za življenje, v naše telo vbrizga še več strupa. Ko klopa odstranimo, mesto vboda razkužimo z alkoholom, pinceto pa prav tako umijemo in razkužimo.

Klopni meningitis

Ker je meningitis virusna bolezen (vnamejo se možganske ovojnice), zanj zdravila ni, ker pa je hkrati tudi zelo nepredvidljiv, je potrebno zdravljenje v bolnišnici. Posledice so močni glavoboli, celo paraliza. Prevenitvno se pred klopnim meningitisom zaščitimo s cepljenjem še pred sezono dela na prostem.

Prvi znaki te bolezni so sprva podobni prehladu. V obdobju osmih dni po klopovem ugrizu nastopijo povišana telesna temperatura, glavoboli, slabost, diareja, bruhanje, bolečine v trebuhu in mišicah. Ko se nam že zdi, da je vse v redu, se po obdobju od enega do 20 dni začne druga faza bolezni, ki že kaže na znake vnetja možganske ovojnice. Telesna tempetatura je stalno povečana, prisotni so močni glavoboli. Nujno je zdravljenje v bolnišnici. Ob vsakem sumu na klopni meningitis je treba takoj poiskati zdravniški nasvet.

Lajmska (klopna) borelioza Ta bolezen je posledica okužbe z baterijo Borrelia burgdorferi, ki jo prenašajo klopi. Vbod okuženega klopa povzroči infekcijo kože, pri kateri bakterije prek krvnega obtoka in limfe prehajajo v druge organe, bolezen pa prizadene kožo, srce, živčevje, oči in sklepe. Cepiva zoper boreliozo še ni, zdravimo pa jo z antibiotiki. Pri tem je ključno zgodnje odkritje bolezni, zato poznavanje simptomov ni odveč.

Znaki borelioze so opazni v nekaj dneh ali najdlje v štirih tednih, najpogosteje pa se kažejo kot rdečina na koži v obliki obroča, ki pozneje na sredi začne bledeti, na zunanji strani pa rdeča barva ostane. Zgodi se tudi, da bolnik rdečine sploh ne opazi. Drugi simptomi so podobni kot pri klopnemu meningitisu, pojavijo se glavobol, utrujenost in bolečine v mišicah in sklepih.

Ne spreglejte