Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

srce zdravo življenje

Sreda, 20. 2. 2013, 11.43

8 let

Obvarujte svoje srce!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Februar velja za mesec, v katerem zdravstvene organizacije še bolj poudarjeno opozarjajo na bolezni srca ter podajajo nasvete, kako lahko sami poskrbimo, da bo naše srce še dolgo in močno bilo.

Ameriška zveza za bolezni srca je februar imenovala za mesec boja proti boleznim srca, še posebej pa se posveča ženskemu delu prebivalstva. Opozoriti želijo na brezbrižnost, s katero predvsem mlade ženske gledajo na bolezni srca in ožilja, češ da se njim ne more zgoditi nič hudega. Pa vendar statistika pravi drugače – bolezni srca v Ameriki veljajo za najpogostejši vzrok smrti pri moških in ženskah, starejših od 20 let, ena od treh žensk pa je že doživela srčni napad ali trpi za nepravilnostjo v delovanju srca, pa se tega sploh ne zaveda.

Povečane aktivnosti ozaveščanja o preventivnih ukrepih pa naj ne bodo usmerjene le na Ameriko, nekaj jih povzemamo tudi mi. Pazite nase in na svoje srce!

Raziščite družinsko zgodovino

Tako kot na veliko drugih telesnih zadev naši geni vplivajo tudi na tveganje za bolezni srca. Če je bila vaša bližnja ženska sorodnica (mama ali sestra) pred 55. letom starosti diagnosticirana za bolezen srca, so možnosti za to, da boste tudi vi nekega dne doživeli srčni napad, kar trikrat višje kot običajno. Ne spreglejte znakov in že zdaj spremenite življenjske navade in zaživite bolj zdravo in aktivno življenje.

Prenehajte kaditi – za vselej!

Če vas nič ne more ustaviti, da si ne bi prižgali tiste cigarete, pomislite na dejstvo, da so ženske, ki redno kadijo, dvakrat bolj podvržene tveganju za srčno kap ali nenadno smrt zaradi odpovedi srca. Nikotin povzroča odstopanja v delovanju srca, cigaretni dim pa poškoduje srčno tkivo. Tudi če cigareto pokadite le občasno, je to dovolj za trajno škodo. Ko pa se odločite prenehati kaditi, se srce in njegovo tkivo začneta obnavljati.

Počivajte

Za zdravo srce je potreben tudi zadosten počitek, med katerim se spočijete tako vi kot srce. Priporočeno je spati od šest do sedem ur na dan, na srce pa vplivata tako predolgo kot prekratko spanje.

Napolnite krožnik z zdravo hrano

Za vaše srce je najboljša neobdelana, sveža hrana. Zaužijte veliko sveže, organsko pridelane zelenjave in sadja, polnozrnate žitarice, izogibajte pa se sladkorju in soli. Preprosti sladkorji, ki jih je obdelana hrana polna, in prigrizki iz trgovin so povezani z višjo stopnjo trigliceridov v krvi, to pa poveča tveganje za nastanek srčnih bolezni. Če pretiravate s soljo, ki viša krvni pritisk, je vaše srce prav tako pod stresom. Prav tako kot to, kaj jeste, je pomembno tudi to, koliko zaužijete. Pri obrokih bodite zmerni, saj je tudi debelost eden od dejavnikov za podvrženost srčnim boleznim.

Holesterol – vaš sovražnik

Tudi če se vam zdi, da ste premladi za težave s holesterolom, tempo sodobnega življenja spreminja naše prehranjevalne in gibalne navade, zato mladost ni več izgovor, da ne bi imeli previsoke ravni holesterola v krvi. Naročite se na preventivni pregled in pravočasno spremenite način življenja, saj je previsoka raven holesterola v vašem telesu eden od poglavitnih dejavnikov za bolezni srca. Priporočljivo je, da test opravite vsakih pet let, začnite pa v svojih dvajsetih.

Recite stresu ne

Ko ste pod stresom, vaše telo proizvaja večje količine hormona kortizola. Če ste nenehno živčni, je raven kortizola stalno visoka, kar zvišuje tveganje za kardiovaskularne bolezni. Srce v stresnih položajih prečrpa manj krvi, kar vpliva tudi na splošno počutje. Čeprav se stresu pogosto težko izognemo na ukaz, vseeno poiščimo aktivnost, ki nas bo sprostila, in se ji posvečajmo vsak dan. To so lahko joga, počitek, sprehod s psom ali poslušanje glasbe. Umirite se in prisluhnite srcu.

Gibajte se!

Srce je mišica, odveč pa je govoriti, da je ob tem tudi najpomembnejša mišica našega telesa. Tako kot redna telovadba skrbi za preostale, vidnejše mišice, gibanje ohranja močno in zdravo tudi vaše srce. Pri športni aktivnosti moč pridobiva tudi srčna mišica, izboljšuje pa se tudi prekrvavitev. Ob tem je pomembno opozoriti tudi na to, da pretiravanje pri športu povzroča ravno obraten učinek, saj je srce pogosto preobremenjeno. Pol ure zmerne vadbe na dan bo poživilo tako vaše srce kot vašega duha, zato se sprehajajte, plešite, pospravljate … Poživite srčni utrip!

Obkrožite se z ljudmi, ki jim zaupate

Življenje prinaša mnoge izzive in težave, a ne pravimo zaman, da se njihova teža prelomi na pol, če jih delimo še s kom drugim. Ko ste v težavah ali pod stresom, se zaupajte bližnjim, ki vam bodo pomagali pri čustveni napetosti in vas pomirili.

Ne spreglejte