Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2014, 20.07

8 let

Mis gluhih Maša spet sliši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mis gluhih Maša Gruden se je rodila gluha. Danes živi polno in povsem normalno življenje. Zasluge za to imajo tudi v podjetju Audio BM, ki so ji omogočili življenje, kot ga živimo slišeči.

Maša, kaj ti predstavlja slušni aparat na sploh? Slušni aparat mi predstavlja okno v svet znanja, stik s prijatelji, odpira mi svet komunikacije, skratka, vsega, kar mi bogastvo zvokov prinaša. Vedeti morate, da brez slušnega aparata sploh ne slišim, ne bi se mogla tako dobro učiti, niti se razvedriti z glasbo, zdaj pa sem takšna, kot da bi bila slišeča.

Maša, od kod pa strah pred slušnimi aparati? Ljudje imajo neupravičen strah pred slušnimi aparati. Jaz na to gledam tako: ko nekdo ne vidi ali slabše vidi, uporablja očala, ko nekdo ne sliši, pa slušni aparat. Povsem enak pripomoček, samo za drugo čutilo. Ljudje imajo neupravičen strah pred tem, da se bo videlo. Pa saj se očala tudi. Želijo prikriti naglušnost, to pa po mojem mnenju izhaja iz zastarelih razlogov. Če nekdo ni slišal, se mu ni razvijal govor, ni pridobil znanja, izpadel je neumen. Ljudje so te predsodke zmotno ohranili. Danes s pripomočki, sploh tako kakovostnimi, kot jih nudi Audio BM, lahko povsem normalno funkcioniram v vsaki družbi.

Ampak ti nimaš le slušnega aparata, imaš kar nekaj pripomočkov, kajne? Tako je, opremili so me z brezžično napravo, ki mi pomaga pri študiju, tam, kjer je zvok oddaljen. Učitelj govori, jaz pa ga po zaslugi pripomočka povsem dobro slišim. Razdalja sicer zelo vpliva na nas, na naš sluh, sodobne naprave pa imajo možnost to izničiti.

So te brezžične naprave nevarne, je možnost, da nate vpliva sevanje? Strah je neupravičen. Mobilni telefon seva veliko, res veliko več. Gre za podobno tehnologijo, ki pa deluje na drug način, omogočena je povezava s telefonom prek Bluetootha. Včasih so aparati lahko pri telefonskih pogovorih piskali, danes tega ni več, resnično gre za sodobno napravo, zvok se prenaša iz telefona v oba aparata, tako da klice slišim še bolje.

Podjetje Audio BM je tisto, ki je tebi priskočilo na pomoč. Ste imeli kaj težav pri iskanju najboljšega aparata zate? Največkrat ljudje pridejo od zdravnika, nekateri so zelo presenečeni, da morajo nositi slušni aparat. Naglušnost ni ozdravljiva, zdravnik lahko pomaga le do določene mere. Če je diagnoza takšna, da nekdo potrebuje slušni aparat, se potem pojavi strah. Vendar je po mojem mnenju veliko več vredno, da mi nekdo želi pomagati, kot da sem prepuščena sama sebi. Marsikdaj se zgodi, da ljudje ne priznajo, da ne slišijo, potem pa so presenečeni, ko jim pokažejo meritve. Meni so v podjetju Audio BM izmerili sluh in temu primerno prilagodili aparat.

Kakšna je tvoja okvara sluha? Okvara mojega sluha spada v gluhost, a je zmotno mišljenje, da mi aparat ne bi pomagal. Meni pomaga. In četudi bi bila ta rešitev, torej aparat, slaba, imamo potem še druge rešitve. Pomembno je, da osebi tako kot meni pomagajo strokovnjaki. Kljub temu, da v nekaterih področjih ne slišim nič, so mi aparat prilagodili tako, da slišim tudi tisto, česar sicer ne bi. S sodobno tehnologijo in pravim svetovanjem je to mogoče, na srečo.

Kako pa slušni aparat prilagajaš? Aparat, kot ga imam, je programiran na samodejno prilagoditev. Strokovnjaki so mi prednastavili različne nastavitve in aparat se sam prilagaja okolju, kjer sem. Ko sem ga začela uporabljati, je aparat sam prilagajal nastavitve glede na privajenost, akustikov mi ni bilo treba obiskovati za vsako prilagoditev. Veliko lažje je kot pri prejšnjih tehnologijah, morate pa vedeti tudi, da so ti novi aparati, kot ga imam tudi jaz, varovalo za sluh, saj aparat sam sčasoma uravna glasnost.

Kako pa si se ti navadila na nov aparat? Kar hitro. Najprej smo se seveda v Audio BM pogovorili o življenjskem slogu, ki ga imam. Sem študentka, vozim avto, spoznali so vse moje potrebe in ugotovili, da sem v sicer zahtevnem slušnem okolju. Temu primerne so prednastavljene prilagoditve, ki jih aparat sam spozna in se odzove, ko pridem recimo v kino, v večjo družbo ali ko sem sama v sobi. Veliko je bilo novega s tem slušnim aparatom, ponovno sem slišala nekatere zvoke, ki jih prej nisem, prvič sem slišala nove zvoke, ker mi aparat to omogoča. Opremili so me z zares dobrim aparatom, seznanili so me s skrbjo zanj, dobesedno so me izobrazili in usmerili v popolno uporabo in izrabo pripomočka. Samo aparat ni dovolj, če me ne bi podučili o tem, kako se uporablja, ne bi niti vedela, kaj vse imam na voljo.

Ne spreglejte