Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
21.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje počitek energija moč

Sreda, 6. 3. 2013, 21.20

7 let, 12 mesecev

Kako se prebudimo bolj sveži?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav so nasveti za prebujanje namenjeni tistim, ki večkrat vstanejo utrujeni ali nekoliko slabovoljni, so ravno pravi za prebiranje pred spanjem. Zakaj?

Po navadi spanje seveda začnemo zvečer in prav ta spanec je najbolj koristen. Po jutru se pozna dan, po večeru pa spanec. Nasveti, ki smo jih zbrali, vam bodo prišli prav zvečer, da boste zjutraj vstali spočiti, polni energije in dobre volje.

Pred spanjem se moramo izogibati kofeinu, rdečemu vinu in – da, res je – čokoladi! Če si želite uničiti dober spanec, potem kar spijte kakšno kavo, kozarec rdečega vina ali pojejte tablico čokolade. Vse te stvari namreč vaše črevo spodbudijo k hitrejšemu delovanju in rezultat je zelo rahel spanec, ki ga občasno spremljajo motnje v prebavi, povečano odvajanje urina in s tem večkratno zbujanje, telo pa se preprosto ne napolni z energijo, kot bi se moralo.

Zelo dober nasvet, ki ga velja upoštevati, je, da pojdite spat skupaj s svojim partnerjem ali partnerico, seveda tako, da oba ustvarita prijetno okolje, v katerem boste zaspali veseli in srečni. Takšen spanec je težko premagljiv, počitek, ki vas čaka, je spanec vseh spancev. Zato vam predlagamo, da četudi imate med seboj večerne napetosti, te pospravite pod preprogo, prilagodite se, sprostite se in zaspite objeti.

Če imate možnost, si sobo kjer spite postavite v skladu s pravili feng šuija. Večina vas sicer misli, da je to "kar nekaj", a gre za starodavno vedo, ki vključuje tudi veliko zahodnjaškega. Feng šui uravnava vaš dom tako, da se med seboj ujamejo energije in vibracije. To dosežemo s postavitvijo pohištva, ki naj bi ležalo na določenih "vročih točkah". Še posebej pomembna je spalnica, ki je mesto počitka, obnove in užitka. Večina ljudi opazi, da je njihov spanec, ko enkrat sobo uredijo po načelih feng šuija, veliko bolj trden in da se zbujajo bolj spočiti, z več energije.

Pred spanjem je tudi priporočljivo, če seveda to počnete, meditirati, moliti ali se kako drugače umiriti. Vsak večer pred spanjem si vzemite 30 minut za meditacijo. Ta neverjetna sprostitev vam omogoča, da vaše misli odplavajo in izginejo za nekaj časa, kar bo pripomoglo k sprostitvi, ki jo tako zelo potrebujete za dober spanec. Pozabite na skrbi, globoko dihajte, zavedajte se, da prihodnosti ni mogoče spremeniti kar tako in da je preteklost mimo. Meditirajte, molite ali počnite, kar vas pač sprošča, le naj bo to ob postelji. Če boste postali zaspani, lahko hitro smuknete vanjo in zaspite.

Naslednji nasvet je kratek: pred spanjem pojdite na stranišče. Saj veste, zakaj, kajne?

Pred spanjem ni priporočljivo jesti. Verjetno je marsikomu všeč, a priporočljivo zagotovo ni. Večina nas dandanes dobesedno priteče iz službe, poje večerjo in gre v posteljo. Slaba ideja. Proces presnove hrane traja kar nekaj ur in verjetno si ne želite ležati v postelji takoj po obedu, saj takrat telo dela vse, da bi prebavilo vaš obrok. Pojejte ga raje nekaj ur pred spanjem. Primerjajte počutje prihodnji dan zjutraj, pa boste videli, kaj vam želimo povedati.

V sobi, kjer spite, naj bo primerna temperatura. Ne sme biti previsoka, pa tudi zebsti vas ne sme. Ko boste enkrat našli pravo temperaturo, pri kateri se ne boste potili in vas tudi ne bo zeblo, boste kmalu ugotovili, kako kakovosten spanec ste imeli. Pomembno je tudi, da najdete ravnotežje med oblačili, v katerih spite, in pokrivanjem, predvsem pa, da se dobro počutite. Če je le mogoče, imejte vsaj priprto okno, da bo zrak ves čas med spanjem svež, ogljikov dioksid bo tako odšel iz sobe, kisik, ki ga še kako potrebujemo, tudi ko spimo, pa ga bo nadomestil.

Ko vstanete, najprej spijte kozarec sveže, hladne (ne ledene) vode. Ta bo vaš metabolizem pognala v delujoče stanje, tako pa se boste hitreje in lažje prebudili. Svetujemo vam tudi, da zjutraj, če je le mogoče, telovadite, se izogibate kavi, raje jo nadomestite s čajem, poskušate, ko se prebudite, narediti nekaj globokih vdihov ob odprtem oknu. In še kaj, kar vas bo predramilo. Ne pozabite: bodite hvaležni za vsak nov dan, ki je pred vami. Nasmejte se mu, saj si to zaslužite. Pa miren spanec vam želimo!

Ne spreglejte